ponedjeljak, 17. travnja 2017.

Kako uzgojiti sadnice za vrt, a pritom se lijepo poigrati i naučiti kako biljke rastu?Kako uzgojiti sadnice u kutiji od jaja?

Kako uzgojiti sadnice za vrt, a pritom se lijepo poigrati i naučiti kako biljke rastu? Uzgojite ih s djecom u majušnom vrtu. Čak nije nužno da imamo vlastiti vrt jer sadnice možemo uzgojiti u majušnom vrtu od kutije za jaja, a potom ih pokloniti baki, prijateljima ili susjedi koje imaju veliki vrt i kasnije ih doći vidjeti i pomoći oko biljaka u vrtu.
Proljeće je idealno vrijeme za istraživanje i upoznavanje prirode, a maleni vrt u kutiji od jaja izvrsna je prilika da male vrtlare zabavimo vrtlarenjem.
Ovaj vrtlarski projekt s malim vrtlarima je i idealan način da isplaniramo sadnju vrta na vrijeme (a ne u zadnji čas kao što nam se obično dogodi) i da pokušamo uzgojiti i neke nove, neuobičajene vrste.

Kako uzgojiti sadnice u kutiji od jaja?


Potrebno je: 
  • kutije od jaja
  • ljuske jajeta (p želji)
  • zemlja
  • razno sjemenje
Sačuvajte ljuske jajete i na dnu svake polovice ljuske izbušite rupice koje će poslužiti za drenažu vode pri zalijevanju. Stavite zemlju u veću posudu i pripremite žličicu. Pustite male vrtlare da pomoću žličice zemljom pune ljuske jajeta. Napunjenje ljuske jajeta složite u kutiju od jaja.
Isto možemo napraviti i bez ljuski jajeta, tako da na samoj kutiji izbušimo rupice i stavimo zemlju izravno u kutiju.
U svaku čašice ili ljusku stavimo 2-3 sjemenke i lagano prekrijemo zemljom. Lagano zalijemo vodom i stavimo na osunčano mjesto.
Mali trik: dok biljčice ne proklijaju, mali vrt možemo staviti i u plastičnu vrećicu kako bismo dobili mali staklenik.

Nemojte zaboraviti označiti čašice kako bismo kasnije znali raspoznati sadnice.
Za malene vrtlare je najbolje označiti sadnice slikom. Neka škaricama izrežu sliku biljke koju sade časopisa ili s paketića sjemenja iz ili neka ju nacrtaju na mali kartončić pa zalijepite oznaku na štapić i zapiknite u zemlju.
Super vijest: kad sadnice narastu nije ih potrebno vaditi iz ljuski jajeta ili kartonskih čašica kutije, već se sade zajedno s ovim prirodnim teglicama!

Ovaj vrt, djelo malih vrtlara koji u njega ulažu puno truda i ljubavi, idealan je poklon. Može biti i prigodni uskršnji poklon.


Izvor fotografija: Pinterest
Ideja: Girotondo