subota, 18. studenoga 2017.

Korisni savjeti za roditelje: KAKO REAGIRATI NA DJEČIJI PAD I POVREDU?




Korisni savjeti za roditelje: KAKO REAGIRATI NA

 DJEČIJI PAD I POVREDU?

Jako čest razlog za dolazak u  hitnu medicinsku pomoć ili u pedijatrijsku ambulantu jest pad djeteta o čvrtu podlogu, kod kuće ili na ulici. Prilikom pada dijete se udara najčešće u predjelu čela, na kojem se javi otok (čvoruga), koja može biti i prilično velika, ponekad posjekotina ili ogrebotina. Te promjene su uglavnom bezazlene i najčešće prolaze bez ikakvih posljedica. Dijete na pad gotovo uvijek reagira plačem, čime izražava bol i strah, iako se nekad može dogoditi da prilikom pada dijete izgubi svijest, poplavi ili prestane disati.
Postoje različiti padovi i povrede različitih djelova tijela. Najopasnije su svakako povrede glave. Svaku povredu glave uvijek treba shvatiti ozbiljno, pa je nužno pratiti dijete nakon pada 48 sati. Potrebno je da roditelj svaka dva do tri sata obilazi dijete i provjerava njegovo stanje. Obavezno obratiti pažnju na ponašanje djeteta nakon pada  Ako se  jave zbunjenost, nestabilnost u hodu, razdražljivost, glavobolja, neuobičajen način govora, mučnina, povraćanje, izrazito bljedilo, pogoršanje vida, krvarenje iz nosa ili ušiju, gubitak svijesti - riječ je o ozbiljnoj ozljedi koja zahtijeva odlazak ljekaru.




ŠTA RODITELJ TREBA URADITI:
·         Osmotriti ozbiljnost situacije a pokušati ne paničariti.
·         Prići djetetu smireno, uzeti ga u naručje i pogledati povredu.
·         Osmotriti prostor i predmet o koje se dijete udarilo.
·         Obratiti se dijetetu i uliti dozu sigurnosti pogledom, zagrljajem i poljupcem.
·         Voditi računa o čistoći ruku kojom prilazite povredi.
·         Vidjeti da li krvari, je li duboka povreda, da li ima strano tijelo unutar povrede ( kamenčić, komadić stakla, plastika, drvo i sl)
·         Očistiti povredu blagim sredstvom vodeći računa o osjetljivosti dječije kože (tople preporuke iz prakse za čišćenje povrijeđene površine Srebrna voda u kombinaciji sa  Electa BeniNerm kremom kao naprednom kombinacijom prirodnih sastojaka sa ionima srebra koji štiti, njeguje i pomaže u obnovi dječije kože). 
I za kraj...
Na sreću, većina povreda nastalih prilikom dječijeg pada završava liječenjem kod kuće i toplim majčinim zagrljajem. Plač je često sinonim straha i uplašenosti.
Drage mame, neka strah od pada ne nadjača vaše sposobnosti snalaženja i pronalaska riješenja u datom trenutku. Dječiji osmijeh je simbol sreće koji se razvija baš igrajući, a dječiji padovi su utkani u proces odrastanja.






Dr. Spahić Emina, doktor porodične medicine

student doktoralnog studija „Biomedicina i zdravstvo“. Trenutno je  zaposlena kao asistent  na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.
Aktivni je član Udruženja biohemičara i molekularnih biologa FBiH, član Udruženja porodičnih ljekara. Učesnik međunarodnih kongresa u Makedoniji, Grčkoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Rusiji. Jako zainteresovana za rad na Prevenciji i savjetovanju.







Pokrovitelj savjetovanja je Electa Brend,  više informacija možete

 naći na sajtu Electa- Tajna savršenog zdravlja.