utorak, 21. studenoga 2017.

DA LI STE ZNALI DA POSTPOROĐAJNA DEPRESIJA POGAĐA I MUŠKARCE?


Muškarci ne ostaju u drugom stanju, ne rađaju djecu, njihovi hormoni ne divljaju, grudi im nisu osjetljive pa se onda vjerovatno pitate zbog čega bi oni trebali biti depresivni nakon rođenja djeteta? Istraživanje iz Švedske pokazuje da se, u proteklih deset godina, veliki broj muškaraca borio sa prelazom u očinstvo.
Prethodna istraživanja su pokazala da se od 4% do 10% muškaraca bori sa postporođajnom depresijom. No, ovo istraživanje koje je okupilo 447 švedskih očeva pokazalo je da nevjerovatnih 28% muškaraca ima simptome koji ukazuju na blagi nivo depresije. Ukupno 4% muškaraca pati od umjerene depresije. Manji broj je potražio stručnu pomoć iako je trećina njih pomišljala na to da sami sebe povrijede. Dok žene u Ujedinjenom Kraljevstvu češće postavljaju pitanja o postporođajnoj depresiji mentalno zdravlje očeva se rijetko procjenjuje.
Istraživanje Elise Psouni sa odjeljenja psihologije na Univerzitetu „Lund“ pokazalo je više nivoe depresije kod očeva zato što je odražavalo „muške“ simptome poput uznemirenosti, ljutnje, razdražljivosti, prekovremenog rada i pretjerivanja sa alkoholom. Ona smatra da se tate sve više suočavaju sa istim dilemama kao i majke, uključujući i kombinovanje roditeljstva sa poslom. Depresivni očevi su često izloženi vanjskim pritiscima kao što su problemi na poslu, a ako je i njihova partnerka depresivna, još je veći rizik od postporođajne depresije. Nedostatak sna, blizanci i svađe u vezi takođe mogu doprinijeti tome da očevi padnu u postporođajnu depresiju.
Depresivan tata će se manje igrati i smijati sa svojim djetetom. Očeva postporođajna depresija duboko pogađa djecu. Ukoliko shvatite da se teško nosite sa ulogom oca ili ako ste partnerke, rođaci ili prijatelji muškarca kod kojeg primjećujete razdražljivost i anksioznost tokom prve godine očinstva onda svakako razmotrite mogućnost postporođajne depresije. Kod očeva se to najčešće javlja tokom prvih 12 mjeseci bebinog života.
Šta je najbolje rješenje ovog problema? Elisa smatra da bihejvioralna terapija može pomoći, ali isto tako naglašava da, ukoliko se depresija ne uoči, jedna od najgorih stvari koje se mogu desiti jeste da očevi nakon 12 mjeseci shvate koliko su bili loše, a za to vrijeme su propustili prvu godinu života svoje kćerke ili sina. Zato, čim primjetite simptome, obratite se doktoru za pomoć.
Izvor: The Guardian