nedjelja, 12. studenoga 2017.

MISIJA: bebini nokti!

Rezultat slika za bebini nokti


Mnoge bebe se rađaju s već velikim, izraslim noktima. Bebe mogu imati i iznenađujuće oštre noktiće, koji uz to rastu nevjerojatnom brzinom. Da biste spriječili bebu da samu sebe, a i vas nehotice ozlijedi, moguće je da ćete joj ih morati rezati i više puta sedmično. U početku, kod novorođenčeta, nokti su toliko tanki da ih možete samo pažljivo otkinuti sa svojim noktima.


Bebini su prstići sasvim mali, a pokreti s druge strane brzi, nagli i nepredvidivi. Mladim roditeljima se rezanje sićušnih noktića stoga može činiti kao nemoguća misija, pogotovo ako tome pridodamo strah da će bebu ozlijediti. Ipak, strah će morati biti prevladan jer dječji nokti rastu puno brže od noktiju odraslih, što znači da odgađanjem rezanja riskirate da se beba ozbiljno izgrebe po licu. Evo nekoliko trikova kako to učiniti na “najbezbolniji” način.



Na početku - drugačiji tretman

■ U prvim nedeljama bebinog života, bilo bi najbolje da se suzdržite od rezanja. Možete lagano, vašim noktom, da «ogulite» vrhove bebinih noktiju. Vidjećete da su jako krhki i lomljivi. I, ne brinite - nećete da otkinete cijeli nokat na taj način.

■ Neki roditelji grickaju nokte svoje bebe i tako ih uobličavaju. Ali, tako rizikujete od prenošenja bakterija iz vaših usta ako beba ima makar malu posjekotinu na prstu. Takođe, nećete biti u stanju da vidite šta radite, jer su bebini nokti suviše sitni.

■ Ako imate strpljenja, i ako nokti nisu suviše dugački, možete da ih samo dobro isturpijate.


Nakon nekog vremena, kada bebini nokti malo očvrsnu vrijeme je za grickalicu ili makaze..


Nemojte rezati nokte s grickalicom ili makazama koje vi koristite. U početku možete koristiti rašpice za bebe i tako održavati glatkoću. Kad nokti narastu, ipak ćete morati uzeti makaze u ruke. Preporučljivo je kupiti posebne makaze za djecu koje imaju zaobljene vrhove pa tako smanjuju mogućnost ozljede u slučaju da se dijete pomakne. Jedina teškoća na koju ćete naići jest kako postići da dijete bude mirno dok mu režete nokte.

Neke su bebe mirnije od drugih. Možda će joj biti zanimljivo vaše “igranje” oko njenih prstića (pogotovo ako cijelu proceduru prati kakva vesela pjesmica) ili ćete joj pak moći igračkom skrenuti pozornost na nekoliko minuta. Ako je tako, imate sreće: rezanje noktića pretvorite u zabavnu igru uz malo koncentracije i puno smijeha. Svakako izaberite trenutak kada je beba naspavana, sita i dobre volje, a uz još malo sreće možda će se baš veseliti rezanju noktića. Bebu možete posjesti u krilo kako biste imali dobar pregled situacije a možete i angažirati pomoćnika da animira bebu dok vi odradite potrebno.


Za sve ostale bebe, koje su nažalost u puno većem broju, “misija nokti” je najbolje provesti dok dijete spava. Naravno, morat ćete osigurati dovoljnu količinu svjetlosti da biste vidjeli što radite, pa je možda najpraktičniji trenutak poslijepodnevno spavanje. Za mame koje doje, trenuci na dojci također mogu biti dobri za pokušaj rezanja noktića, a neke bebe će biti mirnije i spremnije na suradnju i tokom nošenja u slingu ili marami.


Noktiće na rukama režite ravno ili blago polukružno, prateći oblik prsta. Bolje je ne kratiti ih baš do same kože, kako bi se izbjeglo urastanje u meso. U tom slučaju nemojte sami pokušavati riješiti problem, bolje je obratiti se pedijatru. U slučaju da nehotice ozlijedite bebu režući joj nokte, ranu isperite vodom i nježno pritisnite sterilnom gazom (u nedostatku iste eventualno može poslužiti i čisti ručnik ili kozmetička blazinica). Krvarenje bi vrlo skoro trebalo prestati. Suzdržite se od pokušaja stavljanja flastera na mali prstić jer su velike šanse da će već za koju minutu završiti u bebinim ustima. 

Zapamtite da nokti na nožnim prstima rastu sporije i dovoljno ih je rezati samo jednom do dvaput mjesečno.
 Rezultat slika za bebini nokti