srijeda, 15. studenoga 2017.

Ekcem kod beba

Hladni dani su stigli, a sa njima i brojni problemi. Jedan od najčešćih kožnih problema kod beba je atopijski dermatitis – ekcem. Evo najčešćih pitanja i odgovora koja su vezana za ekcem – Kako pomoći djetetu?


Foto: Didmyself

  • Kako nastaje atopijski dermatitis (ekcem)
Atopijska konstitucija znači da dijete ima sklonost – predispoziciju za alergijske bolesti.
Ovo je naprosto “zapisano” u genetskom kodu, pa se najčešće naslijeđuje, ali se ponekad jave djeca koja  prva u porodici imaju ovaj problem. Ekcem je zapravo kombinacija ove genetske predispozicije i spoljašnjih faktora koji doprinose  nastanku bolesti: neka (ili više njih) od namirnica može pogoršati ekcem, kontaktna alergija, alergija na polen…
Posmatrajući iz ugla “kvaliteta” kože, suština ekcema je suha i osjetljiva koža koja je sklona svrabu i osipu.
  • Zašto nastaje crvenilo kože
Čim se pojavi crvenilo, jasno je da je nastalo zapaljenje – ono je u samom početku iritacija (nadražaj) kože! Kasnije se, na ovu iritiranu kožu, može nadovezati  bakterijska, ali i gljivična infekcija, a to pogoršava zapaljenje, pa i crvenilo!
  • Kako se ekcem prepoznaje
Vide se “ostrva” suhe i hrapave kože koja postaje crvena (eritematozna), a ako se dijete češe, mogu se videti i znaci infekcije (žućkaste “ogebotine”, ljuspice, kao i brzo širenje promjena).
Može se pojaviti bilo gdje, ali se obično vidi na obrazima, pregibima, ali i na spoljašnjoj strani ruku i nogu.
  • Da li kupanje pogoršava ekcem
Da, voda je “neprijatelj” za bebe koje imaju sklonost ka atopijskom dermatitisu!
Naizgled paradoksalno, ali je tako – voda ISUŠUJE kožu i tako pogoršava problem inače suhe i osjetljive kože. Zato bebe ne treba kupati više od dva do tri puta nedeljno, naravno uz detaljnu njegu i pranje  genitalnog regiona. Posle kupanja bebu treba nježno osušiti mekim pamučnim peškirom, pa namazati hidrantnom kremom  za njegu.

  • Zašto hladno vrijeme NE odgovara ekcemu?
Ekcem nastaje na suhoj i osjetljivoj koži, a hladno vrijeme (ali i vjetar) pomažu da se koža dodatno “nadraži” pa ubrzavaju nastanak ekcema.
Zato je važno da se koriste zaštitne kreme PRIJE svakog izlaska na hladnoću.
  • Da li grijanje stanova utiče na pojavu ekcema?
Da, i to nepovoljno!
Suh vazduh u prostorijama gdje boravi djiete isušuje kožu, a koža djece koja su sklona ekcemu je inače suha i osjetljiva. Zato treba redovno ovlaživati vazduh!
  • Kada su potrebne ljekovite kreme
Kada se pojave svi znaci dermatitisa (crvenilo koje se širi, ljuspice – deskvamacija kože…) onda kreme za njegu NISU dovoljne.
Tada su potrebni  ijlekovi – kreme (kortikosteriodi ili modulatori imunološke reakcije). Te lijekove isključivo prepisuje ljekar (pedijatar ili dermatolog) i NE treba ih uzimati na svoju ruku!
Koriste se privremeno – dok se koža ne oporavi od “akutizacije” problema, a onda opet ostaje obaveza da se kože strpljivo i uporno njeguje!
  • Može li se potpuno otkloniti uzrok ekcema
NE može, zato što se suštinski radi o sklonosti ka alergijskim bolestim koja je zapisana u genima!
Dok se genska terapija (zamjena “loših” gena zdravim) ne ustanovi kao rutinska metoda liječenja ekcem se NE MOŽE potpuno izliječiti!
Zato je njega kože uz izbjegavanje faktora koji pogoršavaju atopijski dermatitis suština dobre
kontrole ove dugotrajne i dosadne bolesti.
  • Kako se njeguje suha i osjetljiva koža
Kada se postavi dijagnoza, navažnija je adekvatna  njega suhe i osjetljive kože. Osnov njege su hidrantne kreme kojima se koži dodaje ono što joj nedostaje – voda! Hidrantne kreme “hrane” suhu kožu i tako joj pomažu da bude jača i zdravija. Uz izbjegavanje onog što djetetu “pojačava” ekcem (alergeni) ovo je osnov prevencije!