petak, 10. studenoga 2017.

Možemo li bebi pomoći da manje štuca, podriguje, a šta raditi ako povraća?



Mnogi roditelji ne znaju da bebe znatno više štucaju nego odrasli. Štucanje se može javiti nekoliko puta u toku dana I trajati 10-ak minuta, zatim spontano prestati. Ovo je prolazna pojava koja nastaje kao posledica kontrakcije dijafragme. Štucanju su podložnije bebe - mali prozdrljivci koji halapljivo jedu jer osim mlijeka unesu i vazduh. Ako beba doji provjeriti da li je zauzela adekvatan položaj tj. da li je obuhvatila cijelu areolu dojke jer na taj način smanjuje količinu vazduha koju unese prilikom hranjenja. Odvojite bebu na par minuta od dojke kada sama prekine sa sisanjem, pustite da podrigne i onda nastavite dojenje. Štucanje nije bolno, niti bebi smeta i sve dok beba dobro prihvata podoj, dobro napreduje i ne povraća smatra se normalnom pojavom.
Majka treba da zna da ako se javi u toku dojenja postavi bebu u uspravni položaj, i tapka bebu po leđima kako bi istisnula vazduh. Nakon toga nastavlja sa dojenjem.
Kada beba počne da štuca probajte sljedeće:
- Pritisnite bebin nosić tako da ona refleksno zaustavi dah:
- Ponuditi bebi mlijeko ili vodu
Ukoliko se beba hrani na flašicu, obratiti pažnju na ugao pod kojim se drži bočica - cucla mora uvjek biti puna. Otvor na flasici ne smije da bude ni prevelik ni preuzak. Mlijeko mora da kaplje, a ne da čuri u mlazu.
Zdrava beba na majčinom mlijeku ne povraća. Važno je ukazati na razliku između bljuckanja i povraćanja. Obratiti pažnju na sadržaj onog što je dijete povratilo, kao i da li je povraćanje obimno u mlazu ili se radi o višku hrane. Ukoliko beba dobro napreduje nema razloga za brigu. Međutim ukoliko beba učestalo povraća, a pri tom ne dobija na težini obavezno se javite pedijatru. U najvećem broju slučajeva dovoljno je uspostaviti pravilnu tehniku podoja, što češći, a manji obroci, da ne bi došlo do gubitka tjelesne težine.