utorak, 14. studenoga 2017.

"Mala menstruacija" novorođenčadi ženskog pola; Vaginalno krvarenje kod djevojčica


Krvarenje iz vagine može da se vidi kao fiziološka pojava u prvim danima života kod novorođenčadi ženskog pola. Ova pojava nije česta, ali jeste poslijedica prijevremene stimulacije razvoja materice hormonima (estrogenima) majke. Pojava je prolazna a krvarenje, po pravilu, nije obilno.

Spontano prestaje u prvih sedam do deset dana po rođenju.
Da li se može očekivati krvarenje iz vagine u prvih devet godina života?
Svako krvarenje iz vagine prije devete godine jeste razlog za odlazak na pregled kod dječjeg ginekologa. Mogući razlozi za nastanak krvarenja jesu upalne promene vulve (stidnice) ili vagine (rodnice). Svako krvarenje u ovom uzrastu jeste indikacija za detaljan pregled i vaginoskopiju.
Šta je vaginoskopija?
To je dijagnostička metoda kojom se posmatraju grlić, svodovi i zidovi vagine. Pregled se obavlja obično u kratkotrajnoj anesteziji. Pri pregledu mogu da se uoče i tumori (po pravilu, to su zloćudni tumori), ili može da se pronađe strano tijelo (delovi igračaka, šnale, baterije, razni predmeti koje mame koriste). Pojava tumora ili prisustvo stranog tijela prvo izaziva pojačanu vaginalnu sekreciju, a zatim nastaje vaginalno krvarenje. Zato je vaginoskopija neophodna dijagnostička metoda, kojom želimo da isključimo pobrojane bolesti i stanja.
Povrede i krvarenje?
Povrede vulve i vagine takođe mogu da izazovu nastanak krvarenja. Povrede se obično u većem broju dešavaju u proljeće i jesen.
Kada treba očekivati prvu menstruaciju?
Obično se pojava menstruacije očekuje u 13. godini, ali je moguće da se desi i u desetoj. Pojava prve menstruacije u ranom uzrastu jeste razlog za zakazivanje ultrazvučnog pregleda kod dječjeg ginekologa. Mada veoma rijetko, prijevremeni pubertet može da bude izazvan i pojavom zloćudnog, hormonski aktivnog tumora jajnika.
Srećom, većina razloga za nastanak vaginalnog krvarenja jesu poremećaji, povrede ili bolesti koje neće imati za poslijedicu oštećenje reproduktivnog zdravlja mladih pacijentkinja. Ipak, u slučaju vaginalnog krvarenja, ne treba da se odlaže kontrola kod dječjeg ginekologa.
Izvor: Moj pedijatar
Piše: Dr.sci.med. Zoran B.Stanković