utorak, 14. studenoga 2017.

Sinehije vulve - slijepljene male usne kod djevojčica



Slijepljene male usne kod djevojčica, odnosno sinehije vulve, sve su učestaliji problem u pedijatrijskoj praksi, koji roditelji često i ne primjete, već se otkrije na sistematskom pregledu.

S obzirom da se radi o "nezgodnom mjestu", roditelji su često zbunjeni i uplašeni.

Srodna slika

Šta uzrokuje sinehije vulve?

Problem slijepljenih malih usana najčešće se javlja kod djevojčica uzrasta od dvije do pet godina i to kao posljedica preteranog pranja genitalija ili neliječenih dugotrajnih upala sluzokože.


Djelimično ili potpuno slijepljene male usne kod djevojčica zatvaraju prostor vaginalnog ulaza, te dijete otežano mokri. Ove promjene mogu biti praćene i ekcemima ili kandidijazom u predjelu genitalija. Stanje dodatno mogu da pogoršaju druga oboljenja koja izazivaju izrazitu suhoću genitalne regije.

Kako prepoznati ovaj problem?



Dijete je uznemireno, plačljivo, stiska noge, suzdržava se od mokrenja jer je ono bolno i neprijatno. Obično ispusti samo par kapi mokraće.

Potrebno je svakako javiti se pedijatru koji će procijeniti o kakvom problemu je riječ i isključiti urinarnu infekciju, na osnovu potrebnih analiza (urin, urinokultura, bris vulve). Vrlo je važno dobro procijeniti stanje i takođe isključiti rijetke pojave, kao što je agenezija vulve i druge poremećaje u formiranju genitalnih organa.

Kako liječiti i prevenirati sinehije vulve?



Ako su priraslice lakše, prostor se lakše oslobađa. Nekada je potrebno uključiti estrogenske masti da bi promjene omekšale i lakše se razdvojile. Složenije slučajeve obavezno uputiti ginekologu koji radi sa djecom. Kod najtežih slučajeva potrebna je hirurška intervencija.

Prevencija je svakako njega genitalija, uz manju upotrebu vlažnih maramica i sapuna - dovoljno je pranje mlakom vodom. Takođe, potrebno je blagovremeno liječiti postojeće infekcije vulve i njegovati ih blagim neutralnim mastima (pantenol, jekoderm).