ponedjeljak, 27. studenoga 2017.

Kako smjestiti bebu u krevet?

Ritam spavanja vaše bebe će vas vjerovatno izludjeti tokom prvih nedjelja nakon rođenja. Beba će vas buditi u sitne noćne sate i bićete umorni i neispavani. Ali ne očajavajte, situacija će se popraviti! Evo šta treba da znate kako biste lakše prebrodili taj period.


Kako bebe spavaju?
Ne postoji raspored spavanja koji se smatra normalnim! Neke tek rođene bebe spavaju po 20 sati dnevno, neke po 10, nema pravila. Tokom prvih nekoliko nedjelja bebin raspored može da bude hranjenje, spavanje, hranjenje, spavanje – po sopstvenom nahođenju, tokom čitavog dana i cijele noći. Bez ikakve discipline! Postepeno, vremenom će se ustanoviti raspored spavanja.
Nema potrebe da pokušavate budete apsolutno tihi dok beba spava. Spavanje dok je oko nje buka je prava specijalnost beba, pa nije potrebno da hodate na prstima. Štaviše, bolje je da to ne radite jer će se na taj način beba naviknuti da spava i pored uobičajenih kućnih zvukova (ali, sa druge strane, nemojte da pustite muziku „do daske”). Ovako se bebe, kad malo porastu, neće buditi na svaki glasniji zvuk.
Učenje razlike između noći i dana: od 6 mjeseci
U uzrastu od oko šest mjeseci bebin ritam spavanja će podrazumjevati otprilike 10 – 12 sati sna noću plus još nekoliko sati tokom jutra i poslijepodneva za dremanje. Ovo je pravo vrijeme da počnete da učite svoju bebu da razlikuje noć od dana – malo šta može toliko iscrpiti roditelje kao beba koja ne zna razliku izmeđ noći i dana i potpuno je budna u 3 noću.
Dakle, kada bebu hranite noću
  • prigušite svjetlo
  • nemojte mnogo da pričate i govorite tiho
  • bez igranja
  • ne mijenjajte pelene osim ako stvarno, stvarno ne morate
  • beba će nakon obroka biti pospana – spustite je nazad u krevetac čim ste je nahranili
 Ni suviše toplo ni suviše hladno
Bebe ne mogu dobro da kontrolišu temperaturu tijela. Vi to treba da uradite za njih. Jednako je važno da se pobrinete da im ne bude suviše toplo, kao ni previše hladno. Zato:
  • održavajte temperaturu spavaće sobe između 16° i 20°C – ako je vama toplo u pamučnoj majici, dovoljno je toplo i bebi koja spava.
  • bez kapa (nikako ne stavljajte bebi kapicu u kući).
  • samo čaršav i čebence do prvog rođendana – temperaturu je lakše kontorlisati ako pokrivate bebu slojevito.
  • nemojte da stavite bebu da spava ispred kamina, u blizini radijatora ili grijalice zimi, a ljeti pored sunčanog prozora.
  • ne koristite električno ćebe ili grijače.    
  • Krevet i posteljina
  • ne smještajte bebu da spava na mekim površinama – kao što su jastuk, lazy bag (pufnasta fotelja) ili vodeni krevet. Ovo može biti veoma opasno.
  • ne ostavljajte igračke i jastučiće u krevecu kada beba već umije da se uspravi na ruke i koljena – može da ih iskoristi da izađe iz kreveca.
  • Pazite na trake i dijelove posteljine u koje bebine ručice i nožice mogu da se upetljaju.
Vrijeme za spavanje
Vrijeme je za spavanje, ne za igru – olakšajte sebi i nemojte da ih miješate.
Prigušite svjetla.
Pričajte tiho.
Ako ljuljate bebu na rukama lakše će se umiriti.
Ujiek, baš uvijek stavite bebu da spava na leđima, nikako na stomaku.
Smjestite bebu tako da spava u poziciji ‘noge u dnu’ – položite bebu u krevetac tako da joj noge budu u dnu kreveca, navucite joj prekrivač do ramena i ušuškajte je tako da se ne meškolji ispod prekrivača.
Ne dozvolite da
Bebi bude suviše toplo. Beba se znoji? To je znak da joj je pretoplo.
Neko puši u prostoriji u kojoj beba spava, pa ni u stanu
I na kraju, nemojte da brinete ako su bebi ručice ili nožice hladnije od tijela ukoliko je ona inače zadovoljna i sretna.