srijeda, 1. studenoga 2017.

Hipotireoza i trudnoća


Rezultat slika za hipotireoza i trudnoca

Bolesti štitnjače javljaju se relativno često, posebice u žena i to već u mlađoj životnoj dobi, stoga je nerijetka njihova pojava uz trudnoću.

Hipotireoza ili loše regulirana hipotireoza može negativno utjecati kako na trudnoću tako i na plod: može doći do abortusa, preranog poroda, komplikacija tijekom trudnoće ili smetnji u razvoju ploda, pri čemu je naročito osjetljiv središnji živčani sustav zbog čega može doći do smanjenja kvocijenta inteligencije u kasnijem razvoju djeteta. Naravno da to ovisi o jačini hipotireoze i njenom trajanju. Ove smetnje su primijećene ne samo u osoba s povišenom koncentracijom TSH u serumu koji označava slabiju funkciju štitnjače, nego i u osoba s TSH unutar gornjeg dijela fiziološkog raspona.

Nema izričitih dokaza da bi sve trudnice ili žene koje planiraju trudnoću trebale provjeriti funkciju štitnjače, ali s obzirom na relativnu učestalost tih poremećaja, današnja skrb sve više uključuje i tu pretragu. Osobe koje imaju obiteljsku sklonost poremećajima štitnjače ili imaju neki od drugih autoimunih poremećaja to bi svakako trebale učiniti. Pod pojačanim nadzorom trebalo bi biti i oko 10 do 20 posto žena za koje se procjenjuje da u trudnoći imaju pozitivna protutijela na štitnjaču - znak aktivnosti autoimunih mehanizama. U tih žena trudnoća može nerijetko biti okidač za pojavu poremećene funkcije štitnjače.

U osoba koje već imaju poznat poremećaj hormona štitnjače, najpovoljnije bi bilo da se prije trudnoće njihova razina liječenjem popravi do normalne razine. U najranijoj trudnoći treba ponovo provjeriti TSH neovisno o inače predviđenoj kontroli i javiti se endokrinologu. Uz napomenu da se radi o trudnoći, pregled endokrinologa će se u pravilu ostvariti bez odgode i čekanja. Osim redovitog praćenja hormona štitnjače, sam poremećaj funkcije štitnjače ne zahtijeva dodatne posebne pretrage u nadzoru trudnoće.


 U svakom slučaju provjera funkcije štitnjače važna je u svih žena pri procjeni neplodnosti.



Liječenje hipotireoze u trudnoći


Nadoknada levotiroksinom je jednostavna i učinkovita te omogućuje uspješno liječenje nedostatka hormona štitnjače kroz trudnoću.


Oslabljena funkcija štitnjače odnosno hipotireoza liječi se svakodnevnim uzimanjem tablete koja sadrži levotiroksin - sintetski oblik hormona kojeg prirodno luči štitnjača. Nadoknada levotiroksinom je jednostavna i učinkovita te omogućuje uspješno liječenje nedostatka hormona štitnjače kroz trudnoću. Važno je znati da, za razliku od većine drugih lijekova u trudnoći, levotiroksin u prikladnoj dozi nema štetne učinke već upravo suprotno: neophodan je za razvoj djeteta pa ne treba imati nikakve predrasude i nepotrebno oklijevati pri uzimanju.


Velika istraživanja izmjerila su u zdravih žena bez poremećaja hormona štitnjače u prvom tromjesečju trudnoće TSH niži od 2,5 mU/l, a od drugog tromjesečja gornja granica TSH penje se na 3 mU/l. To je znatno niže od uobičajene granice od 4 mU/l izvan trudnoće. Upravo te niže razine TSH danas su prihvaćene granice pri kojima se odlučujemo na uvođenje nadoknade levotiroksina. Iste vrijednosti su također i ciljevi liječenja pri usklađivanju njegove doze. Tabletu levotiroksina treba uzimati ujutro natašte, pola sata prije doručka. Ako se uzimaju tablete željeza odnosno vitaminsko-mineralni dodaci za trudnice, njih treba uzeti kasnije tijekom dana.



Tokom trudnoće neophodno je dosljedno se pridržavati savjeta endokrinologa koji mora imati iskustva u liječenju hipotireoze u trudnoći, jer liječenje hipotireoze u trudnoći ima svoje specifičnosti, a učestalost kontrola i ciljne vrijednosti hormona se razlikuju od onih izvan trudnoće.


Učestalost kontrola


Prije trudnoće, u osoba kod kojih se radi o stabilnoj autoimunoj bolesti dovoljne 1-2 kontrole godišnje, dok se u trudnoći savjetuju kontrole 1x mjesečno, jer je trudnoća osjetljivo razdoblje za majku i dijete. U trudnoći se događaju brojne promjene u organizmu trudnice zbog koji raste potreba za hormonima štitnjače, što znači da je dinamika promjena TSH u trudnoći intenzivnija, a posljedice važnije. U osoba koje već otprije uzimaju levotiroksin, prvi korak endokrinologa na pregledu nakon što ste saznali za trudnoću bit će najčešće povećanje doze za 25 do 50 µg
 Nakon poroda doza levotiroksina se obično nešto smanjuje. U žena u kojih tijekom trudnoće nije bilo potrebno jako povećati dozu lijeka vraća se doza koju su uzimale prije trudnoće.


Ciljna vrijednost TSH

TSH je osnovni hormon prema kojem se procjenjuje adekvatnost nadoknadne terapije l-tiroksinom. Dok je izvan trudnoće Vaš nalaz relativno prihvatljiv, u trudnoći nikako nije prihvatljiv. On bi morao biti znatno niži. Štoviše, već prije trudnoće TSH bi trebalo spustiti ispod 2.5 mIU/l, u prvom trimestru trudnoće TSH treba biti ispod 2.5 mIU/l, a u drugom i trećem trimestru ispod 3 mIU/l. Kako ponekad nije moguće postići savršenu regulaciju TSH, manji je problem ako se malo i pretjera s dozom i TSH spusti na 0.2 ili 0.1 mIU/l, nego ako ostane iznad 4 mIU/l. Dakle, ako planirate trudnoću, onda je najbolje prije trudnoće odrediti TSH i u dogovoru s endokrinologom postići željenu ciljnu vrijednost TSH. Ako pak do trudnoće dođe neplanirano, onda je potrebno čim saznate da ste trudno odrediti TSH i odmah se javiti endokrinologu, jer će najvjerojatnije trebati malo povećati dozu l-tiroksina u odnosu na onu prije trudnoće.


Utjecaj hipotireoze na novorođenče


Što se tiče utjecaja hipotireoze na štitnjaču novorođenčeta, moguć je samo privremeni utjecaj na razinu hormona u krvi novorođenčeta, koji će se brzo spontano korigirati s obzirom da osovina hipotalamus-hipofiza-štitnjača u novorođenčeta funkcionira uredno. Ipak, potrebno je novorođenčetu odrediti razinu TSH i FT4 u serumu. Međutim, kasnije tijekom života je povećan rizik bolesti štitnjače, pa tako i hipotireoze u djece čiji roditelji ili srodnici imaju bolesti štitnjače, pa je korisno kasnije u njih učiniti povremeno pretrage, prvenstveno odrediti TSH i autoantitijela i UZV štitnjače.