ponedjeljak, 13. studenoga 2017.

Pupčana vrpca oko vrata


Pupčana vrpca omotana oko bebinog vrata - većinu trudnica ova slika užasava, asocirajući momentalno na gušenje njihova novorođenčeta. Suprotno očekivanjima, zapravo nije riječ o osbito opasnoj, a niti osobito rijetkoj pojavi.



Budući da dijete u maternici još ne diše, male su šanse da će pupčana vrpca ugušiti bebu u majčinoj utrobi. Naprotiv, pupčana vrpca omotana oko bebinog vrata relativno je česta, a statistika kaže da se pojavljuje u čak jednoj trećini svih trudnoća. Pupčane vrste mogu biti različitih duljina: zabilježene su dužine od minimalnih 19 do čak 133 centimetra. Prosječna pupčana vrpca duga je, ipak, između 50 i 60 centimetara.


Zdrava pupčana vrpca prekrivena je mekom, želatinoznom supstancom koja joj pruža dodatnu zaštitu, a suprotno uvriježenom mišljenju, male su šanse da se opasno zategne tijekom poroda. Naime, zajedno s bebom, tokom poroda se spušta i posteljica zajedno s pupčanom vrpcom, stoga je malo vjerojatno da će doći do zatezanja. Prema jednom istraživanju provedenom na 200 hiljada poroda, zategnuta pupčana vrpca pojavila se u 6,6 posto slučajeva, no ni tada nije izazvala problem u porodu. Također, u većini slučajeva pupčana vrpca oko vrata nije uzrok sniženom broju bebinih otkucaja srca tokom poroda, kao što se često može čuti, tvrde liječnici.


Prema drugom istraživanju, broj petlji pupčane vrpce oko novorođenčetovog vrata kretao se između jedne i četiri. Pupčana vrpca je dvaput bila omotana oko bebina vrata u između 2.5 i 8.3 posto svih trudnoća, a četiri ili više petlji zabilježeno je u 0.1 posto slučajeva. Najveći zabilježen broj petlji koji nije utjecao na porod je čak – devet. Tome valjda dodati i da je novorođenčad u istom istraživanju mahom imala apagar između 7 i 10 nakon prve minute, a samo 5.2 posto beba imalo je apgar niži od 7 pet minuta nakon poroda.


U konačnici, iako se u rađaoni često određene intervencije i problemi tokom poroda svaljuju na pupčanu vrpcu omotanu oko vrata, brojni liječnici tvrde da je riječ tek o čestoj pojavi koju se mnogo češće koristi kao objašnjenje za komplikacije, no što je to uistinu opravdano.