ponedjeljak, 24. travnja 2017.

Postporođajno krvarenje - lohije

Srodna slika

Kod svih žena se nakon poroda javlja postporođajno krvarenje, odnosno lohije, neovisno o tome da li je rodila carskim ili vaginalnim putem. Krvarenje može trajati od svega jednu-dvije do osam  sedmica. Ovim putem se organizam čisti i krvarenje prestaje kada se maternica nakon poroda vrati u položaj prije trudnoće. Krvarenjem se izlučuju i ostaci posteljice, tako da nema razloga za zabrinutost ukoliko u krvi primjetite sluz ili komadiće tkiva, to je u početku krvarenja sasvim normalno.
Time se tijelo oslobađa sloja sluznice materice koja je bila zadebljala i okruživala je bebu. Krv može da teče na mahove ili da teče ravnomjerno kao teška menstruacija.
Nikako se ne preporučuje korištenje tampona za vrijeme postporođajnog krvarenja jer bi moglo doći do infekcije i nemogućnosti zaostalog tkiva da izađe iz tijela.

Nakon poroda krvarenje je obilnije, najčešće svijetlocrvene boje, dok sa slabljenjem krvarenja boja prelazi u smeđu do krajnjeg žuto-bijelog iscjetka kojim postporođajno krvarenje završava.
Trajanje lohija se razlikuje od žene do žene. Možda ćete krvariti kraće, od dvije do tri sedmice, a možda i šest ili čak i više sedmica nakon što ste dobili bebu. Protok će se smanjiti vrlo postupno. Jarko crvene lohije se obično smanje u prvih nekoliko nedjelja, ali ako budete previše aktivni, boja može da se ponovo intenzivira. Ako vidite svijetlocrvenu krv, to je znak da treba da usporite.

O čemu brinuti za vrijeme trajanja postporođajnog krvarenja?
Ukoliko se nedugo nakon smirivanja krvarenja ponovno pojavi krv, a prerano je za menstruaciju, odmah se javite svome liječniku jer je moguće da je komadić posteljice ostao u vama i nije izašao krvarenjem. Ponekad je moguće lijekovima za stezanje maternice potaknuti kontrakcije kojima se to tkivo izbaci iz organizma, dok je u težim slučajevima potrebna kiretaža. Ako sumnjate da nešto nije u redu, odmah se javite svome liječniku, osobito ako krvarenje i nakon 6 tjedana traje. Još razloga za hitan posjet liječniku su svakako neugodan miris prilikom krvarenja, ukoliko primjetite povišenu tjelesnu temperaturu, groznicu te ukoliko se nakon prvog tjedna ne smanji obilno krvarenje. Ukoliko je prilikom poroda došlo do pucanja međice pobrinite se nakon kupanja dobro osušiti oštećeno područje. Vrlo je bitno redovito održavati higijenu, tuširati se barem jednom dnevno, no nikako ne koristiti snažna sredstva, najbolje je tuširati se isključivo toplom vodom.

Kada hitno posjetiti liječnika?
Iako ne mora značiti da nešto nije u redu, svakako se preporučuje posjetiti liječnika ukoliko nakon postepenog prestanka ili slabljenja krvarenja dođe do ponovnog krvarenja, ako nakon desetak dana od poroda još vrlo obilno krvarite, ako osjećate nesvjestice ili vrtoglavice i lupanje srca. Razlog za zabrinutost može biti i vrlo neugodan miris prilikom krvarenja, povišena tjelesna temperatura i groznica koji mogu ukazivati da je došlo do infekcije, što se najčešće događa ukoliko u tijelu žene ostane dio posteljice što u najgorem slučaju može dovesti i do sepse, tako da ne ignorirajte ove simptome.

Iako je krvarenje jako neugodno i dodatno oslabljuje žensko tijelo ionako već izmučeno porodom, važno je znati da je normalna nuspojava nakon poroda koju nikako ne možete izbjeći. I ne brinite, naša tijela su savršen mehanizam unaprijed spreman na ono što će tek uslijediti, pa je stoga važno znati da se kroz trudnoću tijelo pripremi i za period nakon poroda te napravi zalihe od čak 50% više krvi nego što je to uobičajeno.