subota, 2. rujna 2017.

Da li smijem da putujem u trudnoći?


Automobilom, vozom ili avionom?
– Najudobnije prevozno sredstvo za trudnicu je željeznički prevoz jer u svakom trenutku možete da ustanete i prošetate. Truckanje ne može da naškodi plodu. A kako biste bili odmori po dolasku, predlažemo da uzmete spavaća kola – savjetuje načelnica Službe zdravstvene zaštite žena dr Aleksandra Savin Kostić. 
– Takođe, ako nemate nikakve probleme sa trudnoćom, duge vožnje automobilom uopšte nisu problem. Iako dugotrajno sjedenje povećava opasnost od tromboze, to se može vrlo lako ublažiti. Odmarajte se u kraćim razmacima, a za vrijeme pauza hodajte. To će osigurati dotok kiseonika djetetu. Prije ulaska u vozilo, ako nemate klimu, provjetrite automobil kako bi se temperatura spustila, a tokom vožnje uzimajte mnogo tečnosti.
Važno je i da znate da vazdušni jastuk nije dodatna opasnost za bebu. Ako dođe do sudara, jastuk će se naduvati samo u području glave i grudnog koša.
Veličina stomaka vas svakog dana sve više ograničava. Zbog toga je moguće da u određenim situacijama reagujete sporije. Zato bi trebalo da, kada god je to moguće, nakon šestog mjeseca trudnoće volan radije prepustite u tuđe ruke.
Sve do 36. nedjelje trudnoće trudnice mogu da putuju avionom, ali bi trebalo da znate da svaka kompanija ima svoja pravila do koje nedjelje trudnoće je dozvoljeno letenje. Uprkos tome od 28. nedjelje trudnoće trebalo bi da sa sobom nosite ljekarsku potvrdu u kojoj se pismeno potvrđuje da vam termin porođaja nije blizu. A nakon 34. nedjelje skoro sve avio-kompanije primenjuju „zabranu uzlijetanja”.
Najbolje je da odmah pri čekiranju napomenete da ste trudni i da rezervišete sjedište u prvom redu ili tik uz prolaz. Tako ćete imati više mjesta za noge. Za avion obucite po mogućnosti udobnu odjeću koja nije tijesna. Tokom leta pokušajte da ustanete na svaki sat bar jednom kako biste rasteretili vene i spriječili trombozu. Ako ste skloni proširenim venama, trebalo bi da obujete i čarape za vene.
Buka, vibracije i ubrzanje nisu opasni za fetus, te ne morate da se brinete da će moguće turbulencije podstaći prijevremene trudove.
Gdje smijem da ljetujem u trudnoći?
Ukoliko ste u drugom stanju, septembar i oktobar su idealni mjeseci za ljetovanje. Budućim majkama preporučujemo da putuju sredinom trudnoće, odnosno u drugom trimestru. U tom periodu nema više mučnina, a mogućnost spontanog pobačaja ili prijevremenog porođaja svedena je na minimum. Ako putujete na početku trudnoće, morate biti spremni na manje neprijatnosti jer se organizam tek navikava na drugo stanje.
U trećem trimestru ne bi trebalo da putujete na destinacije koje su više od 500 kilometara udaljene od kuće. Dakle, ako ste zdravi, a vaša trudnoća se normalno odvija (procjena ginekologa), nema nikakvog razloga da odlažete put. Odmor je svima neophodan jer utiče na poboljšanje psihofizičkog stanja – i vas i vaše bebe.
– Trudnice ne bi trebalo da ljetuju na velikim nadmorskim visinama jer prilagođavanje znatno manjoj količini kiseonika može ostaviti poslijedice na plod. Simptomi takozvane visinske bolesti su nedostatak apetita, muka, povraćanje, glavobolja, malaksalost, kratak dah i psihički problemi. Ukoliko ste ljubitelj planine i redovno ljetujete na “visokim” destinacijama, izaberite odmaralište na umjerenoj nadmorskoj visini (do 1.000 m) – ističe dr Savin – Kostić.
Ipak, većina ljudi pod ljetovanjem podrazumijeva odlazak na more. Kada birate mjesto u kojem ćete se odmarati dok ste u drugom stanju, obratite pažnju na to da klima bude blaga a plaže čiste. 
U poslednje vrijeme, ljetovališta u sjevernoj Africi sve su popularnija među našim turistima. Međutim, boravak u Egiptu može biti veoma naporan za trudnicu, zbog izuzetno suhog vazduha i visokih temperatura koje ljeti često prelaze 45 stepeni, dok je u septembru prosjek oko 35 stepeni. Dakle, postoji opasnost od opekotina i toplotnog udara, čak i u hladu. Drugi veliki problem jeste voda koja se ne upotrebljava čak ni za oralnu higijenu. Na kraju, specifična hrana takođe može da iritira stomak buduće mame.

Nekoliko korisnih savjeta
– pijte dovoljno tečnosti – dobro je za prokrvljenost
– odaberite sjedište s dovoljno mjesta za noge i uz prolaz, tako ćete uvijek moći da ustanete i protegnete noge – protežite se slobodno svakih pola sata
– kružite stopalima i nožnim prstima
– sigurnosni pojas postavite ispod stomaka
– obuća treba da bude udobna – ravne cipele, sandale, patike i dovoljno široke u slučaju da noge počnu da otiču
– ne zaboravite da ponesete važna dokumenta: izvještaj i odobrenje ginekologa da možete da putujete (pregled je neophodno uraditi pred sam polazak), podatke o krvnoj grupi i polisu putnog osiguranja (provjerite da li pokriva i troškove u vezi sa trudnoćom i eventualnim porođajem)
– ponesite i putnu apoteku, a dopunićete je konsultujući se sa ginekologom
– ne treba zaboraviti ni fotoaparat ili kameru da biste, jednog dana mogli da pokažete svom mališanu kako je izgledalo njegovo prvo ljetovanje u životu.
Izvor: dzns.rs