subota, 16. rujna 2017.

Dijastaza-razmicanje trbusnog misica nakon poroda, gošća savjetovališta TIMa je fitnes instruktor, Danijela Dragosavljević


Šta je to Dijastaza rektusa?


Diastaza rektusa ili kako se još na našem zove abdominalna separacija, je donekle "neprirodno" rastavljen prednji zid trbuha i usudila bih se reći nefunkcionalno rastavljen prednji zid trbuha. Kad kažem neprirodo to se odnosi na činjenicu da svako u zaisnosti od svoje građe može imati malo rastavljen prednji zid trbuha.
U slučaju da je taj "rascjep" veći od 1-2 prsta to se smatra neprirodnim rascjepom i potrebno je raditi vježbe za "sastavljanje" DR.


Provjeravanje u statičkom položaju


Kako provjeriti imate li dijastazu trbušnog misića?

 Diasataza se provjerava u statičnom položaju, ležeći na leđima sa povijenim koljenima, podigne se glava od poda i malo ramena, kao da se radi neki mali trbušnjak ...i onda se provjerava onaj dio koji kod trudnica pocrni po sred trbuha, tzv linea negra...pipa se uzduž tog ligamenta i poprijeko i naravno provjerava se čvrstina tog vezivnog tkiva. Da li je mekano i da li uopšte otvrdne pri aktiviranju mišića.
Drugi nivo provjere DR je kada se rade kretnje ili nogama ili rukama i posmatra se kako se taj dio ponaša, da li iskače nekakvo ispupčenje. Ako postoji to ispupčenje onda kažemo da žena ima diasatazu.





Mogu li se "trbušnjaci" raditi nakon poroda?

Trbušni mišići se trebaju jačati nakon poroda nezavisno da li žena ima DR ili ne. Samo je pitanje koji "trbušnjaci" . U većini slučajeva se ne preporučuju klasični "sit up" ali postoje modifikacije i odgovarajuće progresije da se u skladu sa trenutnim sposobnostima ojača taj dio tela.


Utice li način poroda (prirodan vs cr) na pojavu dijastaze?

Prema mojim saznanjima DR se jednako pojavljuje kod žena koje su rodile vaginalno ili "na carski".





Diastaza rektusa ili kako se još na našem zove abdominalna separacija, je donekle "neprirodno" rastavljen prednji zid trbuha i usudila bih se reći nefunkcionalno rastavljen prednji zid trbuha. Kad kažem neprirodno to se odnosi na činjenicu da svako u zaisnosti od svoje građe može imati malo rastavljen prednji zid trbuha.







Nefukncionalna DR



VIDEO: Važnost pravilne mehanike disanja u povratku funkcionalnosti mišića stabilizatora trupa.


Moze li se vjezbanjem "sastaviti" rastavljeni zid stomaka?

Apsolutno. Postoji sistem vježbi koji se zasniva ne samo na jačanju mišića trbuha već i na obuci pravilne mehanike disanja, posture i naravno vježbe za trbuh.

Moze li nošenje pojasa utičati na to da se dijastaza smanji?

Nošenje pojasa predstavlja pasivnu podršku dakle ne aktivira mišiće već samo drži pasivno tkiva, tako da neće dovesti do smanjenja DR. Pojas može pomoći kod žena koje imaju veliku DR ( ponekad i cijela šaka može stati u prostor između dvije str. trbušnog mišića), dakle kod ekstremnih slučajeva može pomoći da da podršku trupu i smanji bolove...ali i tada treba raditi vježbe za jačanje.



Mozete li nam preporučiti vjezbe koje mogu pomoci?

Postoje vježbe disanja koje aktiviraju duboke mišiće trbuha, prije svega transversus abdominis...jedna od omiljenih je "puhanje svećica",  a onda nakon toga slijede vježbe sa pomjeranjem noge .
     VIDEO: tačno oko 1:17 min ima prikaz vježbe "puhanje svećica" Ova vježba je super za aktivaciju mišića CORE-a


Da li mi možemo sami uociti da imamo dijastazu?

 Naravno. Lezite na pod kao na fotografiji iznad i čim odignete glavu i ramena od poda , ako se u visini pupka ili malo iznad ili malo ispod nalazi mali "rascjep" da vam upadnu prsti, to znači da postoji DR. U zavisnosti koliko prstiju možete da smjestite poprečno u taj prostor, smatra se da je DR "normalna" tj da je rascjep normalan...a to je 1 do 2 prsta.

Moze li se upornim vježbanjem problem riješiti ili pak hiruški?

Ako nije velika i ako ne postoje dodatni problemi kao recimo neki deformitet kičmenog stuba (skolioza) ili nedostatak kolagena ili neki od poremećaja čvrstoće ligamenata, onda se može rješavati vježbanjem. Operativni zahvat je kompleksan i oporavak traje dugo.


Da li se dijastaza može ikako sanirati, smanjiti ili prevenirati u toku trudnoće, ili se pak ništa ne može uraditi do poroda?

Može se smanjiti pravilnim držanjem, jačanjem slabih mišića i naravno ako se kilaža drži u granicama normale (ja je nisam držala jer sam u obe dobila 20 kg). Inače pravi mišić trbuha- rectus abdominis se prirodno u trudnoći rastavlja da bi dozvolio da uterus raste. Dakle DR je prirodna i trebalo bi za nekoh 6-8 nedjelja da se vrati na normalu (1-2 prsta).

Da li je dozvoljeno vježbanje dojiljama, da li je dozvoljeno vježbanje porodiljama sa dijastazom? Kad je dozvoljeno nakon poroda trenirati?

Naravno, ako se zna pravilno dozirati opeterećenje.


Koje vjezbe to mogu rijesiti? Jer "obicne" ne pomazu... 










Gosca je gospodja Danijela Dragosavljević,

fitnes instruktor sa preko 20 godina praktičnog iskustva. Nakon završenog fakulteta za Sport i Fiz. Vaspitanje u Beogradu, daljnje usavršavanje nastavlja u inostranstvu (Kipar, London, rad na kruzeru). Od 2006-te boravi u Sarajevu gde je zasnovala obitelj. Majka je devojčice od 9 i dečaka od 7 godina. Balansirajući između privatnog i poslovnog života, imala je prilike da radi u fitnes centrima Hotela Terme na Ilidži, zatim fitnes centar hotela Central i fitnes Universe. Period između dve trudnoće koristi za dodatno usavršavanje, posećujući brojne fitnes kovencije i kurseve. Danas su svi ti kursevi Yoge, Pilatesa, Ground Force Method, Restorative Exercise i drugi, veoma korisni alati koje koristi u radu sa klijentima. Kao jedan od prvih sertificiranih instruktora za rad sa trudnicama i porodiljama, AFPA Pre/Post Natal Exercises specialist koji je stekla daleke 2008. posebno zadovoljstvo nalazi u radu sa trudnicama i porodiljama.