utorak, 4. travnja 2017.

Igranje s bebama starosti od 0 do 6 mjeseci

Rezultat slika za igre bebe 0 mjeseci
Gradite povjerenje
Držite bebu u položaju koji je najudobniji i za nju i za vas. Gledajte je u lice, smiješite joj se i pričajte joj koliko vam je važna. Na ovaj način pokazujete joj da vam može vjerovati.

Ljuljajte je
Uzmite bebu u naručje i nježno je i ritmično ljuljajte s jedne na drugu stranu, dok joj istovremeno tiho pjevušite. Imitirajte razne zvukove
Plješćite rukama, pucketajte prstima, izmišljajte neobične zvukove u raznim položajima u odnosu na glavicu vaše bebe. Puštajte joj umirujuću glazbu, ali pripazite da zvukovi ne budu preglasni ili uznemirujući.

Pjevanje u krilu
Bebicu postavite u krilo, pjevajte joj razne pjesmice i lagano je i nježno nogom podižite u ritmu pjesmice, kako bi dobila dojam da odskakuje u sinhroniziranom ritmu sa zvukovima koje čuje. Kod neke važne i upečatljive riječi, podignite je mrvicu malo više.

Plesanje
Privinite bebu čvrsto na prsa i plešite polagano i nježno po prostoriji. Glazbena pozadina neka budu dječje pjesmice.

Šarene igračke
Pomoću vrpce pričvrstite razne šarene igračke, sličice i zvečkice za bebin krevetić tako da ih beba vidi. Pomaknite svaku i pričajte bebi što je to, zašto se i kako glasa, koje je boje i slično. Kada se beba umori i okrene glavu, igra je gotova.

Pjevajte uspavanke
Bebice vole vrlo jednostavne uspavanke s ponavljajućim stihovima (npr. nina-nana) i ponavljanje istih pjesmica po kojima će znati da su u poznatoj i sigurnoj situaciji.

Igračke u vožnji
Na bebina kolica svaki dan zakačite neku drugu igračku. Važno je da je u bebinu vidnom polju. Slobodno joj pričajte koja igračka je danas s vama u šetnji i neke njezine posebnosti.

Potaknite ju da gleda
Uzmite igračku jarkih boja, šljokastu ili svjetlucavu i postavite je oko 50 cm ispred bebinih očiju. Važno je pridobiti bebinu pažnju nakon čega polagano igračku pomičite na lijevu pa desnu stranu, gore i dolje. Povremeno igračkom dotaknite bebin nosić i pratite može li se fokusirati na predmet te napredak koji postiže iz mjeseca u mjesec.

Omogućite joj da promatra
Dok je držite u naručju omogućite bebi da iza vašeg ramena istražuje pogledom. Možete joj skrenuti pažnju na nešto lijepo što želite da vidi (npr. ukrase na zavjesama, novu tapetu s crtanim likovima na zidu, macu na prozoru) te joj pričati što gledate i zašto je to lijepo.

Izrazi lica
Beba će obožavati gledati vas u oči i koncentrirano promatrati vaše lice. Te situacije iskoristite da bebi polagano pokažete razne izraze lica. Smiješite se, otvorite usta, isplazite jezik, podignite obrve kao da ste iznenađeni, namignite joj i slično.

Neka vidi što govorite
Držite bebu blizu svome licu i usnama. Pričajte joj u veselom tonu tako da vam vidi usnice koje se miču. Ako beba odgovori s “a bu” ili “a gu”, nastavite razgovor tako što ćete ponoviti njezine “riječi”.

Ku-ku
Igrajte se češće poznate igre koju djeca obožavaju. Pokrijte bebine okice laganom gazom i pričajte joj tako da vas čuje, ali ne vidi. Kada maknete gazicu i kada vas ugleda, recite joj veselo “ku-ku”. Ponekad pokrijte svoje lice dlanovima ili dekicom i dozvolite bebici da se iznenadi svaki put kad ponovno ugleda vaše lice i čuje “ku-ku”.

Ogledalo, ogledalce
Izlažite bebu vlastitom odrazu u ogledalu. Neki roditelji gumom obloženo ogledalo postavljaju u bebin krevetić kako bi se mogla gledati i brbljati sama sa sobom.

Učite je držati predmete
Počnite s malenim predmetima koji savršeno pristaju u bebinu ručicu. Položite predmet u bebinu ručicu i potom je poškakljajte s unutrašnje stranme dlana kako bi joj se prstići zatvorili oko predmeta koji pokušava držati. Ako joj predmet padne, dajte ga bebi ponovno dok god ima volje vježbati. Svaki put kada joj pružite predmet koji učite držati u ručici, pričajte joj s puno ljubavi kako je lijepo što se toliko trudi.

Upoznajte je s raznim kućanskim predmetima
Ova igra je za bebe stare između 3 i 6 mjeseci. Uzimajte predmete iz vaše okoline za koje beba na bilo koji način pokaže interes (i koji su sigurni za nju!) te joj dajte da ručicama proba materijal. Puno o svijetu beba uči dodirom u prvim mjesecima, pa neka slobodno istražuje, primjerice, plastičnu čašicu, salvetu, poklopac, brošuru i druge predmete kojima se ne može ozljediti.

Vježbajte dohvaćanje
Preko krevetića zavežite vrpcu i u dosegu bebinih ručica objesite na lijevoj i desnoj strani dvije različite igračke. Potaknite bebicu da prvo s jednom pa s drugom ručicom dohvati igračku koju vidi. Ovu vježbicu raditi mogu bebe od 10. tjedna starosti.

Ugodna masaža
Nježna masaža bebicama je iznimno ugodna, jer vaš dodir je u tim prvim mjesecima bebama možda najvažnije sredstvo komuniciranja. Dodir pojačava vezu majke i bebe, pomaže bebici u jačanju imuniteta, poboljšava razvoj mišića i potiče lučenje hormona rasta.

Pomognite joj da počne pamtiti
Pokažite bebi igračku i potom je brzo maknite iz bebina vidnog polja. Ako se okrene i počne je tražiti pogledom, dajte bebi igračku. Nakon toga je zagrlite i pohvalite kako bi joj pokazali da ste zadovoljni njezinim interesom. Uz pozitivnu pohvalu bebi pomažete da pamti stvari iz svoje okoline.

Izražavajte sretne osjećaje
Uzmite bebu u naručje, pa je lagano dignite malo iznad svoje glave i kažite “gooore”, pa je spustite i kažite “dooolje”. Dok tako vježbate smijte se i neka beba vidi da ste sretni. Nakon dva gore i dva dolje, bebu čvrsto zagrlite. Na taj način joj govorite da ste sretni što se igrate s njome i da uživate u njezinom društvu.

Okretanje na stranu
Sjednite iza bebine glavice dok leži na leđima. Držite igračku iznad njezine glavice. Kad dobijete bebinu pažnju, polagano pomičite igračku na jednu stranu. Beba bi pogledom trebala pratiti igračku, a kada se počne okretati kako bi je vidjela ili dohvatila, zaglite bebicu i pohvalite je za trud.

Pedaliranje
Polagano i nježno bebine nožice vrtite kao da vozi bicikl, a usput joj pričajte gdje se sve vozite, što vidite i smijte se. Potom pustite bebine nožice i promatrajte hoće li ih i sama okretati. Ako počne sama voziti bicikl, svakako je pohvalite uz jedan veliki zagrljaj i cmok u nožice. Ubrzo će bebica sama pedalirati i veselo ponavljati ovu zanimljivu igricu.