petak, 21. travnja 2017.

Vrste nosiljki za bebe, gošća savjetovalista TIMa, Dolores Dolisa Radonić , Die Trageschule savjetnica za nošenje

Šta treba imati nosiljka da bi bila ergonomski preporučljiva? Razlika između preporučenih i nepreporučenih?- pročitajte na Nošenje beba.


Koje vrste nosiljki možemo naći kod nas?

Od preporučenih nosiljki, u BiH se trenutno mogu kupiti elastične marame, mei tai nosiljke, onbuhimo nosiljke i ergonomski preporučene klokanice. Pripremila sam kratki tekst da ostane  za referencu o svakoj.

Tkana marama: dugi komad platna, dijagonalno rastezljiv, a nerastezljiv u preostala dva smjera, često u obliku romba. Najmanje 2,5m dug, a najviše 5,8m dug, veličine su standardne (8 veličina), variraju vrlo malo od proizvođača do proizvođača. Veličinu birate ovisno o bebinoj dobi/težini, prema vašoj građi i koliko vezova želite moći koristiti. Duža marama znači mogućnost više vezova. Debljine, načini tkanja, vrste materijala se razlikuju, shodno tome i cijena. Čvrsta marama nosi se od rođenja do 2-3 godine djetetove starosti. Položaji nošenja su mnogi, nosi se sprijeda, na leđima, na boku. Beba je kod nošenja sprijeda okrenuta prema osobi koja je nosi. Prednost je mogućnost vezanja u jako puno vezova, iako to može biti mana: dužina krakova može odbiti nekoga da nauči vezati maramu.
Tkana marama


Elastična marama je obično dugi komad platna, najčešće rastezljivog u svim smjerovima, iako postoje marame koje nazivamo hibridnima, koje su rastezljive samo u jednom smjeru. Nosi se od rođenja do otprilike 8 ili 9kg bebine težine, odnosno ovisno o preporuci proizvođača. Klasična elastična marama nosi se samo sprijeda, s bebom okrenutom prema osobi koja nosi. Prednost je lakoća namještanja, beba se u nosiljku, namještenu na osobi koja nosi ubacuje”. Mana može biti vrućina tijekom nošenja ljeti, jer se elastična marama nosi u 3 sloja preko bebe.
Elastična marama


Sling marama je komad tkanine, obično oko 2m duge, koji na svome jednom kraju ima dva prstena, najčešće od aluminija. Dolaze od različitih vrsta tkanina, shodno tome je prilagođena i cijena. Koristi se tako što se jedan kraj provuče kroz oba prstena, formirajući tobolac, a težina je raspoređena dijagonalno preko trupa osobe koja nosi. Nosi se od rođenja do cca 15kg bebe ili prema uputama proizvođača. Prednost slinga je samo jedan sloj tkanine koji ide preko bebe, pa je super za nošenje u ljetnim mjesecima. Mana je ova neravnomjerna raspoređenost težine, pa je veću djecu teže nositi duže vrijeme u njima. Nekim mamama je sling marama komplicirana za namještanje.
Sling marama


Mei tai nosiljka je strukturirana nosiljka koja obično ima 4 kraka, odnosno trake, i između panel, odnosno bazu nosiljke, koja pridržava bebu do najmanje pazuha. Dolaze u različitim vrstama tkanina, shodno tome je prilagođena i cijena. Nosi se kad beba ima dobro razvijenu vratnu muskulaturu i trup, to obično nije prije navršena 3,5 ili 4 mjeseca, ili prema uputama proizvođača (može biti i kasnije). Mei tai nosiljka može podržati veliku kilažu, jedino važno je da kod većih beba i dalje podržava područje od jednog do drugog koljena. Prednost je odlična raspoređenost težine bebe na kralježnicu. Mana može biti vrućina tijekom nošenja ljeti i duge trake za vezanje.

Mai tai nosiljka


Oblikovana klokanica je strukturirana nosiljka koja je oblikovana prema tijelu djeteta i nosača i ima sigurnosne kopče pomoću kojih se njezine trake kopčaju. Kao i ostale strukturirane nosiljke, može biti šivana od različitih vrsta tkanina, o čemu će joj ovisiti cijena.

Ergonomski preporučena klokanica

Gošća savjetovališta TIMa:  Dolores Dolisa Radonić , Die Trageschule savjetnica za nošenje