ponedjeljak, 17. travnja 2017.

Iskustva majki- savjeti za olakšavanje grčića kod beba



Mama A: "Ne mislite da se šalim ali vožnja automobilom, užasne smo grčeve imali, sve isprobali, od espumisana, sab simpleksa, komorača, masaže, uljanih krpica zagrijanih, fena, košpica tresnje itd al nista osim bibija :D Na kraju smo iznemogli od vozikanja stavljali u korpu i nosali po kuci govoreci annn brm brmmm dok se ne smiri i ne zaspe...sad mi je smijesno ali znam kako vam je,stoga samo strpljenja proci ce aBd,sve prodje al eto espumisan nekako se najbolje pokazao :) Sretno"

Mama S: "Sve smo probali pili waja kapi,čajeve,masirali,samo nam pomogo Coli b sirup na biljnoj bazi jako rano smo dobili grčeve beba samo dojena I rano ih se riješili posle sirupa se nisu vise nikad vratili ."

Mama A: "Espumisan kapi, košpe trešnje, masaža stomačića i držanje bebe u položaju namijenjenim za to..... Može i fen..."

Mama E: "Sa prvim sinom nismo ni osjetili grčeve, ali evo mladji ih ima. Nama pomogne fen i espumisan kapi. Za par minuta se smiri i zaspi."

Mama L: "Masiranje stomačića, i colief kapi"

Mama V: "Espumisan s Oleovit D3 kad smo uveli umjesto Plivinih preporodili smo se. Imao je jos vjetrova ali onih strasnih epizoda plakanja HB nije bilo."

Mama A:"Vrijeme i sabur u našem slučaju kad se sjetim samo, sve smo probali, kapi, čajeve, masaže, fen, usisivač, ljuljanje i nosanje, vozili se u autu, vozili u kolicima po kući, stavljali u ljulju sa vibracijom. Mogu reći da ništa nije pomoglo da skroz prestanu, samo je pomoglo da ublaži, vremenom su sami prestali. Sjećam se jednu noć se pripremili znali kad je najteže, ljulja, kolica, kapi, čaj, nosiljku ako prigusti da idemo u auto kad dijete raspoloženo, smije se, zaspao sam. Toliko sam bila sretna što je prestalo, čak kažem lakše mi je i porod proći nego te grčeve"

Mama D: "Zagrijana lanena krpa, masirajte i vrijeme i sabur... "

Mama N: "Sap simplex kapi malo ih ublaže. Al jedino sto vodimo racuna da poslije svakog podoja je odmah podignem da podrigne( lupajuci malo po guzi). Ako vidim da je stomacčić  i dalje tvrd onda fino sjednem İ bebicu prebacim iznad koljena İ tako lagano pat pat po guzi. Morate biti uporni Nekad to traje par minuta A nekad 15 mijenajuci poze pa ponovo na iznad koljena.https://youtu.be/y1_0RLfLc4s ü ovim videu mozete vidjeti kako to izgleda. 
Video jeste na turskom al poze možete shvatiti. İ uvijek budite nježni . Mi smo imali uzasne noći znala sam do 1 sat ujutro biti budna sve dok se nismo upraksali. İ dalje İmamo jake. Al fino pajkimo . İ da ne zaboravim. Maslinovo ulje jako korisno. Podgrijati na radijatoru (il u neki galon pa u prokuhalu vodu) masirati stomacic."

Mama D: "Ako isključivo doji samo mu dugoročno otežavate davanjem čajeva jer skidaju zaštitni sloj i enzime majčinog mlijeka iz crijeva. Vi svaki dan popijte litar čaja od komorača, kima i anisa (ne puno medju prste sjemenki) i jedite hurme, one su dobre i za mlijeko i za probavu kod bebe."

Mama S: "Kamilica među prstima ona u cvatu i tri četri zrna kima zajedno zqliti prokuhanom vodom..davati poslije jela svakog...po kasikicu il u spricu...bar sam ja tako...beba na adaptiranom mlijeku"

Mama A: "Kao sto su mame napisale, ako isključivo dojite bebu nema potrebe da joj dajete čaj ili vodu do 6 mjeseci. Kupite probiotičke kapi, moj sin ima 3 mjeseca i nije imao grčeve, zna se desiti da nema stolicu i po dva tri dana sto je sasvim normalno kod dojenih bebica.. Ako ste u nedoumici javite se u grupu Dojenje je In savjetnice ce vam pomoci.."

Da rezimiramo:
Možete pokušati sa kapima protiv grčeva poput Espumisan L. Možete uključiti probiotske kapi. Pokušati sa grijanjem stomačića i masažama stomačića. 

Pokušajte i sa Bijeli šum

Pise mama clanica Amila:

 "Sve mame znaju kako je bolno gledati dok se bebac muči s grčevima, a ne može da se riješi.  Mi smo upravo imali epizodu vriske u pola 3 ujutro 😞 bebac pije biogaia kapi, symethicone kapi (espumisan kod vas?), ali i dalje ima problema. Ova masaža nas je spasila... Njemu stomačić, a meni pamet 🙂 
https://youtu.be/aqIJwLsTQ4k.

Bitni potezi počinju na 3:35, tri poteza ova za masažu. Ja još na kraju dodam i još jedan, a to je da desno rame i lijevi kuk stisnem jedno prema drugom, pa onda obratno. Jedino što je pomoglo bukvalno, bebac se sretno isprducko, pokakio i smirio za par minuta 🙂"

Šta o grčevima kod beba kaze pedijatar neonatolog pročitajte na Stomačni grčevi kod beba.