petak, 6. siječnja 2017.

Doziranje i kombinovanje lijekova za povišenu tjelesnu temperaturu- gošća savjetovališta TIMa magistra farmacije



Doziranje i kombinovanje lijekova za povišenu tjelesnu temperaturu

Koja je najbolja kombinacija antipiretika prema temperaturi i uzrastu?

Najbolje bi bilo kada bi se temperatura uspjela skinuti odgovarajućom dozom paracetamola koji možete dati svakih 4 sata. Ako nema efekta može se kombinovati sa ibuprofenom. Kod nas u apotekama imate paracetamol kao lijek izbora u većini slučajeva i on je klasični antipiretik.
Pored toga imate ibuprofen koji se koristi i u svrhe skidanja temperature, primarna namjena je nešto drugo. Također tu je i diklofenak (voltaren). 
Doziranje antipiretika za djecu je uglavnom po kilazi, a ne prema uzrastu. Ono sto treba istaci da ibuprofen ne bi trebali dati djeci mlađoj od godiune dana osim u iznimnim slučajevima.
Najmanji razmak za dva lijek je 6 sati.Paracetamol i Dalsy se daju u razmaku od 6 sati, odgovarajuce doze. Dalsy i voltaren nemojte nikada kombinovati. morate paziti da se Voltaren daje samo u iznimnim slučajevima i samo 2 doze u toku 24h.
Nemojte nikada davati dva oblika lijeka u isto vrijeme. Ako želite brže djelovanje dajte čepić.

 Koji je najbolji koristiti lijek za skidanje temp.kod jednogodisnjaka?

Zavisi koliko je visoka temp, koji je uzrok i koliko kilograma ima dijete. Prvi izbor je svakako paracetamol i vrlo je vazno doziranje prema kilogramima. (kilogrami x 10)/24 i dobit ćete broj mililitara paracetamola koji trebate dati.


Na koju temperaturu se koristi paracetamol?

Preporuke su da se temperatura ne skida u slučaju da ne prelazi 38,0 mjereno podpazušno, 38,5 rektalno.Tada dajete paracetamol, a ako nema efekta idete na ibuprofen.

 Misljenje o preventivnom davanju paracetamola poslije vakcine?

Mislim da je to opravdano i da to bude samo jedna doza, a da se ostale daju prema potrebi, ako se javi temperatura.

 Koji su čepići djelotvorniji Lupocet ili Neofen, pri kolikoj temperaturi se koriste i koji se kombinuje sa paracetamol sirupom?

Ne mogu reći koji su djelotvorniji različita su vrsta lijekova. Lupocet kao 38,5-39 i može slobodno u kombinaciji sa paracetamol sirupom s tim da pravite razmak od 4 sata između oralnog lijeka i čepića. Neofen tek kod temperature preko 39 i kod temperature koja se ne može skinuti paracetamolom.

Zasto se najcesce djeci po preporuci dr daje Dalsy sirup za temperaturu(,meni on nesto nije drag zbog ostalih sastojaka),smatrate li da ima bolja alternativa?

Zato što ljekari vrlo često izlaze u susret roditeljima i da bi ubrzali skidanje temp daju ibuprofen. Mada ako roditelji znaju da im paracetamol ne odgovara, onda je Dalsy opcija.
Morate biti oprezni jer ni brzo skidanje temp. nije bezopasno i zbog toga se npr. voltaren najvise izbjegava. može dovesti do pothlađivanja.

Da li je normalna temperatura 37 - 37.1 za bebu od 2-3 mjeseca nama se znalo dešavati sa 2 mj da to bude stalna temperatura al je bila stalno na 37 ili 37.1 ... Znali smo skinuti bebu da se rashladi al je opet ista bila?

To je normalno za tako malu bebu jer sistem termoregulacije nije razvijen dovoljno. Ako dijete nije imalo drugih smetnji ili simptoma to je ok.

Kako se odredjuje doziranje voltaren cepica prema kilazi djeteta?

Trebalo bi dozirati od 0,5 do 1mg po kilogramu tjelesne tezine, ali samo ako je neophodan.

Cesto se pominje upotreba dalsy sirupa. Smiju li ga bebe i koja su ogranicenja?

Djeci ispod godine dana ne preporucuje se davati ibuprofen, ali uvijek postoje određene iznimke. Ne smije se dati djeci čija je težina ispod 7 kg, nikada!
Kao što sam već rekla uvijek postoje iznimke. Vazno je da poznajete vase dijete i koji lijek najbolje djeluje. Ako je dijete u neurorizicnoj grupi i svako povišenje temp može biti opasno može se lijek dati i ranije. Ali obavezno pratiti dijete i mjeriti temp svakih pola sata.


Da li sirup panadol baby moze ublaziti bol kod nicanja zubica ili nakpn vakcine?

Da, može. Ako majka smatra da dijete trpi jaku bol može dati odgovarajuću dozu paracetamola.

Koji je razmak na koji se doza sirupa smije ponoviti?

Ako se radi o istom lijeku onda je razmak 4 sata za paracetamol, ibuprofen je 5-6 sati, a voltaren najmanje 9 sati.

*Ono sto bih savjetovala svima da prije svega pratite ponašanje djeteta pod temperaturom. Ne mora svaka visoka temp biti opasna i ne morate je odmah skidati. Ako se dijete i pod temp od 38,5 ponaša i jede normalno samo ga raskomotite,dajte dovoljno tekućine i pratite. Neka vam uvijek prvi izbor bude paracetamol, naravno ako ne postoji ozbiljna kontraindikacija. Nekada prebrzo skidanje temp može biti jednako opasno kao i visoka temp.

Gošća savjetovalista: Nermina Torlak-Hadžalić, magistra farmacije