četvrtak, 23. studenoga 2017.

Dr Emina Spahić: Alergije

Kako  i kada se alergija događa?

Svakodnevno smo svjedoci da su alergije sve učestaliji zdravstveni problem koji remeti kvalitet života. Alergija se događa kada imunološki sistem  reaguje na alergen(stranu supstancu), tretirajući ga kao napadača i pokušavajući se boriti protiv njega. To uzrokuje simptome koji mogu biti u rasponu od lakših do ozbiljnih ili čak opasnih po život.

Kod koga se manifestuju  simptomi alergije?

Sklonost razvijanju alergija često je nasljedna, što znači da se može prenijeti genima od roditelja do njihove djece. Ali samo zato što ste vi, vaš partner ili jedno  od vaše djece možda alergični, ne znači da će i vaša druga djeca biti.
Šta uzrokuje alergije?

Grinje su glavna alergijska komponenta kućne prašine, prisutne tokom cijele godine u posteljini, presvlakama,  tepisima. Pelud, trava, drveće, korov , plijesni, vlažne prostorije su česti alergeni.  U praksi je sve češća alergija kod djece i odraslih koji imaju kućne ljubimce.
Oko 10% djece ima alergije na hranu.Najčešći alergeni su:  kravlje mlijeko, jaja, riba , školjke, kikiriki i orašasti plodovi, soja i pšenica.

Simptomi najčešće uključuju kihanje, svrbež nosa ili grla, začepljen nos i kašalj , crvenilo, otok, osip.

Kako pomoći djeci i umanjiti simptome?

Ne postoji lijek, ali se simptomi mogu kontrolirati. Najbolji način da se nosite s njima je izbjegavanje alergena. To znači da roditelji moraju rano i često educirati svoju djecu, ne samo o alergiji, nego i o reakcijama koje mogu imati ako konzumiraju ili dođu u dodir s alergenom.

Važno je i obavijestiti okolinu o vrsti alergije koju vaše dijete ima (osoblje za brigu o djeci, osoblje u vrtiću, učitelje,  članove porodice , prijatelje roditelji prijatelja vašeg djeteta itd.)

Ako izbjegavanje alergena u okolišu nije moguće ili ne pomaže, liječnici mogu propisati lijekove, uključujući antihistaminike, kapi za oči i nazalne sprejeve. U praksi se izuzetno pokazao Lariopit sprej iz Electa Brenda, koji među bogatim indikacijama svakako ima alergijski rinitis te simptome kihanja, suhog kašlja te grebanja ždrijela.

Poseban Savjet za ublažavanje simptoma kihanja, curenja nosa i suhog kašlja koji se javljaju kao simptomi alergije:
 U spricu navucite 10 ml koloidne Srebrne vode i ušpricajte u jednu nozdrvu, okrenuti dijete na stomak, da sadržaj izađe kroz drugu nozdrvu.
Za alergije lokalnog dejstva potpomići sistemskim djelovanjem, tako da svaki dan po nekoliko kapi davati djetetu koloidnu srebrnu tekućinu. Za jako izražene simptome ljekar će uključiti antihistaminik , a kod jos jačih simptoma i kortikosteroidnu terapiju



O preparatima


1.      1. Electa – Lariopit, sprej za grlo i nos je jedinstven preparat na bazi aktivnog koloidnog srebra i eteričnih ulja mente i lavande. Odlikuje se produženim antiseptičkim i protuupalnim djelovanjem. Preparat se smije gutati, za razliku od drugih tekućina za ispiranje usta, budući
da je potpuno prirodnog sastava, bez konzervansa i štetnih umjetnih antiseptika.
Upotrebom preparata se otvaraju dišni putevi, kod prehlada, zaustavlja se upala grla, njeguje sluznica nosa i umanjuje simptome kihanja i drugih simptoma alergijske prirode. Koristi se i kod upale desni, afti i infekcija sluzokože usta (Candida).
Koloidno srebro uništava viruse, bakterije i gljivice lokalno na mjestu upale.

2.      Electa – koloidna Srebrna voda je čista supstanca (sadržaj) submikroskopskih čestica Srebra u tekućini čiste destilirane vode sa minimalnim električnim nabojem na svakoj čestici. Electa koloidna Srebrna voda je bezbojna, bez mirisa i okusa. Koristi ljudskom organizmu u prevenciji i liječenju infektivnih bolesti, kao i jačanju i podmlađivanju organizma više od bilo kojeg poznatog preparata. Ona je jedan od najjačih prirodnih antibiotika poznatih čovjeku. To je najbolja forma za tretman bolesti uzrokovanih bakterijama, virusima ili gljivicama.







Za kraj... drage mame, iskoristimo dar prirode, štitimo sluznice naše djece,  tu smo za vas da odgovorimo na dodatna pitanja o alergijama u nadi da će vam ove smjernice pomoći u olakšanju alergijskih simptoma te poboljšanju kvaliteta života.




Dr. Spahić Emina, doktor porodične medicine, 

student doktoralnog studija „Biomedicina i zdravstvo“. Trenutno je  zaposlena kao asistent  na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.
Aktivni je član Udruženja biohemičara i molekularnih biologa FBiH, član Udruženja porodičnih ljekara. Učesnik međunarodnih kongresa u Makedoniji, Grčkoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Rusiji. Jako zainteresovana za rad na Prevenciji i savjetovanju.



Pokrovitelj savjetovanja je Electa Brend,  više informacija možete

 naći na sajtu Electa- Tajna savršenog zdravlja.