utorak, 18. travnja 2017.

Šta je geografski jezik i koliko je opasan

Rezultat slika za geografski jezik kod dece
Geografski jezik, na latinskom lingua geographica, poznatiji i kao benigni migrirajući glositis, bezopasno je stanje koje zahvata samu površinu jezika, a manifestuje se u vidu glatkih mrlja i crvenih otoka, okruženih žutim, sivim ili bijelim linijama.

Bez obzira na to što mogu izgledati alarmantno, riječ je o benignim promjenama koje nisu povezane s ozbiljnim zdravstvenim poremećajima. U nekim slučajevima jezik postaje preosjetljiv na vruću, kiselu, ljutu i prezačinjenu hranu, a takode se mogu javiti rane i bol u grlu, kao i loš zadah.

Zašto nastaju mrlje na jeziku reljefnog izgleda
Benigni migrirajući glostitis se može javiti i kao posljedica emocionalnog stresa, alergije, dijabetesa, endokrinoloških poremećaja, nepravilne ishrane i loše oralne higijene, tačan uzrok nastanka ovog poremećaja nije poznat. Geografski jezik kod odraslih osoba često se sreće i kod onih pacijenata koji boluju od psorijaze.
Geografski jezik kod djece je dosta čest i viđa se kod gotovo 3 procenta mališana. Ono što je interesantno je činjenica da se javlja gotovo duplo češće kod djevojčica nego kod malih dječaka. Mrlje na jeziku mogu biti crvenkaste sa bijelim ivicama koje su prilično izražene, te podsjećaju na reljefnu kartu.
Kakva se ishrana za migrirajući glostitis preporučuje
Da biste spriječili proširenje šarenih mrlja na jeziku i ubrzali zarastanje rana, potrebno je da iz ishrane izbacite ili ograničite unos namirnica koje mogu dodatno pogoršati stanje.
Savjetuje se izbegavanje vruće, pikantne, kisele i slane hrane, aromatizovanih i previše slatkih proizvoda, kao i previše  kiselog voća. Smanjite kafu i svedite je na dnevni minimum, a alkoholna pića izbjegavajte u potpunosti.
Takođe, da biste uklonili geografski jezik, potrebno je povećati unos tečnosti i održavati hidrataciju tijela, u čemu je najbolja obična voda. Preporučuje se sisanje komadića leda, konzumiranje svježe cijeđenih sokova od voća i povrća, kao i ohlađenih biljnih čajeva.

Pošto se lingua geographica može javiti usljed nedostatka vitamina B, što češće treba jesti integralne žitarice, jaja, mlijeko, sir, jogurt, ovas, avokado, banane, ćuretinu i džigericu.
Nedostatak cinka takođe je povezan s šarenim mrljama na jeziku i drugim oralnim problemima, pa je neophodno u ishranu uvesti crveno meso, ribu, ostrige, mleko, sir, pasulj, sočivo, orahe, jogurt, kefir, spanać i drugo dragocjeno zeleno lisnato povrće.

Geografski jezik liječenje prirodnim putem
Da biste mrlje na jeziku potpuno otklonili preporučujemo vam nekoliko provjerenih metoda. Za početak možete upotrebiti domaće jabukovo sirće, ono pomaže uspostavljanju prirodne pH ravnoteže u ustima, te ubrzava proces liječenja geografskog jezika.
Pomješajte kašiku jabukovog sirćeta, četvrtinu kašičice sode bikarbone i 1,5 decilitar vode, pa sa tim rastvorom ispirajte usta dva-tri puta dnevno.
Pored toga, u liječenju ovog poremećaja pomaže i drevna ajurvedska metoda mućkanja ulja u ustima:
Svako jutro, pola sata prije jela, kašičicu ekstra djevičanskog maslinovog ili nerafinisanog suncokretovog ulja mućkajte u ustima desetak minuta.  Nikako nemojte gutati! Nakon toga ulje ispljunite, dobro isperite usta i operite zube.
Na ovaj način podstiče se detoksikacija kako usne duplje, tako i cijelog organizma.
Biljni glicerin i hidrogen uklanjaju geografski jezik
Biljni glicerin održava vlažnost jezika, ubrzava proces izlječenja i uklanja zadah.
Natopite pamučnu krpicu glicerinom, stavite je na jezik i ostavite da odstoji desetak minuta. Potom istrljajte jezik mekom četkicom i dobro isperite vodom.
Postupak ponavljajte dva puta dnevno, nekoliko dana. Osim toga, u ovom slučaju pomaže i hidrogen, jer sprječava razmnožavanje bakterija u ustima i time smanjuje rizik od infekcije.
Pomješajte jednake dijelove troprocentnog hidrogena i tople vode, pa njime natopite komadić vate ili sterilne gaze i nanesite na jezik.  Ostavite da djeluje nekoliko minuta, pa isperite mlakom vodom.

Ukoliko i sami imate geografski jezik, nemojte se previše opterećivati, potpuno je bezopasan, slobodno upotreijbite neki od preporučenih metoda. Poželjno je da se posavjetujete i sa vašim ljekarom i stomatologom oko svega.