utorak, 12. rujna 2017.

Prim. dr. Hadže Kozarić odgovara na neugodna pitanja koja se trudnice ustručavaju postaviti ginekologu



Tokom tih devet mjeseci buduća majka treba voditi računa o sebi i svom zdravlju kako bi zaštitila organizam, ali i bebu.
Važno je da buduća majka zna šta tada smije raditi, a šta bi trebala izbjegavati.
Mnoge žene koje su u udrugom stanju ustručavaju se pitati svog ginekologa neke stvari koje su iznimno važne za njihovo normalno življenje tokom tih devet mjeseci.
Na neka od tih „neugodnih“ pitanja odgovorio je prim. dr. Hadže Kozarić, specijalist ginekolgije i akušerstva.

Smijem li se upuštati u spolne odnose tokom trudnoće?
– Ukoliko je trudnoća uredna žena smije imati spolne odnose sa partnerom sve do devetog mjeseca. Međutim, ako je trudnoća problematična, u smislu krvarenja, prijevremenih kontrakcija, prijetećeg ranijeg porođaja, žena treba izbjegavati seksualni odnos.
Da li koža na stomaku puca kako se beba razvija?
– Rascjepi kože, u vidu brazda ili strija, javljaju se na trbuhu, ali mogu i na drugim mjestima. Najčešće bedrima i dojkama. Do ove pojave dolazi usljed djelovanja hormona trudnoće na kolagena vlakna u koži. Naravno da je, usljed rasta bebe i većeg mehaničkog rastezanja kože, taj proces kod nekih trudnica izraženiji. Važno je napomenuti da se strije ne javljaju kod svih trudnica i ne u jednakoj mjeri.
Koliko je normalno mjesečno dobiti na kilaži tokom trudnoće?
– Tokom cijele trudnoće idealno je da žena dobije 12 do 13 kilograma. Minimalno je devet kilograma. To naravno, zavisi i od toga da li je žena prije trudnoće imala normalnu težinu, bila pretila ili podhranjena. U prvim mjesecima trudnoće taj dobitak na tjelesnoj težini je manji, a kako mjeseci odmiču, on treba biti veći.
Trebam li dok sam trudna jesti za dvoje?
– Mišljenje da trudnica treba jesti za dvoje je zabluda i dovodi do toga da trudnice dobijaju previše na težini. Debljina povećava rizik za određene komplikacije u trudnoći, ali i tokom porođaja. Prehrana trudnice treba biti uravnotežena, raznovrsna, bogata vitaminima i mineralima (voće i povrće), proteinima (mliječni proizvodi, meso) i bez puno ugljikohidrata (šećer) i masti.
Da li tokom trudnoće smijem popiti tabletu protiv glavobolje ili neki medikament koji se pije protiv prehlade (grlobolja, hunjavica…)?
– Tokom cijele trudnoće, a pogotovo u prva tri mjeseca, treba izbjegavati sve lijekove. Ukoliko je to ipak neophodno, žena treba uzimati samo one lijekove koje joj ginekolog preporuči. U slučaju bilo kakvih tegoba, prehlade, glavobolje i slično, trudnica treba otići ginekologu koji će joj preporučiti šta treba uraditi.
Često slušam kako bi žene u trudnoći trebale izbjegavati šminku, farbanje kose, lakiranje noktiju? Kakav je vaš stav o tome?
– Veliki broj trudnica svakodnevno pita da li smiju farbati kosu. Prema dosadašnjim istraživanjima nema sigurnih dokaza da farbanje kose uzrokuje štetne posljedice po trudnoću i plod. Godine 2005. jedno američko istraživanje pokazalo je određenu vezu između farbanja kose i kasnije pojave neuroblastoma kod djece. Međutim, sva druga istraživanja nisu mogla potvrditi tu tezu. Možda bi dobro bilo da, ako se već farbate, prednost date prirodnim bojama (kana i sl). Tokom farbanja pridržavajte se uputstava – koliko boju držati na kosi, a ako se sami farbate, koristiti rukavice. Također, nema sigurnih dokaza ni da šminka ili lak za nokte štetno djeluju na plod.
Kakav je osjećaj rađati i da li je bolno kao što se govori?
– Rađanje je prirodni čin i kod velikog broja porodilja izaziva osjećaj zadovoljstva i ushićenosti koju donosi novi život. Rađanje je naravno, praćeno i bolovima koje izazivaju trudovi, ali oni nisu neizdrživi. Da bi porođaj prošao što bezbolnije i uz više zadovoljstva, neophodna je psihofizička priprema trudnice za taj čin. Osjećaj bola je subjektivan i njega pojačava strah i neizvjesnost. Ukoliko je trudnica prethodno upoznata sa svim onim što je očekuje u porođajnoj sali, ako je osoblje koje brine o porođaju stručno i ljubazno, te ako se uspostavi prava komunikacija, povjerenje i saradnja između njih, porođaj će proći mnogo ugodnije za ženu i ostat će joj u najljepšoj uspomeni. Zbog toga bi svaka trudnica trebala proći kurs za porodilje kako bi što relaksiranija ušla u porođaj.
Da li kod žena koje su rađale ostaje vidljiv stomak?
– Poslije porođaja i babina žena ne bi trebala imati značajnije izražen stomak nego što je to bilo prije trudnoće. Naravno, to najviše zavisi od toga koliko je trudnica dobila kilograma u trudnoći i da li je uspjela vratiti tjelesnu težinu na onu prije trudnoće. Nakon završetka puerperijuma treba se vratiti normalnim fizičkim aktivnostima, raditi vježbe za jačanje trbušne muskulature i održavati bodi mas indeks u normalnim granicama.
Jesu li žene koje su rađale više puta zdravije?
– Kada je u pitanju zdravlje žene općenito vezano za trudnoće i porođaje, dokazano je da je kod onih koje su dojile, pogotovo duže vrijeme, pojava karcinoma dojke manja, nego kod onih koje nisu. Stoga, svaku ženu, nakon porođaja, treba savjetovati da doji bebu barem šest mjeseci, jer to potiče i prirodniji i zdraviji rast i razvoj bebe, a prospektivno smanjuje rizik od raka dojke.
izvor:faktor