srijeda, 20. rujna 2017.

Kako izabrati sportske aktivnosti za djecu?, na naša pitanja odgvarao Mirza Delibašić, profesor sporta i majstor karatea

Trebaju li sva djeca biti uključena u sport?
Naravno da trebaju... jedan od bitnih aspekata života je u zdravom tijelu, zdrav duh...



Kada je optimalno vrijeme da se dijete počne baviti sportom( kojim)?
Dijete može da se počne baviti sportom već od četvrte (4) godine, intenzivno od sedme (7) godine, a profesionalno od jedanaeste (11), tj. već od ulaska u pubertet.
U razdoblju od treće (3) do šeste (6) godine od djece ne smijete da očekujete nikakve sportske rezultate jer se ona tada još samo igraju i imitiraju odrasle. S polaskom u školu pa negdje do desete (10) godine, djeca iskazuju želju da postignu nekakav rezultat, ali još nemaju osjećaja pripadanja grupi, što je neophodno za bavljenje timskim sportom. Poslije desete (10) godine, djeca posjeduju psihičku zrelost za grupne sportove pa mogu da se bave fudbalom, odbojkom, rukometom... iz tog razloga je bolje da se počne sa idividualnim tj. bazičnim sportovima: atletikom, gimnastikom, plivanjem i nekim od borilačkih sportova.


Koja je donja dobna granica da bi djeca mogla biti zvanični polaznici nekog kursa sporta?
U zavisnosti od zrelosti djeteta, psihološkog i fiziološkog stanja, od 4 do 6 godina...

Koje su najcesce greske roditelja u izboru sporta za dijete?
Najčešće greške su: ima u blizini neki klub pa sam upisala dijete da ga ne vodam. Kod roditelja se ponekad može javiti ambicija koja je neostvariva, a upravo to može negativno uticati na motivaciju kod djeteta da se bavi sportom. Djetetu bi trebalo dati priliku za bavljenje sportom i podržavati ga dokle god je ono zainteresovano za to, a posle probati neku drugu aktivnost.


Kako da znamo da je dijete spremno za neki sport? Koji sportovi su " najbolji" za razvoj djece?
Svi sportovi su podjednako dobri za razvoj djeteta, kako psihološki tako i fizički. Međutim, u pojedinom dobnom uzrastu neki sportovi imaju bolji učinak tj. brže utiču na razvoj parametara u tom dobnom uzrastu. primjera radi, od 4 do 6 godina su dobri sportovi za razvoj koordinacije, dok od 14 do 16 godina su dobri sportovi za razvoj raznih oblika snage i izdržljivosti.


Dijete u jednom trenutku može biti spremno a u sljedećem totalno nespremno. Dijete ima potrebu da se dokazuje, takmiči, voli gledati sportske aktivnosti,..


Koliko su opasne povrede u sportu u ranom uzrastu?
Povrede su, nažalost, sastavni dio sportskih aktivnosti. Dešavaju se iz više razloga, a dva najčešća razloga su neutreniranost sportiste kao i pretreniranost istog. pored navedenog, tu postoje i tehnički razlozi tipa klizav pod, stolica na pogrešnom mjestu, nepažljiv protivnik, i sl.


Prednosti i nedostaci preranog treniranja
Ne postoji prerano treiranje. Djeca od trenutka kad počnu da se prevrću su već u fazi kretanja, a kretanje je sastavni dio treninga. Najveći nedostatak u trenažnom procesu je neobrazovan trener.


Da li je preporuka za "živahno" dijete da se bavi sportom i kojim?
Sva "živahna" djeca imaju pozitivnu energiju koju treba usmjeriti ka određenom cilju. Iskoristiti tu njihovu energiju na najbolji mogući način, kako za njih, tako i za ekipu u kojoj se nalaze. Velika greška je sputavati takvu djecu jer to dovodi do kontra efekta na njihov razvoj ličnosti. Samim tim što su puna energije, ona traže i posmatrače. Za njih se preporučuju grupni (timski) sportovi i, u većini slučajeva, daje im se liderstvo.


Ako uključim djete sa 4 godine na neku sportsku aktivnost , kako da znam sta je to prema čemu ima afinitet ? 
U komunikaciji sa djetetom sve mu je ok i rado bi negdje išao, dakle ne zna određeno sta bi htjeo. ...
Najbitnije je da dijete uključite u klub ili organizaciju koja ima kvalitetan i stručan kadar trenera, po mogućnosti, obrazovanih bivših sportista, od kojih možete tražiti takvuinformaciju. Afiniteti djeteta se formulišu na osnovu genetskog koda, fizioloških i antropoloških karakteristika, tj. ljubavi prema određenom sportu. najbolje bi bilo da proba što više sportova do desete, najkasnije dvanaeste godine.


Kao dugogodisnji trener plivanja, karatea, fitnesa sta možete poručiti ili preporučiti "maloj raji"?!
Za "malu raju" najbolja preporuka vezana za sportske aktivnosti je kombinacija više različitih sportova, a to imamo u više univerzalnih škola sporta, kako u Kantonu Sarajevo, tako i u većini gradova u BiH. Kroz program škole sporta će se uspjeti vidjeti afinitet djeteta prema nekom od sportova. Primjera radi, u dva kluba u kojima sam ja aktivan, prošle godine je donesena odluka da se ne primaju članovi mlađi od 7 godina, a zajedničkom odlukom pokrenut je projekat Škole sporta za djecu od 4 do 6 godina gdje isti imaju tri različita sporta tokom sedmice (gimnastika, karate i plivanje) i na osnovu jednogodišnjeg programa vršimo selekciju, tj. usmjeravamo djecu u jedan od ta tri sporta. ukoliko u svom gradu, još bolje u blizini, imate ovako nešto, nemojte propuštati...


Ako dijete nema afinitet da trenira, koji je Vas savjet roditeljima? Treba li ipak insistirati? Tragati za najboljom solucijom?
Insistiranje je neophodno i kod djece koja imaju afinitet (talentovana su) jer mi smo ti koji odlučujemo kako će naše dijete izgledati i kakav će čovjek da bude. Poznajem i vrhunske sportiste koji danas žive od sporta a išli su s plaćem na trening 

Kakve su prve reakcije recimo četvorogodisnjaka kad počnu ici na treninge?
Prva reakcija je: "Gdje mi je mama?". 
 Ono što je bitno je da se djeca polako uvode u salu, kroz igru, priču, druženje, jer u tom uzrastu se, ustvari, sve odvija kroz igru...


Sa kojim sportom poceti u tom najranijem uzrastu (4 g.)?
Sa bazičnim sportovima: gimnastika, plivanje, ...

Postoje li neke preporuke posebno za djevojcice i posebno za djecake glede izbora i vremena izbora sporta?
U zavisnosti od karaktera djeteta, vi ćete to najbolje procijeniti. Ako će on i nakon upornog i intenzivnog vežbanja odustati, onda je bolje odmah promijeniti sport. Vaše je dijete, vaš je gen, znate kakvi ste.



Gost online savjetovališta TIMa bio je Mirza Delibasic prof. Sporta, 
Majstor karatea,
Dugogodisnji sportista i sportski radnik sa rezultatima.

Instruktor i trener za Karate, Plivanje i Fitness.
Trenutno sef strucnog staba u plivackom klubu EkoSport i trener takmicarske ekipe u karate klubu Zanshin.


Sve dodatne informacije, ako i sva pitanja koja imate, možete poslati na stranicu UDRUZENJE-SPORTA-I-REKREACIJE-EkoSport ili KK Zanshin, kao i na broj telefona 061/866-526.