utorak, 14. studenoga 2017.

Alergija na kravlje mlijeko i bjelance

Obratila nam se mama četvorogodisnje ćerke koja od prije par mjeseci ima alergiju na mlijeko (treća klasa) i na bjelance (prva klasa).


Prethodno je liječena od astme koju od juna više nema, ali su od oktobra krenule alergije u vidu kožnih reakcija prvenstveno crvenilo podočnjaka i obraza, ispucalost usana i povremeno ekcema praćenog svrabom na pregibima zglobova ruku. Po ostalom dijelu tijela nema reakcije. Iz ishrane je isključeno u potpunosti kravlje mlijeko, a bjelanace samo povremeno i to u jelu (pečen kuhan i ne pržen). Interesuje me koliko dugo mogu da traju ove alergije i koje su poslijedice ukoliko povremeno konzumira hranu koja sadrži mlijeko ili bjelance, jer je u vrtiću upravo došlo do propusta (uprakos upozorenjima i izvještajima ljekara) i odmah je doslo do crvenila ispod podočnjaka. Bojim se da osim kod kuce neću moći da spriječim ovakve ispade u potpunosti, pa me interesuje koje su dugotrajne poslijedice, da li može doći do većeg oštećenja epitela ili do čega može doći? Da li odmah treba da počnem (svaki put) sa preporučenom terapijom 1/2 xyzala uveče? Hvala unaprijed
Odgovor:
Vaša ćerka ima sklonost ka alergijskim bolestima, a to se stručno nazva atopijska konstitucija. Alergije imaju različite manifestacije, a Vaše dete je imalo dvije grupe alergijskih bolesti – astmu (koja je očigledno pod odličnom kontrolom) i nutritivnu alergije (na proteine kravljeg mlijeka i bjelance). Konstituciju djeteta (za sada) ne možemo da mijenjamo jer je ona “zapisana” u genima, ali možemo i moramo da prilagodimo dijete okolnostima koje mogu da izazovu alergije.

Kada je u pitanju alergija na hranu tu je stvar istovremeno i veoma jednostavna i komplikovana! Jednostavan je “lijek” – IZBACITI iz ishrane ono što djetetu smeta, i to najmanje 6 mjeseci BEZ narušavanja ovog pravila. Svaki ponovni kontakt sa alergenom (supstancom koja izaziva alergiju) “zavrti” komplikovani točak alergijske reakcije i sve ide ispočetka – opet bar 6 mjeseci bez te hrane… E sada dolazimo do komplikovanog dijela problema – kako to sprovesti u djelo. VI kući to možete lijepo da kontrolišete, ali u vrtiću MORATE da insistirate na ovoj restrikciji mlijeka (i mliječnih proizvoda) i bjelanceta. Kada prođe najmanje 6 mjeseci (ne smeta da bude duže, ali kraće nikako) možete da probate da date djetetu ono što mu je do sada bilo uskraćeno.
Obje alergije su, kod većine djece prolaznog karaktera, tako da ima dobrih izgleda da dijete prestane da bude alergično na obje vrste hrane. Posle 6-mjesečne STRIKTNE “poštede” od mlijeka i mliječnih proizvoda, probajte prvo jogurt, pa ako prođe onda i ostale mliječne proizvode. Bjelance ostavite za kasnije (bar tri mjeseca posle uvođenja mlijeka).
NIje rešenje da se dijete povremeno izlaže alergenima, pa da se daje antihistaminik! Neće to oštetiti djetetov epitel (kako ste naveli), ali Vas vraća nekoliko koraka unazad, jer se obnavlja alergija. Zato strpljivo i uporno, pa će sve biti dobro.
Izvor: Moj pedijatar