nedjelja, 12. studenoga 2017.

Zanimljivosti poroda kroz različite kulture


POROD OKO SVIJETA: 13 NARODA, 13 OBIČAJA

Rezultat slika za porod kod kuce

RAĐANJE JE ZAJEDNIČKO SVIM LJUDIMA U SVIM KUTOVIMA PLANETE, BEZ OBZIRA NA NACIJU, BOJU KOŽE I TRENUTAK U POVIJESTI. PA IPAK, OVISNO O DRŽAVI I DRUŠTVU U KOJEM ĆE SE BEBA RODITI, NJEN DOLAZAK NA SVIJET PRATE RAZLIČITI OBIČAJI – OD TJERANJA ZLIH DUHOVA MENSTRUALNOM KRVLJU DO „ČAJA“ OD SVEKRVINOG NOŽNOG PRSTA.

Rezultat slika za rituali poroda

1. Mexico
„Rebozo“ je naziv za tracionalan meksički, uglavnom ručno rađeni šal, koji se u meksičkoj kulturi koristi u mnoge svrhe – od modnog dodatka preko nosiljke za bebe do pomagala tijekom poroda. Riječ je o tradicionalnom predmetu koji se u povijesti prenosio s koljena na koljeno, a u procesu rađanja koristio se za tehniku opuštanja zdjeličnih mišića.

2. Togo
U ovoj zapadnoafričkoj zemlji praznovjerje diktira ton poroda. U narodu je naime rašireno vjerovanje da vikanje i bilo kakvi drugi glasni zvukovi koje bi rodilja proizvodila privlače zle duhove. Stoga se rodilje potiče da tijekom poroda budu što tiše.

3. Inuit (Eskimi)
U tradicionalnoj inuitskoj, odnosno eskimskoj kulturi, većina žena rađa uz pomoć primalja, odnosno babica. Pod tim nazivom podrazumijevaju se žene koje su iskustvo stekle prisutstvom na brojnim prethodnim porodima. Za Eskime porod je uglavnom tih i spokojan proces, pa će se inuitska primalja šapatom obraćati rodilji tijekom rađanja.

4. Comanche (Komanči)
Prema tradiciji, rodilje su rađale okružene jednom ili više iskusnih plemenskih žena. Žene su tijekom poroda ležale, hodale ili zauzimale drugi položaj koji im je odgovarao, a kako bi se olakšali porođajni bolovi, na leđa im se stavljalo toplo kamenje. Također, nudila im se i vruća juha ili voda.

5. Pakistan
Kalashi, jedna od najmanjih religijskih zajednica u Pakistanu, vjeruju da je žena tijekom poroda i mjesečnice nečista. Stoga prema tradiciji trudnice nekoliko dana prije termina moraju napustiti svoje domove i boraviti u posebnoj kolibi, takozvanoj Bashali, koja je ukrašena slikama životinja. Tijekom poroda rodilji smiju pomagati samo žene koje imaju mjesečnicu.

6. Indija
Ako porod ne napreduje očekivanim tempom, u indijskom Biharu tradicija nalaže da se rodilji ponudi čaša vode. Ne hladne osvježavajuće vode, nego vode u koju je njena svekrva prethodno umočila nožni prst.

7. Nizozemska
Nizozemska je poznata kao europska zemlja s najvećim brojem porođaja u vlastitom domu. Čak 20 posto Nizozemki odlučuje roditi kod kuće, a čak i one koje se odluče za rodilište posjetit će primalja u njihovom domu, kako bi ih savjetovala kada je pravo vrijeme za krenuti prema bolnici.

8. Koreja
Prema tradiciji, u Koreji svekrva ima veliku ulogu na porodu. Otac pak ne bi trebao ulaziti u rađaonu, već bi mu podršku trebali pružati ostali muški članovi obitelji.

9. Jamaica
Tradicionalno, nakon poroda Jamajčani pupčanu vrpcu i posteljicu pokapaju na odabranom mjestu, a rodbina i prijatelji to će mjesto zatim obilježiti sadnjom stabla. Mlado stablo bi trebalo dijete podučiti odgovornosti, budući da će mališan kada malo naraste imati zadatak brinuti o njemu.

10. Egipat
U starom Egiptu menstrualna se krv smatrala ljekovitom. Nakon što je beba došla na svijet, nešto majčine krvi se djetetu stoga nanosilo na kožu, kako bi ga se zaštitilo od zlih duhova.

11. Alabama
U ovoj američkoj državi oko stotinu godina unatrag još je postojala praksa umotavanja rodilje u košulju njenog supruga, kako bi joj njegova snaga i energija pomogla tijekom poroda.

12. Guatemala
Iako u zapadnim zemljama alkohol i trudnoća nikako ne idu skupa, u Guatemali će, tradicionalno, rodilji dati pivo u kojem je prethodno kuhan crveni luk.

13. Meksiko
Tradicionalno, meksičke primalje imaju neobičan zadatak: u trenutku izlaska djeteta moraju stajati točno između nogu rodilje kako bi spriječile kletve da uđu.

:) :) :)