petak, 28. travnja 2017.

Gubite živce jer mališani na svaku vašu inicijativu odgovaraju sa "ne"? Evo zašto to rade

Vaš mališan je u fazi kada na svako vaše pitanje odlučno odgovara s jednim jednostavnim: Ne

Ne brinite, koliko god neizdržljivo se činilo, proći će.
 
Zašto je ta faza tako popularna kod djece?
 
1.    Ponekad je to jednostavno tako. Djetetu se sviđa unošenje malo inata i svoje volje u vaš odnos.
 
2.    Djetetova komunikacija je ograničena. Vaše dijete još uvek ne zna sa izrazi sve svoje osjećaje, što će ga povremeno ljutiti. „Ne“ je jednostavno, lako izgovorljiva riječ i ne mora uvijek imati značenje koje vi mislite.
 
3.    Djeca sprovode uspješan psihološki eksperiment. Naravno da nije u stvarnosti tako, ali s obzirom na to da su stručnjaci dokazali da je inaćenje kod malene djece vrlo dobro za njihov razvoj, imate razloga da mu dopustite da igra po svojim pravilima.
 
4.    Dijete je često čulo tu riječ i zapamtilo je kao mogući odgovor na svako pitanje. Postoje mnoge alternative ovoj riječi koje su još uvek dobar način da dijete nauči granice i pravila.

5.    Djeci je potreban osjećaj kontrole. Kada prvi puta donese odluku da nešto ne želi, djetetu će se to vjerovatno svidjeti. Bez brige, kao i sa svim ostalim odlukama u tom dobu, neće trajati dugo. Dopustite mu da se osjeća jako i „veliko“.
 


style="display:inline-block;width:336px;height:280px"
data-ad-client="ca-pub-3764311493977162"
data-ad-slot="8761586939">

Kako zaustaviti dijete?
 
Obratite pažnju na to koliko često govorite „ne“ svom djetetu. Čak nije loša ideja ni tokom jednog ili nekoliko dana zapisivati. Mogli bi se začuditi koliko puta to nesvjesno izgovorite.
 
Koliko puta ste rekli ne djetetu tokom jednog sata, jednog dana i jedne nedjelje?
 
Zatim obratite pažnju kada i gdje dijete najčešće iskazuje svoj inat. Šta se događa prije ili poslije? Nakon nekoliko dana mogli bi uočiti pravilan uzorak ponašanja koji bi vam mogao otkriti problem.