petak, 28. travnja 2017.

Da li kupati bebu svaki dan???

Rezultat slika za beba

Koža je najveći organ našeg tijela. Ima tri važne funkcije: zaštitnu -pokriva i štiti od patogenih tvari, osjetilnu - reagira na osjete dodira, topline, hladnoće i boli; te regulatornu - štiti od prekomjernog gubitka tekućine.
Roditelji se suočavaju s brojnim pitanjima, medijskim pritiskom i različitim savjetima dobronamjernih "eksperata" iz okoline.
 Važno je pristupiti novom djetetu kao jedinstvenoj jedinki i polako uočiti kakve su njegove potrebe za njegom i higijenom.
Jedni su pobornici toga da bi bebe trebalo kupati svakodnevno, dok određene studije pokazuju da bi novorođenče trebalo kupati na četiri dana jer se ne isprljaju toliko da im je potrebno svakodnevno kupanje. Mnogi se slažu da je bebu dovoljno okupati dva puta nedjeljno, uz uslov da joj temeljno očistite dio tela koji je pokriven pelenama, odnosno da guzu operete svaki put kada beba kaki.

Tokom njege posebnu pažnju potrebno je obratiti na nabore kože ispod vrata, pazuha i prepone. Važno je potaknuti roditelje na redovitost postupka jer dijete tako dobiva obrazac npr. večernje njege, a oni vježbaju praktično provođenje postupka, stječu rutinu i povezuju se s djetetom. 
Takođe, bilo bi dobro svakodnevno očistiti delove tela koji se pojačano znoje ili delove tela koji se često zamaste ili zaprljaju, kao na primer deo iza ušiju, ispod pazuha, vratne nabore i nabore na preponama.

·         Nezrelu novorođenačku kožu nije potrebno tretirati sapunima ili šamponima. Poželjno je provođenje masaže nakon kupanja za što je dovoljno par kapi prirodnog ulja utrljanih u ruke. Jedina regija koja se maže i štiti zaštitnom kremom je pelenska regija.
·         Djeca s normalnom i masnijom kožom mogu se kupati svakodnevno. Kozmetiku za njegu potrebno je individualizirati, ali ne preporučuje se svakodnevno korištenje sapuna ili šampona.Više puta tijekom tjedna koristiti samo vodu s par kapi prirodnog ulja.
·         Za zahtijevniju kožu koja treba svakodnevni tretman preporučuje se upotreba sindenata. Sindenti su sredstva za pranje bez sapuna i parabena, koji čiste kožu, ali ne narušavaju njezinu zaštitnu barijeru. 
·         Kod suhe, perutave i osjetljive kože preporuke su smanjiti broj kupanja na 2-3 tjedno u nešto hladnijoj vodi, temperature 35-36 stupnjeva. Kozmetiku koristiti u dogovoru s liječnikom.
·         Stariju djecu, kada se počinju oslanjati na noge, možemo navikavati na tuširanje. Nije potrebno inzistirati i ići u krajnost sa svakodnevnim ritualom kupanja ukoliko se roditelji ne osjećaju dobro, na pomolu je prehlada ili ako su izrazito loše vremenske prilike.
Važna je ugodna i opuštena atmosfera kako bi se postigla što bolja adaptacija djeteta na vodu.


"Dovoljno je da se beba zapere, i to jednom do dva puta nedeljno. Bez sapuna, samo toplom vodom. Obično savetujemo sapun ili penu za kupanje sa neutralnom Ph vrednošću" - savetuje doktorka Avramović.
Rezultat slika za beba ne voli da se kupa
  "To ne znači da decu ne treba prati. Agresija prema koži koju smo primenjvali dovodila je do toga da se koža odmašćuje, skida se korisni površinski sloj. Takva koža je podložnija svim mogućim promenama, uključujući infekciju, a kasnije u životu i pojavu alergija" - kaže doktorka Avramović.

Međutim, ima i oprečnih mišljenja. Dr Nedeljko Radulović, pedijatar iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, kaže:" lično mislim da neće škoditi svakodnevno kupanje dece, ali ne ribanje već, blago zapiranje"