srijeda, 26. travnja 2017.

Hiperpigmentacija - tamne mrlje na licu kod trudnica

Srodna slika
Kod manjeg broja žena hiperpigmentacija tokom trudnoće neće se pojaviti, no puno je više onih, prema nekim procjenama čak 90 posto, koje će se susresti s pojavom tamnih mrlja na koži. Te mrlje mogu biti raznih nijansi, od svjetlosmeđih do gotovo crnih, a uglavnom se pojavljuju na licu, rukama i drugim dijelovima kože koji su više izloženi suncu.
Hiperpigmentacija se pojavljuje uslijed prekomjerne proizvodnje prirodnog pigmenta melanina u gornjim slojevima kože.
Kod trudnica se najčešće govori o melasmi ili kloasmi, odnosno takozvanoj “maski trudnoće”, a proizvodnja melanina potencirana je hormonalnim promjenama. Smeđe mrlje mogu se pojaviti u bilo kojoj fazi trudnoće, a čini se kako su tamnoputije žene sklonije hiperpigmentaciji od onih svjetlije boje kože. Osim na licu (gdje se mrlje često formiraju poput maske), rukama i nogama, mrlje se javljaju i na dijelovima tijela koja su i inače jače pigmentirani, poput prepona i pazuha, a često se događa da potamnjuju postojeće pjegice i ožiljci na koži.

Kako spriječiti ili umanjiti hiperpigmentaciju?

Protiv hiperpigmentacije postoje razni hemijski pilinzi i terapije laserom, ali se oni nikako ne preporučuju trudnicama i nastojte ih izbjegavati. Za trudnicu su uvijek najbolji izbor prirodne metode i prevencija.
Naša članica, mama Ana dijeli sa vama recept koji je koristila.
Mozda nekoj od vas pomogne:

"PERŠUNOVA VODA I LIMUNOV SOK su meni bili najdelotvorniji protiv fleka u trudnoći na čelu i obrazima - na obrazima mi je skinilo sve a na čelu skoro sve. Tu gde je najjače bilo je ostalo još malo... Samo je važno da budete uporne a rezultati će se sigurno videti i isplatiće se. Gomilu para sam dala na preparate protiv fleka ali ništa mi nije pomoglo kao ovo
LIMUNOV SOK: Iscediti jedan limun, razblažiti sa malo mlake vode, sipati u teglicu i vaticom premazivati ujutru i uveče. Ja sam mazala samo uveče jer ne bi trebalo izaći na sunce odmah nakon mazanja, pa mi je bilo praktičnije samo uveče. Negde piše da se ispere posle pola sata, ja nisam ispirala jer je sok razblažen. Rezultati su odlični
PERŠUNOVA VODA: Šaku peršuna preliti sa 200 ml kipuće vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 24 časa. Zatim procediti i mazati fleku ili celo lice (ja sam celo, zbog peršunovog blagotvornog dejstva). Ne ispirati"
PERŠUNOVA VODA: Šaku peršuna preliti sa 200 ml kipuće vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 24 časa. Zatim procediti i mazati fleku ili celo lice (ja sam celo, zbog peršunovog blagotvornog dejstva). Ne ispirati"