utorak, 25. travnja 2017.

Za dojenje se treba "naoružati"

Dojenje je najprirodnija stvar, dolazi instinktivno, svaka mama može dojiti. Primite svoju bebicu u naručje, stavite je na prsa, ona zadovoljno posisa, blaženo zaspi i mirna je iduća tri sata. Hm, da, možda neke bebe i jesu odmah ovakve (postoje, stvarno, znam ih nekoliko  ), ali hajmo sad o tome kako dojenje uglavnom izgleda prvih recimo šest do osam tjedana.

Rezultat slika za istina o dojenjuOvo je tekst za sve one mame koje žele dojiti, a više od bajki bi voljele čuti kako stvari zaista stoje kako bi se za to mogle uistinu pripremiti. Prvih nekoliko tjedana dijete će vam vjerojatno na prsima biti stalno, kad kažem stalno, to stvarno to i znači. Rijetko koja beba ima ikakav razmak između dojenja u prvim tjednima. Svaki put kad beba zaplače, treba je joj dati da sisa i to u ispravnom položaju. Beba mora biti trbuhom posve priljubljena uz vas, a u ustima joj mora biti što veći dio bradavice. Usne joj moraju biti izvrnute prema van, a dolje se može vidjeti i malo jezika. Jedino stalnim stavljanjem bebe na prsa i to u ispravnom položaju beba će navući onoliko mlijeka koliko joj je potrebno. Treba se pomiriti sa činjenicom da ćete prvih tjedana stalno dojiti. I da se vaš život promijenio. To je normalno. Tako to i treba biti. 
Priroda se pobrinula da što više ležite i odmarate, pa to i radite. Nemojte se nervirati, neće to zauvijek biti tako, a nervoza može uzrokovati teže otpuštanje mlijeka iz dojki i posljedično nervozu bebice. Mnoge žene u prvim danima misle, nemam mlijeka i doista – nema ga. Zato jer ga i ne može biti! Prvih nekoliko dana dojke luče kolostrum. Žućkasto prozirna tekućina prebogata je hranjivim tvarima i sasvim dovoljna za maleni želučić veličine pikule. U idućih nekoliko dana doći će prvo prijelazno mlijeko, a tek nakon par tjedana pravo mlijeko. Priroda je to tako uredila jer je tako iz nekog razloga najbolje, a tko smo mi da preispitujemo prirodu? 

Još jedan urbani mit – preslabo mlijeko. To ne postoji. To što beba sisa svakih sat, sat i pol – ne znači da je mlijeko preslabo, nego bebi tako paše. Ne stane joj velika količina mlijeka u želudac i često traži jesti. Kad malo poraste, možda poveća razmake, a neke bebe imaju do dohrane malene razmake, jer im tako odgovara. Evo, moj maleni koji je upravo napunio tri mjeseca do prije nekoliko tjedana dojio je svaka dva sata. Po danu i po noći. S obzirom da se razmak između dojenja računa od početka dojenja, to zapravo znači da je dojio svakih sat i pol. Ali evo, sad je već mnogo lakše.  Što je par mjeseci u životu bez spavanja i odmora u odnosu na dobobiti koje ćete oboje dobiti za cijeli život. Ono što je najvažnije za dojenje je dobra edukacija i mame i tate. 

Generacije naših mama uglavnom nisu dojile ili su dojile jako kratko jer „nisu imale mlijeka“, „mlijeko je bilo preslabo“ i sl. stoga od njih informacije nemojte tražiti, jer ćete dobiti uglavnom krive i netočne. Znanstveno je dokazano da mlijeko ne može biti preslabo. Ako žene u Africi uspješno doje i imaju kvalitetno mlijeko, kako onda mi u zapadnom svijetu pored naše prehrane ne bismo imali. Tada nije bilo interneta koji nudi informacije, a promocija zamjenskih mlijeka bila je jaka i većina žena nije dojila. Iskoristite Internet, knjige, iskustva prijateljica koje su uspješno dojile dulje od šest mjeseci i educirajte se o dojenju. Nije to da se razumijemo znanstvena fantastika, ali iziskuje, posebno na početku mnogo truda i predanosti i to u trenucima nakon poroda kad si vjerojatno mislite: „Ali ja sam rodila, zar ne zaslužujem malo odmora?!“. 
Mnoge žene odustaju od dojenja u razdobljima skokova u razvoju kad bebe žele dojiti još češće nego inače. To se obično događa treći i šesti dan po porodu, zatim skokovi koji traju nekoliko dana u trećem i šestom tjednu i trećem i šestom mjesecu. Bebe si navlače više mlijeka jer upravo tada intenzivno rastu. Uz ove situacije, mogu vam se dogoditi još brojne situacije koje se lako mogu spriječiti i ako se dogode riješiti.


 Za kraj, evo zašto je dojenje najbolje hrana za vašu bebu. Zaštitne tvari (žive stanice, enzimi, imunoglobin A) prisutne u majčinu mlijeku ne mogu se umjetno proizvesti i zato niti jedno adaptirano mlijeko ne može biti jednako dobro kao majčino mlijeko. Dojenje umanjuje/odgađa mogućnost alergija, astme, pretilosti, SIDS-a, infekcija dišnog i probavnog sustava, a kasnije u životu Chronove bolesti, celijakije, limfoma, Hodgkinove bolesti i drugih bolesti i stanja. Djeca koja doje rijeđe obolijevaju od infekcija poput upale uha, urinarnih infekcija, bekterijskog meningitisa, dijabetesa, upale pluća i mnogih drugih. Dojenje je najbolji izbor i za mamu jer smanjuje mogućnost pojave osteoporoze, karcinoma ženskih organa – dojki, jajnika, maternice, dojenje pospješuje brži povratak maternice u normalnu veličinu, troši do 500 kalorija dnevno pa žena lakše gubi suvišne kilograme nakupljene u trudnoći. Uz to – najbolja hrana za vašu bebu je besplatna!