subota, 2. rujna 2017.

Deset savjeta- posao i dojenje



Povratak na posao ne mora nužno značiti i prestanak dojenja. U zavisnosti od uzrasta vašeg djeteta u momentu kada se vraćate na posao zavisiće i njegove potrebe za majčinim mlijekom.
Najveće potrebe za majčinim mlijekom ima dijete uzrasta mlađeg od 6 mjeseci kada je majčino mlijeko još uvijek jedina hrana. U uzrastu od punih 6 mjeseci do godinu dana potrebe za majčinim mlijekom su i dalje velike ali se već kombinuju sa čvrstom hranom tako da dijete može dobijati i obroke čvrste hrane ali i mlijeka. Nakon prve godine života vaše mlijeko je i dalje važan izvor hranljivih i zaštitnih faktora ali je ono dodatak djetetovoj ishrani tako da u to doba već nema potrebe za dodatnim izdajanjem na poslu radi nošenja mlijeka kući jer je dovoljno da dijete sisa kada ste zajedno.
Ne zaboravite da se prije povratka na posao raspitate o zakonskim osnovama za uzimanje pauza za dojenje ili izdajanje kao i o radnom vremenu i pogodnostima koje možda imate kao majka djeteta koje se još uvijek hrani vašim mlijekom.
  1. Napravite probu nekoliko dana prije povratka na posao. Obiđite svoje radno mjesto, provjerite da li ono posjeduje odgovarajuće mjesto gde možete izdajati mlijeko. Da li obezbjeđuje dovoljno intime i da li posjeduje utičnicu za struju ako ćete koristiti električnu izdajalicu.
  2. Provjerite da li ćete imati obezbijeđen frižider za odlaganje mlijeka , kao i prostor za održavanje higijene ruku i izdajalice. (Mlijeko možete čuvati i u zajedničkom frižideru samo ne zaboravite da označite svoje flašice sa mlijekom ili ih stavljajte u zasebnu kesu ili fijoku). Ukoliko prostor u kom radite nema ništa od navedenog vodite računa o higijeni u uslovima koje imate. U nedostatku frižidera mlijeko možete spremiti i u ručnom prenosnom frižideru.
  3. Održavajte dobro svoju laktaciju tj količinu mlijeka – Izdajajte u isto vrijeme kada bi vaše dijete sisalo da ste zajedno. Izdajajte uvijek što bolje i to iz obje dojke. Ukoliko izdajate samo iz jedne može zbog slabije stimulacije izdajalice doći do većeg pada u količini. Izdajanjem uvek obje dojke povećavate količinu mlijeka i stimulaciju dojki.
  4. Ne zaboravite da uz pumpicu ponesete sa sobom i dodatne posudice za odlaganje i čuvanje mlijeka.
  5. Odmarajte koliko je moguće i vodite računa o svojoj redovnoj, raznovrsnoj i umjerenoj ishrani. Unosite dovoljno tečnosti, može i najobičnije vode.
6. Odmarajte kada ste kući sa svojom bebom, spavajte uvijek kada vam se ukaže prilika. Ne zaboravite da je potpuno normalno da se dijete budi u toku noći da sisa. Na taj način pomaže održavanju vaše laktacije na nivou. U toku noći takođe nadoknađuju i momente razdvojenosti. Lakše ćete se uspavati ako ste u zajedničkom krevetu. Obratite pažnju samo na jednu stvar a to je da se dijete ne uspavljuje sa dojkom u ustima jer se lako može desiti da zbog te navike noći budu jako teške za oboje zbog jako mnogo buđenja.
7. Uvijek dojite kada ste zajedno – izbjegavajte u potpunosti korišćenje flašice bez obzira da li su sa vašim mlijekom ili ne. Iskoristite vrijeme kada ste zajedno sa djetetom da čestim podojima povećate količinu mlijeka ako je krenula da opada.
8. Pripremite svoju garderobu. Prilagodite svoju garderobu koju ćete nositi na poslu tako da vam ne bude komplikovano da se pripremite za izdajanje. Garderoba koja ima na sebi print može lako da prikrije eventualno curenje mlijeka. Interesantna marama ili ešarpa može da pomogne da se zamaskira pokoja fleka od mlijeka ako do nje uopšte dođe.
9. Planirajte unaprijed. Veče prije polaska na posao pripremite užine, ručak, garderobu za sutra… i ne zaboravite da zamrznete kesice za prenosni frižider ako ga nosite na posao.
10. Fokusirajte se na stvari koje su stvarno važne… nemojte biti supermama. Prvo prioriteti. Prihvatite svaku ponuđenu pomoć od porodice i prijatelja. Nemojte da vam je blam reći da vam treba.
Ako ne uspijevate izdajati, ne možete nikako obezbijediti uslove… onda kada ste kući dojite kada niste neko će hraniti dijete ili čvrstom hranom ili adaptiranim mlijekom, u zavisnosti od uzrasta djeteta.

Koliko mlijeka po obroku davati djetetu?

Kada su u pitanju bebe mlađe od 6 mjeseci računica koja se pokazala kao dobra je sljedećea: 
Prosječan unos mlijeka u tom uzrastu je oko 750ml na dan, tu količinu podijelite sa brojem podoja koje dijete ima i dobićete prosječnu količinu po podoju. Primjera radi ako dijete sisa 10 puta u 24 sata znači da jedan podoj bude prosječno oko 75ml mlijeka. Na flašicu to bude nešto više. Vodite računa da rupica na flašici bude što manja pa ako ima potrebe lako ćete uzeti veću. Važno je da nije velika jer će onda dijete piti mnogo više i biti nezadovoljno jer nije dovoljno dugo sisalo iako je stomak pun.
Uradite koliko možete i budite ponosni na sebe! Ne zaboravite da koliko god uspijete to je bolje nego da niste ni probali.

Izvor: superbeba.com