utorak, 14. studenoga 2017.

Zimska apoteka


Nikad se ne zna kada će zatrebati, pa evo liste osnovnih lijekova i preparata koje treba ponijeti na zimovanje:
Antipiretici – lijekovi za obaranje povišene tjelesne temperature (Paracetamol ili ibuprofen – Brufen).
Pored sirupa (koji su najjednostavniji za davanje djeci), treba ponijeti i čepiće (supozitorije) paracetamola. Čepići su veoma važni kada dijete povraća ili, jednostavno, neće da proguta sirup. Čepiće ne treba koristiti kada dijete ima proliv – to nema efekta, samo se nadražuje već iritirano crijevo.
Pored borbe sa povišenom temperaturom (daleko joj lijepa kuća) dobri su i za “upalu mišića” koja se može desiti, ako se pretjera sa skijanjem u prva dva do tri dana.
Lijekovi protiv alergija – antihistaminici, u sirupu: loratadin (Claritine, Pressing) ili noviji desloratadin (Aerius). Alergije nisu tako česte na zimovanju, ali se može desiti da dijete hranom (ili pićem) unese neki alergen i dobije koprivnjaču (urticaria). Antihistaminici to lako i brzo rješavaju.
Kapi za nos
Zapušen nosić je skoro neizbježan pratilac zimovanja. Neprohodan nosić veoma smeta djetetu, naročito bebama. Pored otežanog uzimanja hrane i vode, postoji velika opasnost od razvoja zapaljenja srednjeg uha.
Ispiranje fiziološkim rastvorom je obavezno, ali su kapi za nos potrebne kod većine djece sa zimskom prehladom.
 Kapaljka je obavezna uz kapi (čak i kada nije predviđena od strane proizvođača). Nije potrebna ako su kapi u vidu nazalnog spreja. Inače, kapi se ne daju duže od tri do četiri dana.
Kapi za oči
Kada smo već kod kapi, nije loše imati antibiotske kapi za oči (Gentokulin, Enbecin…). Boravak na hladnom zimskom vazduhu, uz zapušen nosić mogu uzrokovati zapaljenje vežnjače (konjunktivitis). Iako se obično radi o blagom zapaljenju, nije loše imati antibiotske kapi. Posle nekoliko dana terapije (tri puta dnevno po jednu kap u unutrašnji ugao oka, koje se prethodno očisti od krmelja) riješi problem kod ogromne većine djece.
Antibiotici
Iako ne treba davati antibiotike «napamet», nije loše imati neki sirup sa antibiotikom širokog spektra, naročito ako putujete u inostranstvo. Obavezan je pregled (ili bar konsultacija) ljekara prije započinjanja terapije, ali će i pedijatru biti lakše da liječi ako roditelji imaju antibiotik. Ako idete u poznatija turistička mjesta, apoteke su odlično snabdjevene, pa nije problem doći do antibiotika koji prepiše pedijatar.
Nije loše imati i antibiotsku kremu (Enbecin, Chloramphenicol, Gentamicin) – jer nije retko da djeca sa promjenom ambijenta dobiju neku infekciju kože.
Preparati za nadoknadu tečnosti (tokom povraćanja i proliva)
Povraćanje i proliv su, na žalost, veoma čest problem ove zime. Nekoliko tipova zimskih virusa napada djecu (radi se o bolestima prljavih ruku), pa nije loše biti spreman ako se ovo desi na zimovanju. Bez obzira na uzrok, stub liječenja je nadoknada izgubljene tečnosti. Najprirodniji način je uzimanje dovoljne količine tečnosti koja sadrži potrebne sastojke – šećer i elektrolite.
Rehidromix lako se rastvara u vodi, prema uputstvu koje je na poleđini kesice. Treba se držati pravila – često po malo, naročito ako dijete povraća. Jedna do dvije kašičice na pet do deset minuta – pravi je recept za malu djecu, a ni kod starijih ne treba dati veću količinu tečnosti odjednom.
Probiotici
Probiotici su preparati koji sadrže «dobre» bakterije – one u crijevima potpomažu varenje i doprinose formiranju normalne stolice. Zato, ako dijete ima proliv, ovi lijekovi mogu pomoći da se ubrza normalizacija crijevne funkcije. Ne treba započinjati terapiju kod djece koja imaju proliv, a povraćaju – tek kada prestane povraćanje, treba dati probiotike.
Lijekovi protiv «putnog» povraćanja – antiemetici
Većina djece dobro podnosi put, ako se način putovanja podredi njima. Ipak, postoje mališani, ali i stariji koji imaju izraženu mučninu tokom putovanja kolima ili autobusom. Ovo se, nerijetko, završava povraćanjem, naročito u vožnji po planinskim krivinama. Kada su djeca putnici, treba učiniti sve da im se pred put rasterete stomačići (lagan obrok sa malo tečnosti), a da se voda tokom puta daje po principu – često po malo. Ali, ako i pored toga djeca imaju muku i povraćanje, a naročito ako se to dešavalo i ranije, možemo da potražimo spas u tableticama protiv povraćanja.
«Prototip» ove grupe lijekova je dimenhidrinat – koji je, svojevremeno, proizveden kao preparat protiv alergija. Lijek se daje prije puta, ili prije dionice puta koja je posebno teška, a NE kada se mučnina već pojavila (tada je obično kasno, jer djeca povrate i lijek).
Predškolsko dijete može da dobije četvrtinu tablete (maksimalno tri puta dnevno), a školskoj djeci sleduje pola do maksimalno jedne tablete (dva do tri puta dnevno, ako zatreba). Adolescenti dobijaju dozu za odrasle: od jedne do dvije tablete (dva do tri puta tokom dana).
Ovaj preparat se uglavnom dobro podnosi, a jedan od glavnih «sporednih» efekata je pospanost djeteta, koja teško može da smeta. Nažalost, i željeni efekat lijeka – smanjenje mučnine, takođe je individualan – neka djeca zaista prestanu da se žale na muku, ali kod nekih mališana ne pomaže ni maksimalna doza.
Ako želite da vratite zimsku apoteku netaknutu, poslušajte sledeće korisne savjete:
  1.  Deset dana prije zimovanja poštedite dijete kontakta sa prehlađenim i bolesnim osobama. Ovih dana i nedjelja je veliki broj bolesnih, pa je velika mogućnost da se sa mjesta masovnih okupljanja ponese virus gripa (ili neki drugi) na skijanje. Bolje preskočiti jedan rođendan nego cijelo skijanje
  2.  Djetetu ne treba ograničavati aktivnost, ali treba motriti na prve znake umora. Tada ga nikako ne ostavljati da se «hladi» napolju, već ga odvesti u sobu, presvući ga, ponuditi mu da jede ili pije. Kraći odmor na snijegu je dozvoljen, ali je još bolje svratiti na topao čaj u neki od brojnih planinskih kafića.
  3.  Čuvajte se planinskog sunca, može da bude opasno. Neophodno je da se koriste kreme za sunce sa zaštitnim faktorom – što veći zaštitni faktor, to bolje za dijete, a izbor krema je veliki. Najbolje je koristiti preparate istog proizvođača čije kreme s upotrebljavaju prilikom uobičajene njege djetetove kože, jer se time smanjuje mogućnost razvoja alergije. Nikako ne zaboravite usne, koje je potrebno mazati posebnim kremama sa visokim zaštitnim faktorom.
  4. Djeca obavezno treba da nose zaštitne naočare sa zatamnjenim staklima.
  5. Pažljivo pratite ski-info, kako biste prije izlaska na snijeg saznali kolika je spoljna temperatura, ima li vjetra… odnosno kakva je vremenska prognoza za nastupajući dan. Ako je izuzetno hladno i vjetrovito, uzdržite se od dužih izlazaka. Animirajte dijete u sobi ili hotelu i sačekajte ljepše vreme.
  6.  U slučaju težeg pada i eventualne povrede djeteta, odmah se obratite gorskoj službi spasavanja. Nju čine edukovani, posebno obučeni ljudi, sposobni da ukažu prvu pomoć i transportuju povređeno dijete do ljekara.
Izvor: moj pedijatar