srijeda, 26. travnja 2017.

Na put sa bebom

Rezultat slika za na put sa bebom

Za mnoge roditelje ideja da krenu čak i na kratak put automobilom s malom bebom naglo povećava razinu stresa. Može biti vrlo zahtjevno na putu osigurati takve uvjete da Vaša beba ili mališan budu sretni, sigurni i da se zabavljaju – posebno ako putovanje potraje dugo. Da biste krenuli na put, morate savladati i prebroditi sve probleme, brige i dileme koje vam se javljaju u vezi s putovanjem - ako planirate unaprijed i ništa ne ostavite slučaju, otkrit ćete da i putovanje s Vašom bebom ili mališanom može biti zabavno. Zato iskoristite prednosti i prilike koje vam pruža toplo ljetno vrijeme i odvažite se putovati sa svojim djetetom.

Pedijatri smatraju da beba može da putuje već u uzrastu od par mjeseci.
Novorođenče i veoma mala beba traži čestu pažnju – hranjenje, presvlačenje i uspavljivanje, a i rizik od infekcija je velik,  tako da ćete u ovom periodu vjerovatno željeti da putujete samo na kraće destinacije. Međutim, beba već u uzrastu od tri mjeseca može da bude dobar saputnik.

Sasvim malene, tek rođene bebe, ne bi trebalo voditi na put. Beba bi za prvo putovanje trebala imati barem tri mjeseca. U tom razdoblju polako popušta stres, dijete više ne plače toliko, uglavnom duže spava noću, pronašli ste rutinu u svojoj novoj ulozi i u principu nema argumenata protiv godišnjeg odmora s dojenčetom, naprotiv: može biti opušteniji nego s većom djecom. Osobito ako još dojite dijete – uštedjet ćete sebi puno neprilika ako iznenada ogladni u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu. 


Prije puta, ukoliko putujete u inostranstvo, provjerite da li beba ima sve potrebne vakcine. Ako ste se uputili u egzotične zemlje, vjerovatno ćete i vi i beba morati da primite posebne vakcine-protiv tifusa ili preventivni postupak–da se izbjegne malarija ili hepatitis A.

Ukoliko vaša beba ima neko hronično oboljenje, obavezno provjerite sa  ljekarom i specijalistom da li smije da putuje tamo gde ste se uputili, takođe uradite sve potrebne kontrole i preduzmite sve preventivne mjere koje ljekar preporuči da ne bi došlo do pogoršanja stanja tokom puta. Možete zamoliti pedijatra da vam preporuči nekog ljekara iz mjesta u koje putujete.
Preporučujemo vam da prije putovanja obavezno obavite redovnu kontrolu djeteta kod pedijatra. Popričajte sa njim o putovanju i destinaciji.


Ako putujete u inostranstvo, OBAVEZNO SE OSIGURAJTE (zlu ne trebalo).


Koje prijevozno sredstvo je pogodno za prvo bebino putovanje?

Ako bismo rangirali prijevozna sredstva za odlazak na odmor sa bebom, naš favorit bi svakako bila ona sa kojima najbrže stiže na odredište. Međutim, dobro je  svako prijevozno sredstvo koje je udobno, bezbjedno, u kome beba može nesmetano da zadovolji svoje potrebe vezane za hranjenje, higijenu, spavanje  i zabavu u budnom stanju. Zabluda je da bebama smeta let avionom. Naprotiv, avionom se najbrže stigne, bebe ga dobro podnose, samo treba obratiti pažnju na pritisak u ušima prilikom dizanja i spuštanja aviona. Tada se bebi da da sisa ili pije iz flašice ili koristi cuclu, zavisno od toga šta koristi u svakodnevnoj njezi i ishrani. 
Ako putujete automobilom, obavezno koristite sigurnosno sedište i zaštitu od sunca. Nikada ne putujte sami sa malim djetetom, Pored vozača treba da putuje još jedna odrasla osoba koja će sve vrijeme paziti na dijete.


Za uspješno putovanje sa bebom ili malim djetetom važe tri osnovna pravila: pun želudac, čista pelena i udobno mjesto za spavanje. Djecu, kao i većinu odraslih, ritmičko truckanje uspavljuje, ali ćete ipak morati  da izmislite neku zabavu za dijete u trenucima dok je budno i kad mu je dosadno.

U suprotnom, putovanje se lako može pretvoriti u pakao. Planiranje putovanja je bilo važno i prije nego što ste dobili dijete, ali sada je ono od prioritetnog značaja i to od pakovanja, preko putovanja, do aktivnosti na odmoru. Utrošeno vrijeme na planiranje putovanja isplatiće Vam se hiljadu puta.
- treba pažljivo izabrati destinaciju i aranžman za koji mislite da će biti najadekvatniji za Vas i Vašu bebu
- treba dobro ispanirati put i gde ćete praviti pauze
- treba dobro isplanirati šta ćete i kako upakovati u kofere
- posebno treba spakovati stvari poput lijekova za bebu, predmete bez kojih Vaš omiljeni ne može, brojeve  telefona koji su od posebne važnosti i slično
- odmor treba islanirati tako da ritam vašeg djeteta ne poremetite, ili da ga poremetite minimalno
- na kraju, odmor treba islanirati tako da I Vama bude odmor


Dobro je na put krenuti bez žurbe i zadanih rokova. Opustite se, na odmoru ste i vaše vam odredište neće pobjeći.

Nekoliko savjeta za siguran put automobilom:

1. Odreknite se noćnih vožnji, iako su privlačne i dijete tada u pravilu spava, a na cesti je manje prometa. Naime, između dva i četiri sata noću umor i snenost znatno smanjuju koncentraciju. Rizik od nezgode je veći.
Bolje je krenuti rano ujutro ili predvečer. Ako je auto klimatiziran, za putovanje se može iskoristiti i djetetovo spavanje poslije ručka.
2. Izbjegavajte gužvu. Do cilja se dođe opuštenije kad se putuje u dane kad nema tolike navale na autocestu. Ako morate odabrati «vruće» datume na vrijeme na karti istražite sporedne puteve.
3. Redovno radite pauze. Više od dva sata u autosjedalici nije dobro za bebinu kralježnicu. I većoj djeci je potrebno kretanje svaka dva sata. Pauzu iskoristite za utrkivanje s djecom ili skakućite malo na jednoj pa na drugoj nozi.
4. Pazite na udobnu odjeću. Djeca koja se osjećaju stisnuto brzo postanu grintava. Zato stražnju klupu odnosno prostor za noge nemojte zagraditi u potpunosti s prtljagom.
5. Vrijeme skratite pričama i pjesmama. Kada je potrebno skrenuti djetetu pažnju tokom putovanja i ublažiti mučninu, dobra ideja je zajedno pjevati uz lagano otvoren prozor. Tako dijete dobija dodatni kisik.
6. Obratite pažnju na želudac. Djeca kojoj u automobilu brzo pozli ne bi smjela prije puta jesti ništa masno – bolje je jesti manje porcije voća i puno tekućine, pri tom izbjegavati gazirana pića i sok od naranče. Što još pomaže kod mučnine pri vožnji: ne čitati ili bojati pri vožnji, gledati naprijed kroz prozor, homeopatska sredstva, akupresurna vrpca na ručnom zglobu (postoji u ljekarni), zaštita od sunca na prozoru i spavanje. Zato je najbolje putovati kad su djeca umorna.
7. Važne stvari staviti u ručnu prtljagu. Kako u slučaju nužde ne bi trebali raspakiravati i prepakiravati cijeli automobil preporuča se imati sljedeće stvari nadohvat ruke: plišanu igračku, jastuk za spavanje tj. jastuk za vrat, laganu deku, pelene i odjeću za presvlačenje.


Oprezno sa suncem

Putovanje automobilom s Vašom bebom ili mališanom neminovno znači česta stajanja tokom putovanja. Pobrinite se da Vaše dijete bude dobro zaštićeno od sunca dok je izvan auta.
Najvažnija je glavica – djetetovu glavu zaštitie platnenim šeširićem, najbolje onim koji ima štitnike za stražnju stranu vrata i uši. Važno je i da šeširić zasjenjuje čelo, nos, vrat i uši jer su najizloženiji suncu, pa su na tim mjestima česte sunčane opekline.
Nježno lice – nježnu dječju kožu djetetova lica zaštitite kremom ili losionom visokog zaštitnog faktora i pritom ne zaboravite uši i vrat.
Oči u opasnosti – u dobi od oko godinu dana djetetove će oči moći filtrirati ultraljubičaste zrake, ali jaka sunčeva svjetlost ipak može oštetiti unutrašnjost oka. Da se to ne dogodi, pomažu sunčane naočale, kojih ima čak i za sasvim male bebe. Pri nabavi sunčanih naočala vodite računa da izaberete one s oznakom CE – tada možete biti sigurni da takve naočale doista štite od ultraljubičastih zraka i da su napravljene od kvalitetnijih materijala.
Zaštitite i tijelo – osjetljiva područja djetetova tijela, poput ramena, mogu biti opečena čak i kroz tanku pamučnu majicu ako dijete boravi na suncu čak i manje od dva sata! Pazite da odjeća dobro štiti vaše dijete i da ne bude preuska. Šira odjeća omogućava djetetu da se rashladi.
Bucmaste nožice – u kratkim hlačama i šorcevima djetešce izgleda tako slatko! Ali nije dobro zaštićeno od sunca. Najprije stradaju koljena i nježna koža ispod koljena sa stražnje strane. Zato su za boravak na suncu puno bolje platnene, lagane hlače – tročetvrtinske ili posve duge. Ako su djetetove noge ipak izložene suncu, namažite ih obilato zaštitnom kremom – posebno gornje dijelove bedra i rub gaćica jer su to osobito osjetljivi dijelovi nogu.
Malena stopala – kad se već dobro pobrinete za potpunu zaštitu djeteta od sunca zaštitnom kremom, često zaboravite stopala. A i ona su vrlo osjetljiva na sunce. Izložena suncu bez zaštitne kreme, vrlo brzo mogu biti opečena. U zaštiti će pomoći pamučne čarapice i sandalice.