utorak, 21. studenoga 2017.

Prim. Dr. Taib Delić; Bolovi u leđima za vrijeme trudnoće

"U šestom sam mjesecu trudnoće, često me bole leđa. Kako da sebi olakšam?"






Na pitanje odgovara:

Prim. dr. Taib Delić
dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije, 

obavlja funkciju Ravnatelja Poliklinike Sunce

Agram od 2008. godine.







"Postoji više uzroka boli u leđima za vrijeme trudnoće a zajednički imenitelj jeste trudnoća.
Prvi i najčešći uzrok je debljina , kada kralježnica mora podržavati višak kilograma na koji nije adaptirana..
Drugi uzrok je povećanje materice  u drugom trimestru trudnoće i pritisak na krvne sudove i nerve u zdjelici i leđima. Kako se materica povećava  dolazi do širenje trbušnih  mišića od rebara prema stidnoj kosti  što  može dodatno  pogoršati bol u leđima.
 Promjena držanja u trudnoći mijenja „statiku“ kičme i često uzrokuje bolove a može dovesti i do deformacije kičmenog stuba.
Hormonske promjene u trudnoći ( hormon Relaxin) opuštaju ligamente i čine zglobove karlice opuštenijim u pripremi za porod  a  na isti način djeluju na ligamente kralježnice te je čine nestabilnijom što često dovodi do boli.

Da bi ublažili bol u leđima vodite računa o držanju pri sjedenju,ispravite se i koristite malu stolicu da podignete noge.
Spavajte na boku a jastuk između koljena će rasteretiti kralježnicu.
Koristite udobnu ,ravnu obuću a hodajte uspravno podignutih ramena.
Redovne vježbe jačaju mišiće i poboljšavaju pokretljivost kralježnice tako da se možete konsultovati sa  vašim ljekarom  ili fizioterapeutom oko programa laganih vježbi.
Primjena toplih i hladnih obloga  naizmjenično svakih par dana po 20 ak minuta daje dobre rezultate.
Budite oprezni i termofor ne koristite preko stomaka.Izbjegavajte nošenje cipela sa visokom petom, dizanje tereta i spavanje na leđima.
Tablete iz skupine  NSAR (ibuprofen i slično) koje se inače koriste za bolove u leđima se ne preporučuju u trudnoći tako da ih izbjegavate.U slučaju jakog ili iznenadnog bola svakako se  odmah javite svom ljekaru."