ponedjeljak, 27. studenoga 2017.

Iz iskustva pedijtara: Šta najviše plaši roditelje kada se djeca razbole

Kad postanete roditelj, imate milion pitanja i dilema. Ne znate da li dobro držite glavu svojoj bebi, pitate se da li treba da spava na leđima ili na strani, kada treba da izgovori prvu riječ, da li ga vakcinisati…

Pitanja bezbroj, a svako ima drugačiji odgovor, baka kaže ovako, mama onako, drugarica opet ima drugačije objašnjenje. Ne zaboravite, nijedno dijete nije isto – što jednom pomaže, drugom može odmoći, i ako imate dilemu ili pitanje vezano za zdravlje vašeg djeteta, obavezno ga postavite pedijatru koji ga liječi. Zamolili smo dr Mirjanu Mićović, pedijatra u DZ Stari grad u Siminoj, da nam kaže koja su to stanja kada se roditelji najviše uplaše za zdravlje djeteta i kako da postupe u tim situacijama.



Akutno zapaljenje glasnica
Može imati dramatičan tok, jer je onemogućen normalan protok vazduha kroz grlo/larinks). Ukoliko dijete može da diše i guta, odmah mu dati sirup protiv alergije u odgovarajućoj dozi. Ako je situacija takva da dijete nema dovoljno kiseonika, obavezno pozvati Hitnu pomoć ili sopstvenim prevozom odvesti dijete do prve zdravstvene ustanove.
Povrede
Svaku povredu treba da pogleda najbliži ljekar. Ponekad povreda, poput nagnječenja, djeluje bezazleno, ali su ugroženi unutrašnji organi, što može dovesti do ozbiljnih poslijedica. U slučaju povrede glave, kičme, preloma nogu, dijete ne treba pomjerati i samostalno transportovati, već odmah pozvati Hitnu pomoć.
Kućna hemija i lijekovi
Ako dijete slučajno popije hemikalije ili udahne zrno pasulja ili dugme, najbolje je da roditelji sami ništa ne preduzimaju, već da odmah pozovu Hitnu pomoć ili najbližu zdravstvenu ustanovu. I savjet plus – nikad ne ostavljajte kućnu hemiju i lijekove na dohvat ruke djeci.
„Fras“
Kod ferbalnih konvulzija, u našem narodu poznato pod imenom fras, najčešće se javlja grčenje mišića uslijed visoke telesne temperature. Napadi se javljaju najčešće kod djece uzrasta između tri mjeseca i pet godina iako djeluju drastično, nemojte paničiti, već pomozite djetetu. Postavite ga na bok, izbacite mu jezik i sačekate da napad prođe. Nakon toga, dijete koje djeluje pospano i ošamućeno, bez panike, odvedite kod ljekara.
Iznenadni jak bol u uhu
Iako izgleda prilično drastično, ne treba odmah trčati kod ljekara. Prvo djetetu očistite nosić, a veće dijete podstaknite da ga izduva, iako će to nakratko pojačati bol, pokušajte da istrajete. Stavite kapi za nos ili sprej koji sadrži vazokonstriktor – supstancu koja sužava proširene krvne sudove u nosu. Zatim mu dajte sirup „ibuprofen“ u odgovarajućoj dozi. Umirite ga i sačekajte 15 do 20 minuta. Ukoliko bol posle toga ne prođe, odvedite dijete u najbližu zdravstvenu ustanovu.