petak, 28. travnja 2017.

Djeca i bukvalno žive u maminom srcu


Tokom trudnoće, ćelije bebe preko placente ulaze u organizam majke i tu ostaju zauvijek.




style="display:inline-block;width:336px;height:280px"
data-ad-client="ca-pub-3764311493977162"
data-ad-slot="8761586939">



Biološki gledano, majke i djeca povezani su na način koji je mnogo opipljiviji od one uobičajene predstave o majčinskoj ljubavi. Kad posmatrate dijete dok spava ili se igra, uhvatite sigurno one dragocjene trenutke kad prepoznate poneki detalj za koji shvatite da je kao preslikan - od vas, od vaše majke. 
Znate, mamin osmijeh, bakina podignuta obrva kad se nečim iznenadi... Naravno, kao i svaka mama, pristrasni ste, i vidite ono što želite da vidite i radujete se tim sitnicama. Ali, biološki gledano, majke i djeca povezani su na način koji je mnogo opipljiviji od one uobičajene predstave o majčinskoj ljubavi.
Beba se, zapravo, nikada u potpunosti ne odvaja od mame 

Tokom trudnoće, ćelije bebe preko placente ulaze u organizam majke i tu ostaju zauvijek. Malecki djelovi djeteta tako i bukvalno zauvijek žive u mami. Te ćelije najčešće su u plućima majke, kičmenoj moždini, koži, štitnoj žlijezdi, jetri, crijevima, grliću materice, žučnoj kesi, slezini, limfnim čvorovima i krvnim sudovoma. Bebine ćelije, takođe, mogu da žive i u majčinom srcu i mozgu. 

Ove veze nauka tek počinje da tumači, ali, definitivno je tačno da - uvijek živimo u maminom srcu.