subota, 18. studenoga 2017.

Znate li da nova tehnologija može štetno uticati na dječiji san?



Zbog silnih obaveza ponekad se čini najjednostavnijim rješenjem da djetetu u ruke date mobilni telefon ili tablet kako biste imali malo mira. To se posebno može pokazati korisnim tokom putovanja ili u restoranima. Korištenje nove tehnologije je korisno za djecu, ali isto tako ima i loših strana. Najnovija istraživanja su pokazala da previše vremena provedenog pred ekranom računara ili telefona prije odlaska na spavanje utiče na to koliko će djeca spavati. Zbog toga morate tačno odrediti koliko vremena dnevno vaša djeca mogu imati pristup uređajima moderne tehnologije.
Ne bi bilo loše ni da razmislite o tome da nekoliko sati prije polaska na spavanje djeca ne smiju koristiti računare ili pametne telefone. Istraživači sa Univerziteta u Coloradu su pregledali akademsku literaturu kako bi otkrili na koji način vrijeme provedeno ispred ekrana utiče na dječiji san. U istraživanju su učestvovala djeca i mladi u dobi od pet do 17 godina iz cijelog svijeta, a čak u 90% slučajeva previše vremena pred ekranom povezano je sa odlaganjem odlaska u krevet, manje sati sna i lošije kvalitete spavanja.
Prema ovom istraživanju postoje tri razloga zbog kojih korištenje nove tehnologije negativno utiče na dužinu dječijeg sna:
  • Većina sadržaja je previše stimulativna da bi se djeca spremila za spavanje, a naročito igrice na mobilnim telefonima i računarima;
  • Svijetlo koje sija iz uređaja otežava djetetu da utone u san tako što snižava nivoe melatonina, hormona koji pomaže tijelu da shvati kada je vrijeme za spavanje;
  • Ekrani su danas manji i kompaktniji zbog čega je lakše da ih djeca ponesu sa sobom u krevet.
Istraživači su utvrdili da svi ovi faktori sprečavaju djecu da dobiju onoliko sna koliko im je potrebno. Fondacija The National Sleep je 2014. godine uradila anketu i prijavila da više od 30 odsti djece iz osnovne i 50 odsto iz srednje škole ne spava dovoljno. Nažalost, nedostatak sna može štetno uticati na zdravlje. Ukoliko se u djetinjstvu i mladosti razviju zdrave navike spavanja mnogo je manji rizik od gojaznosti i problematičnog ponašanja, a poboljšavaju se psihološko zdravlje i kognitivno funkcionisanje.
Djeci je potrebno mnogo sna. Iz medicinske škole Harvard saopšteno je da je djeci u predškolskom uzrastu treba od 10 do 13 časova sna, u osnovnoj školi od devet do 12 časova i u tinejdžerskoj dobi od osam do deset časova. Da biste im to omogućili uspostavite pravilo da prije spavanja nije dozvoljeno  koristiti mobilne telefone, tablete i računare.
Izvor: Lola Magazin