četvrtak, 14. rujna 2017.

Sigurnost u bebinom krevetiću


Bebe provode najviše vremena spavajući. Zato treba voditi računa da je beba sigurna u krevetiću, te uzeti u obzir sve aspekte: gdje spava, kakvu posteljinu koristite, koja je temperatura u sobi, itd.

Spavanje u roditeljskom krevetu

Iako mnoge mame uobičavaju staviti bebu u svoj krevet, stručnjaci upozoravaju da se takva navika treba izbjeći. Studije su utvrdile da dijeljenje kreveta sa bebom može povećati rizik od sindroma iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS). U slučaju beba koje su mlađe od osam nedjelja ovaj rizik raste i do 1,6% ukoliko spavaju u roditeljskom krevetu. Može se činiti da se radi o malom procentu, ali kod takvog rizika ne postoji nešto što bi se tretiralo kao zanemarljiv procent. Najsigurnije mjesto za bebu je - krevetić za bebu.

Odabir posteljine

Jorgani i jastuci ne preporučuju se za bebe ispod jedne godine starosti jer bi mogli izazvati pregrijavanje ili slučajno uzrokovati ugušenje. Umjesto toga, koristite deke za bebe. Na taj način možete lakše regulirati temperaturu – ako je prevruće, stavite tanku dekicu, a ako je prehladno, jednostavno dodajte još jednu.
Također, provjerite da li je veličina krevetića ili kolijevke prilagođena uzrastu bebe. Ukoliko je krevetić prevelik, nije preporučljivo dodavati jastuke i deke na rubovima kako bi se smanjio prostor u krevetiću. Radije nabavite manji.

Kako smjestiti bebu u krevetić

Bebu treba staviti u krevetić tako da stopalima gotovo dodiruje podnožje krevetića. Sve deke i plahte trebaju biti podvijene pod madrac, tako da ih beba ne može izvući (i navući preko glave).

Rezultat slika za polozaj bebe u krevetuBebina glavica uvijek treba biti otkrivena. To je iz razloga što bebe reguliraju temperaturu preko glavice, stoga zaboravite na kapice za vrijeme spavanja.

Još jedna mogućnost je i vreća za spavanje, idealna za bebe koje su nemirne, i često se otkrivaju. Prije kupovine vreće, provjerite koja veličina odgovara vašoj bebi.

Igračke u krevetiću

Nije preporučljivo držati igračke u bebinom krevetiću. Koliko god to izgledalo veselo, šareno i lijepo, igračke u krevetiću mogu pasti bebi na glavu i uzrokovati pregrijavanje ili slučajno gušenje.

Kako smanjiti rizik od SIDS-a u dječjem krevetiću?

Sindrom iznenadne smrti novorođenčeta (SIDS) je vodeći uzrok smrti kod beba starijih od mjesec dana. Iako je istraživanje o uzrocima još uvijek u toku, postoje praktične metode kojima možete smanjiti rizik i učiniti krevetić sigurnim mjestom za bebu:
*Ako pušite, prestanite. Ako se ipak ne možete odreći ove navike, nemojte pušiti u blizini bebe i u prostorijama u kojima boravi beba. To važi i za očeve i sve ostale ukućane i posjetioce.
*Stavite bebu da spava u položaju na leđima.
*Nemojte dopustiti da dođe do pregrijavanja, tako što ćete kontrolisati temperaturu u sobi. Idealna temperatura u sobi u kojoj beba spava bi trebala biti 16-20 ° C. Koristite termometar za praćenje temperature.
*Ne pokrivajte bebinu glavu za vrijeme spavanja.
*Stavite bebu u podnožje krevetića, tako da su stopala gotovo nadomak podnožja. To će spriječiti da se bebe podvuče pod dekicu dok se vrti u snu.
*Bebin krevetić treba biti u sobi u kojoj spavaju i roditelji (ili barem jedan roditelj).
*Izbjegavajte dijeljenje kreveta s bebom.
*Ako ste zabrinuti za zdravlje vaše bebe, odmah potražite savjet liječnika.