petak, 28. travnja 2017.

Kilogrami u trudnoći

Srodna slika



Danas većina budućih mama već zna da u trudnoći ne treba jesti za dvoje, a da su kilogrami koji se nakupljaju korisni za mamu i bebu. No, neke žene porod dočekaju s više kilograma nego što su mislile da će imati, dok se neke brinu da se nisu dovoljno udebljale.

Tokom trudnoće je jako važno jesti zdravo i balansirano kako bi se beba pravilno razvijala i dobila sve važne hranjive sastojke. U trudnoći ne treba 'jesti za dvoje', nego je prosječno potrebno samo 200 do 300 kalorija dnevno više nego prije trudnoće. Na taj način će trudnica postići pravilan dobitak tjelesne mase tokom trudnoće

O tjelesnoj konstituciji prije trudnoće, odnosno o BMI (body mass index) ovisi koliko bi svaka trudnica trebala dobiti kilograma tokom trudnoće. Pravilo je da bi žene prosječne tjelesne težine (BMI 18,5 do 25) trebale dobiti 8 do 15 kilograma, pothranjene žene (BMI ispod 18,5) mogu dobiti od 13 do 18 kilograma, dok bi žene s prevelikom tjelesnom težinom (BMI iznad 25) trebale dobiti od 5 do maksimalno 10 kilograma.

"Uobičajen je dobitak od 1 do 2 kilograma tokom prva tri mjeseca trudnoće te potom do pola kilograma svaki tjedan. U slučaju da majka očekuje blizance, dobitak na tjelesnoj težini bi trebao biti nešto veći, u prosjeku od 15 do 20 kilograma tokom cijele trudnoće"

Ginekolozi objašnjavaju na šta se tačno odnose dobiveni kilogrami:

"Jedna trećina ukupne težine odnosi se na samo novorođenče, posteljicu i plodovu vodu. Na porodu novorođenče teži oko 3.3 kilograma, posteljica 0.7 do 1.2 kilograma, a plodova voda 0.8 do 1.2 kilograma. Ostale dvije trećine težine se odnose na promjene u tijelu trudnice koje je pripremaju za porod i dojenje. Maternica koja se dramatično poveća u trudnoći teži oko 0.9 kilograma, povećani volumen krvi i ostalih tekućina koje se nakupljaju u tijelu oko 2.5, a povećane dojke 0.4 kilograma.., pohranjena mast koja služi kao spremište energije za dojenje iznosi oko 4 kilograma.”
Rezultat slika za kilogrami u trudnoći
Izrazito bitno je naglasiti da dobitak tjelesne mase preko preporučenih vrijednosti tokom trudnoće, a svakako više od 20 kilograma može nepovoljno utjecati na zdravstveno stanje trudnice te uzrokovati dijabetes, povišeni krvni tlak i niz ostalih problema koji mogu negativno utjecati na bebu i ishod trudnoće.

Prekomjerno dobivanje na težini tokom trudnoće povezano je s nizom dodatnih rizika, kako tokom trudnoće, tako i tokom porođaja, ali i u kasnijem životu vaše bebe. Prekomjerni dobitak na težini otežava procjenu toka trudnoće i mjerenje bebe, prekomjerna težina prenapreže mišiće i rezultira bolovima u nogama i leđima, stvara pojačani umor i potpomaže nastanku proširenih vena. Beba može postati toliko velika da će vaginalni porođaj biti veoma težak ili nemoguć, a ako je potrebno operativno dovršenje porođaja (carski rez), operacija je teža i češće su poslijeoperacijske komplikacije.
Nakon porođaja otežan je gubitak prekomjernih kilograma.

Pratite porast težine u trudnoći
Jedite zdravo i u više manjih obroka, uzimajte potrebne dodatke koje vam preporuči liječnik i veselite se svojim oblinama
1. TROMJESEČJE
Očekivan porast težine u 1. tromjesečju je:
od 1 do 3 kg
2. TROMJESEČJE
Očekivan porast težine u 2. tromjesečju je:
od 3 do 6 kg
3. TROMJESEČJE
Očekivani porat težine u 3. tromjesečju je:
od 9 do 12 kg

Primjer - ako ste u trudnoći dobili 12,750 kg, ti kilogrami su raspoređeni na slijedeći način:

Masa 
Beba 
3,500 g 
Posteljica  
0.750 g 
Plodna voda
0.750 g
Povećanje maternice
1,000 g 
Povećanje dojki 
0.500 g 
Povećanje volumena krvi 
1,250 g 
Povećanje volumena tjelesnih tekućina 
1,500 g 
Masne naslage
3,500 g
Ukupni prirast na težini
12,750 g

Rijetko koja trudnica može održati dobitak na težini prema ovom idealnom modelu. Ali bi cilj svake trudnice trebao biti održati dobivanje na težini postojanim koliko god je to moguće. Crvena lampica bi se trebala upaliti:

  • ako ne dobivate ništa na težini tijekom četvrtog do osmog mjeseca (16. - 32. tjedan trudnoće)
  • ako dobivate više od 2 kilograma u bilo kojem tjednu drugog tromjesečja ili
  • ako dobijete više od kilograma u bilo kojem tjednu trećeg tromjesečja, osobito ako vam se čini da to nema veze s prekomjernim uzimanjem hrane.


Provjerite i ako ne dobivate ništa na težini više od dva tjedna zaredom.

Ukoliko otkrijete da je prirast vaše težine značajno veći ili manji od onog što ste planirali, poduzmite akciju da biste vidjeli vraća li se na normalnu krivulju, ali ne pokušavajte zaustaviti njen rast. Držite na umu kako vaša beba treba svakodnevno svoju količinu hranjivih tvari tijekom cijele trudnoće. Nikada ne držite dijetu, ali strogo pazite na svoju prehranu. Svoju težinu pratite od početka i nikada nećete morati svoju bebu staviti na "gladovanje" da biste izbjegli dobitak neugodnih masnih naslaga.