ponedjeljak, 6. studenoga 2017.

Kako da dijete čuje šta mu pričate

Koliko puta morate da ponovite nešto da bi vas dijete poslušalo? Ako ste kao većina mama vjerovatno mnogo. Taman toliko da poraste tenzija, da podignete glas i da vam nakon toga bude veoma žao. Ova scena se ponavlja u velikom broju porodica skoro svakodnevno. Evo kako možete da je popravite.



Djeca su poznata kao “selektivni slušaoci”. Ona su zauzeta igrom, svojim projektima koje žele da realizuju, stvarima koje ih zanimaju, koje žele da otkriju. Upravo zbog toga često ignorišu poruke i želje odraslih koje samo ometaju njihove “poslove”.

Međutim, djeca koja posjeduju dobre vještine slušanja imaju bolji uspeh u školi, uspostavljaju stabilnije odnose sa drugim ljudima i tolerantnija su na frustracije. Sve ovo jasno govori koliko je važno učiti dijete kako da sluša.

Najvažniji dio procesa učenja djeteta vještinama slušanja je ostati smiren. Iako je veoma iritirajuće kada djeca ne slušaju, veoma je mala vjerovatnoća da će ono bilo šta naučiti iz onoga što roditelj izgovori u napadu bijesa. Najbolji momenat za učenje djeteta kako da sluša je u zajedničkim i opuštenim trenucima. Evo šta treba da radite:

Aktivno slušajte
Jeste da je svakodnevica prepuna obaveza koje nam lako skreću pažnju: posao, kuća, kuhanje i sl. Ali je nemoguće vaspitati dijete sa dobrim vještinama slušanja kao roditelj koji nikada ne odvaja vrijeme da sasluša svoje dijete. Nemojte gledati kroz prozor, mijenjati televizijske kanale ili započinjati druge aktivnosti koje zahtjevaju vašu punu pažnju. Bitno je da djetetu svojim ponašanjem date do znanja da ga slušate. Isključite telefon na trenutak i aktivno se zainteresujte za vaše dijete. Pokažite mu da ga slušate gledanjem u oči,  postavljanjem pitanja i pokazivanjem interesovanja za ono što vam priča.

Spustite se na djetetovu visinu
Iz perspektive malog djeteta svijet je džinovsko mjesto puno najrazličitijih izazova. Njemu je teško da pažljivo sluša pored svih stvari koje mu odvlače pažnju i roditelja koji kroz dranje konstantno ponavljaju iste stvari. Spustite se zato u ravan sa djetetovim očima i sačekajte da vam se pogledi susretnu prije nego što počnete da pričate. Govorite smirenim i ujednačenim glasom i objasnite mu šta treba da uradi razlaganjem uputstava u par koraka. Nemojte komplikovati stvari jer ćete mu otežati cio zadatak. I budite svjesni činjenice da vas dijete neće poslušati baš svaki put.

Tražite od djeteta da ponovi ono što je čulo
Jedna od dobrih navika je da tražite od djeteta da vam ponovi šta treba da uradi. Ponavljanje će naterati dijete da zastane tokom ponavljanja, bolje se skoncentriše na to što treba da uradi i pita ponovo ako je potrebno. A da se ne bi osjećalo usamljeno ili “prozvano” svaki put možete i vi raditi isto. Kada ono traži nešto od vas neka vam kaže da i vi ponovite šta treba da uradite. To će djetetu pokazati da ga slušate ali i da nam je svima nekada potrebno dodatno objašnjenje ili uputstvo koje je sasvim u redu da zatražimo.

Učite kroz igru
Kroz igru učenje vještina slušanja može da bude veoma zabavno. Dijete će uživati i razvijati svoje vještine u isto vrijeme.

Kakva je situacija kod vas? Koliko se čujete međusobno?


NajboljaMamaNaSvetu