ponedjeljak, 18. rujna 2017.

Herpes simplex kod djece


Rezultat slika za herpes simplex kod dojenčadi

Herpes simplex uobičajena je virusna infekcija koja prati pojedina stanja organizma, a najčešće se javlja kao popratna pojava infekcija koje narušavaju imunitet te kod stresa, straha, tjeskobe ili nervoze. Primarna infekcija obično se događa tokom djetinjstva, dok reaktivacija virusa može nastupiti i godinama kasnije. Procjenjuje se da je njime zaraženo 60 posto djece u dobi do 10 godina. Nakon prve infekcije, virus ostaje u živčanim stanicama i može se aktivirati periodično, 


uzrokujući ponovnu pojavu simptoma – najčešće na istom ili približno istom mjestu.

Simptomi

Dojenče ili malo dijete pri prvom susretu s ovim virusom reagira vrlo burnim simptomima, a očituje se kao teški oblik upale usta, odnosno crvenilom sluznice usta i ždrijela te visokom temperaturom. Klonulost, neraspoloženost djeteta, odbijanje hrane i pojačano slinjenje prethode pojavi bolnih mjehurića po sluznici usta. U djece nije neuobičajeno i izbijanje mjehurića na nosu i obrazima. Nakon nekoliko dana mjehurići pucaju, suše se i na njihovom mjestu se stvaraju žućkasto-smeđe kraste. U toj fazi bolest nije više zarazna. Kraste same otpadaju i ne ostavljaju ožiljke.

Na što treba pripaziti?

Kako bi se spriječilo širenje virusa, upozorite dijete da ne dira zahvaćena područja rukama. Tijekom akutne faze infekcije, važno je izbjegavati ljubljenje i grljenje. Imajte uvijek na umu da se herpes lako prenosi dodirom s posuđem, priborom za jelo i ručnicima. Zbog toga bi dijete trebalo korisiti isključivo vlastite predmete i ne dijeliti ih s drugima. Poseban oprez potreban je ukoliko mališan nosi leće jer se virus herpes može prenijeti na oči tijekom stavljanja leća i uzrokovati ozbiljna oštećenja oka. Zaražena djeca bi trebala izbjegavati dodir sa osobama koje boluju od ekcema kože jer su oni podložniji infekciji, ali i sa svima onima koji imaju oslabljeni imunološki sustav jer virus može značajno ugroziti njihov život.

Liječenje herpesa

Herpes simplex virus se ne može izliječiti nikakvim lijekovima. Obično prolazi spontano i ne zahtijeva posebno liječenje.Od lokalnih preparata, najčešće se primjenjuje aciklovir, ali i brojna druga ljekovita sredstva u obliku gelova za neutralizaciju virusa, vanjska terapija kremama koje sadrže cink, ulje čajevca i slično. Postoji i nekoliko alternativnih rješenja, poput hladno-toplih obloga na pogođenim područjima. Ako su mjehurići na usnama, dajte djetetu da siše led koji će izmjenjivati s ispijanjem vrućeg čaja ili juhe. Od koristi može biti i ispiranje usta toplom vodom koja je pomiješana s morskom vodom. Pobrinite se da dijete izbjegava začinjenu hranu, citruse, kečap ili bilo koju drugu hranu koja bi mogla peći zahvaćeno mjesto. U borbi s herpesom hrana može biti itekako jako oružje. Ona može ublažiti i skratiti akutnu epizodu bolesti i prevenirati naredne.