srijeda, 12. travnja 2017.

Šta znači trudničko mirovanje

Rezultat slika za mirovanje u trudnoći

Mirovanje u trudnoći prijeko je potrebno kada postoji opasnost od spontanog pobačaja, prijevremenog porođaja ili zastoja u rastu djeteta.

Zašto žena u tom slučaju treba ležati? Ležanjem se ublažava pritisak na ušće maternice i smanjuje se mogućnost da se maternica, potaknuta pritiskom bebe, počne prijevremeno stezati. U ležećem položaju povećava se opskrba posteljice i ploda krvlju, a time i kisikom i hranjivim tvarima. Rizici od preuranjenog porođaja smanjuju se redovitim ginekološkim pregledima. Što se prije uoče nepravilnosti, manji je rizik za dijete.

Kad izabrani ginekolog utvrdi da postoji potreba za mirovanjem, treba ga bezrezervno slušati. Mirovanje obično znači ležanje u krevetu kako bi se maternica rasteretila pritiska, pa valja znati da bi obavljanje kućanskih poslova ili sjedenje za računalom moglo ugroziti zdravlje djeteta.

Usporiti ili strogo mirovati?

Simptomi komplikacija mogu biti iznimno uznemirujući - u ranijoj trudnoći oni se odnose na krvarenja i bolove u donjem dijelu trbuha, a u kasnijoj fazi trudnoće vezani su za stezanja, odnosno prijevremene trudove, koji mogu uzrokovati otvaranje vrata maternice.

"Imate li te simptome, što prije javite se ginekologu, koji će na osnovi kliničkog i ultrazvučnog pregleda utvrditi je li potrebno mirovanje i određena terapija, a u ozbiljnijim slučajevima bit će potrebna i hospitalizacija te primjena intravenske terapije koja sprečava prijevremene trudove", naglašava dr. Podobnik Brlečić.

Preporuka o mirovanju ovisi o individualnom stanju trudnice, njezinoj dobi, specifičnim zdravstvenim potrebama te životnom stilu. Tako će liječnik nekim ženama savjetovati tek smanjenje fizičkih aktivnosti, a drugima će biti potrebno mirovanje kod kuće ili čak stalan liječnički nadzor u bolnici. "Svakako je potrebno ozbiljno shvatiti savjete liječnika jer u protivnom ishod trudnoće može biti lošiji.

Trudnička zabava

Mirovanje u kući ili bolnici zahtijeva i određenu fizičku disciplinu kojoj se mnoge žene teško prilagođavaju. Jedan od razloga za to jest savjet liječnika da smanje bilo kakvu tjelesnu aktivnost, što ostavlja mali broj stvari koje trudnica može činiti u toj situaciji.
Čitanje knjiga te gledanje televizije i filmova najčešći su oblici zabave žena koje čuvaju trudnoću. Stručnjaci preporučuju da birate naslove koji vas neće dodatno opteretiti te prouzročiti stres ili strah.
Iz očitog razloga izbjegavajte horore, a poželjno se odmaknuti i od urnebesnih komedija. Iako je smijeh odličan prirodni analgetik koji učinkovito uklanja posljedice stresa, ta aktivnost grči mišiće donjeg dijela trbuha.

“Ukoliko je preporučeno strogo mirovanje, to doista znači najveći dio dana ležati u krevetu. Ustanete i odete u kupaonicu, eventualno sjednete za stol da nešto pojedete (no ponekad, pogotovo kod prisutnog krvarenja se i jesti može u krevetu) i napravite nekoliko koraka po kući i to kratko, nekoliko puta na dan – šetnja u trajanju od nekoliko minuta - no to nikako ne znači da sve uredno pospremite i dovedete u red u stanu (no, i to može biti ukinuto). Detalje mirovanja neka Vam pojasni doktor koji je mirovanje i odredio i to u ovisnosti o napredovanju trudnoće te vaginalnom nalazu.”

Dakle, mirovanje može biti: strogo ležanje, ležanje, odmaranje, izbjegavanje nekih aktivnosti…obavezno konsultujte doktora šta u vašem slučaju znači “mirovanje”