četvrtak, 6. travnja 2017.

9 ultimativnih pravila za prvi posjet novorođenčetu

Inzistirajte na ovim pravilima i držite ih se za dobrobit svih!


VJEROVALE ili ne, ali prvi kućni posjet novorođenoj bebi, odnosno novopečenim roditeljima zaista jest veliki big deal. Možda ne svakome, ali većini novopečenih roditelja prvi je posjet, i naknadno, posjet prijatelja, rodbine, nešto o čemu bi oni željeli postaviti jasna pravila i dati ih do znanja, glasno i jasno, svima koji planiraju doći. Jer to ne smije i ne treba biti običan posjet - kao dolazak na kavu ili druženje. I tu bi pravila zaista trebala biti jasna - i za one kojima se dolazi, ali i za one koji tek planiraju posjet prijateljici i njihovoj bebici. 

1. Jesu li roditelji spremni? 
Najvažnije pitanje koje bi svatko trebao pitati prije dolaska jest jesu li roditelji spremni. Ne forsirajte druženje ni s jedne ni s druge strane ako mama nije spremna. Tu će svatko imati neke svoje razloge no važno je samo to da uvažavate mišljenje mladih roditelja, ili, ako ste vi u toj ulozi, da uvažavate svoj stav i čvrsto ga se držite. Nitko tu nema pravo na ljutnju. 

2. Ugovorite točno vrijeme i toga se držite 
Ako mama kaže, slobodno dođite, ali tek nakon pet, i nadam se da nećete ostati jako dugo, onda se toga zaista i držite. Imajte na umu da friški roditelji sada imaju skroz novi ritam života, odnosno, skroz nove odgovornosti na koje se još nisu navikli pa stoga - ne smetajte previše. Ili, ako ste vi roditelj, ne dajte da vas smetaju. 

3. Ne ostajte dugo 
Posebno ako vam roditelji i prije dolaska napomenu da slobodno možete doći u kratki posjet. Sat vremena stoga je i više nego dovoljno, osim ako vas zaista izričito zatraže da ostanete i duže. 

4. Donesite sa sobom hranu (mame, tražite da vam je donesu)
Ovaj je savjet relativno smiješan svakome tko se nikada nije našao u ovakvoj situaciji, no znajte da mlada mama sada ima najmanje vremena za kuhanje - i baš bi joj zato dobro došla vaša pomoć. Stoga ako odlazite u posjet svakako pitajte treba li im donijeti što za jesti, obaviti trgovinu ili donijeti hranu uz vana, a ako ste roditelj - ne zaboravite zatražiti baš takav poklon. 



5. Perite ruke i ne dirajte bebu dok niste dobili dozvolu za to 
Ma da vam je rodila najbolja prijateljica, pitajte prije nego pokušate primiti bebu. Mamini su hormoni još uvijek malo divlji i lako moguće da se, čak i da inače nije takva, mama malo naljuti ako ćete se krenuti ponašati prema bebi kao da je vaša, a ne njena. To je zapravo jedno super osjetljivo pitanje, a pravila ponašanja može vam dati samo mama. 

6. Mama sada treba neke druge stvari
Dolazite li u duži (dogovoreni) posjet svakako pitajte mamu želi li se možda odmoriti, istuširati, oprati kosu, dok vi držite stvari pod kontrolom. Mamama su u ovoj fazi od životne važnosti upravo takve "sitnice".

7. Ne očekujte da će vas mladi roditelji gostiti kao prije
Zapravo, čak i ako vas pitaju jeste li gladni, žedni - samo recite ne - malo vode ili soka bit će vam dovoljno za vrijeme posjeta. Zapamtite da su mladi roditelji domaćini, ali ne i ovih dana. Vi ste ti koji dolazite i od vas, u ovakvim situacijama, očekuje da ćete roditeljima malo pomoći, a ne odmoći. 

8. Ne dolazite s djecom koja su ma čak i neznatno šmrkava 
Imunitet bebe još je uvijek nenaviknut na vanjski svijet pa stoga jako dobro pazite da u posjet dolazite zdravi, ili - ako ste roditelj - da inzistirate na tome da vam ne dolazi nitko tko bi eventualno mogao biti bolestan. 

9. Suzdržite se od savjeta ako vas nitko ništa nije pitao 
Iako je friška mama dobro debelo svjesna da ne zna sve što joj je potrebno za podizanje djeteta, to ne znači da će ne zna baš ništa i stoga - ako ništa ne pita, ne zatrpavajte je svojim savjetima. Ako će od vas tražiti pomoć to će vam i reći, ali pustite i mamu i tatu da se prema svojoj bebici sada odnose onako kako oni žele i znaju.  


Jer nema goreg od toga da svojim postupcima pokušavate uvjeriti mlade roditelje kako nemaju pojma što rade. Nijedna se mama nije rodila s instrukcijama kako odgojiti bebu, ali sjetite se - niste ni vi kao gost, pa se stiga zaista suzdržite od pametovanja. To je ono što bi svaku mladu mamu moglo zaista najviše izbaciti iz takta. 

Izvor: Index.hr