četvrtak, 23. studenoga 2017.

Lijekovi za snižavanje temperature: paracetamol - dalsy - voltaren

Za snižavanje temperature - vrlo važna je DOZA LIJEKA ( vidi: tablica doziranja)!

Rezultat slika za dalsy sirupRezultat slika za paracetamol čepiciRezultat slika za paracetamol čepici
Rezultat slika za dalsy sirupRezultat slika za febricet




Budući da je vrijeme prehlade, raznih viroza, kompliciranih i nekompliciranih, a svima njima, povišena tjelesna temperatura, je gotovo neizbježan pratitelj, svakodnevno primamo upite od roditelja, kako postupiti s djecom, kada ta temperatura ne pada, pa ni uz sve pokušaje koje standardna medicina nudi.


Također, važno je znati da temperatura nije nužno znak za uzbunu ako je opće stanje djeteta dobro. Neko pravilo kaže, da djetetu ne treba snižavati temperaturu, dok je ona niža od 38 stupnjeva. Ukoliko je dijete lošeg općeg stanja, loše se osijeća i sa temperaturom nižom od 38, naravno da ćete dati lijek. 

U svakom slučaju za snižavanje temperature vrlo je važna pravilna i dovoljna doza lijeka!!! Većina proizvođača lijekova još uvijek u svojim deklaracijama navode i povezuju godine djeteta sa potrebnom dozom lijeka, što apsolutno nije mjerodavan elemenat. Najbitnija stvar koja vam služi kao pokazatelj i upućuje na pravilnu dozu, je težina djeteta. 

Nadalje, tri su lijeka koja se koriste za snižavanje temperature:

_________________________________________________________________________
 Paracetamol sirup ( Panadol sirup, Febricet sirup, Daleron sirup, Paracetamol sirup...)

1. Paracetamol
 Paracetamol čepići (Lupocet čepići, Febricet supozitorija)


__________________________________________________________________________
                       
                         Ibuprofen sirup ( Dalsy sirup, Neofen sirup)

2. Ibuprofen
                         Ibuprofen čepići (Neofen čepići)

__________________________________________________________________________

3. Voltaren        Voltaren čepići
__________________________________________________________________________

Lijek izbora je paracetamol, koji se može kombinirati sa ibuprofenom (Dalsy) u razmaku od dva sata ako se temperatura brzo vraća, a za drugu dozu paracetamola je potrebno da prođu barem 4 sata. Također i obrnuto, ako ste se odlučili dati Dalsy, a temperatura se vratila prije nego što je prošlo 6 sati koliko je potrebno do druge doze Dalsya, dati ćete između paracetamol. I sve to u pravilnim dozama. Voltaren čepiće, bez nadzora liječnika, bez točno određene dijagnoze i bez utvrđenog stanja koje upućuje na to da je neophodan, treba izbjegavati. Nagli pad temperature koju Voltaren čepić izaziva, može dovesti do vrlo opasnih posljedica.
Pravilna doza paracetamola je 10-15 mg na kg tjelesne težine.
Napominjemo, da se često događa da je upravo poddoziranje (premala doza sirupa za određenu težinu) razlog nemogućnosti spuštanja temperature.

Doza ibuprofena (Dalsy) je 5-10 mg na kg tjelesne težine. Također, za povišene temperature 38-39 stupnjeva, računat ćete 5 mg na kg, ali za jako visoku temperaturu (39 i više), računat ćete 10 mg ibuprofena na kg tjelesne težine, što opet prevedeno na sirup, u ovom slučaju Dalsy, znači: u 5 ml sirupa je 100 mg ibuprofena... Djelovanje ibuprofena (Dalsy sirupa) tj. razmak između dvije doze je minimalno 6 sati. 

Također, važna napomena, paracetamol i ibuprofen možete kombinirati, paracetamol i diklofenak (Voltaren) također možete, iako umjesto Voltarena, Dalsy je, u pravilnoj i vrlo važno, dovoljnoj dozi, uvijek bolji izbor. Ali, Dalsy i Voltaren ne smijete kombinirati. 

Ako ste dali paracetamol u dovoljnoj dozi, dali ste i Dalsy, u dovoljnoj dozi, temperatura se ne spušta, vaš izbor ne bi, ni u kom slučaju, trebao biti Voltaren čepić, nego odlazak liječniku, koji će procijeniti što dalje i što god to bilo, dijete je pod nadzorom stručne osobe.