utorak, 21. studenoga 2017.

Prim.Dr. Taib Delić: Šta je spirala? Postupak postavljanja spirale; prednosti i nedostaci



Spirala je mehaničko kontraceptivno sredstvo, napravljena od plastike te omotana bakrom ili „hormonima“. Oblika  je  slova T i postavlja se u materište te  uništava spermatozoide , spriječava oplodnju jajne ćelije ili implantaciju oplođene jajne ćelije.
Veoma je efikasno kontraceptivno sredstvo i po statistici 2 do 6 od 1000 žena koje koriste spiralu zatrudne u prvoj godini korištenja.
Najčešći uzrok trudnoće  je loše postavljena ili djelimično izbačena spirala a ti nedostatci se mogu uočiti na rutinskom ultrazvučnom pregledu.

Postavljanje spirale nije bolan postupak pogotovo ako ste rađali a nakon postavljanja možete imati osjećaj tegobe u dnu stomaka koji prolazi nakon par dana.
Spirala ima svoje prednosti :efikasan i jeftin kontraceptiv,dugotrajno je  rješenje, ne morate svakodnevno piti tablete i nema nuspojava hormonske kontacepcije,možete je izvaditi kad želite,može se koristiti dok dojite itd.
Nedostaci su produžena i učestala krvarenja te posljedična anemija,bol u toku odnosa, pojačan vaginalni iscjedak i skolonst upalama.

Prije apliciranja spirale uradićete detaljne preglede ( PAPA test, ultrazvuk  i bakteriološki pregled vagine i cervixa ) i tada se detaljno informišite o prednostima,rizicima i potrebnim kontrolama.



Na pitanje odgovara:

Prim. dr. Taib Delić, 
dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije, 

obavlja funkciju Ravnatelja Poliklinike Sunce

Agram od 2008. godine.