četvrtak, 21. rujna 2017.

Koliko vitamina D treba dati bebi?



Najvažnija uloga vitamina D je sprječavanje rahitisa. Naziv rahitis obuhvata grupu oboljenja kod kojih postoji poremećaj mineralizacije (ugradnje kalcijuma i fosfora) u kosti koje rastu. Stoga je moguć samo kod djece.

Srodna slika

Daleko najčešći razlog nedovoljne mineralizacije jeste nedostatak vitamina D, koji je neophodan za ugradnju kalcijuma u hrskavice i kosti. Vitamina D nema dovoljno u majčinom mlijeku, ali se on stvara u koži, pod dejstvom sunčevih zraka. Kod odojčadi koja živi u područjima sa umjerenom ili hladnom klimom, i ne iznosi se golišava napolje tokom cijele godine - stvaranje vitamina D u koži ne zadovoljava potrebe organizma, pa su djeca u prošlosti često obolijevala od rahitisa. Danas se ova bolest uspješno prevenira dodavanjem vitamina D u vidu kapi, ili u sastavu adaptiranih mliječnih formula za bebe.

Osim u preventivne svrhe, vitamin D se kod određenih oboljenja i u znatno većim dozama koristi i kao lijek.

U kom uzrastu se bebi daje vitamin D?

Osim u tropskom i suptropskom pojasu, gdje su bebe od rođenja izložene dovoljnoj količini sunčevih zraka, u ostalom dijelu svijeta se primjenjuje vitamin D u obliku kapi. Daje se svakodnevno, od 15. dana života do navršenih godinu dana, a potom, po novijim preporukama, do treće godine života u periodu od septembra do maja (mjeseci sa slovom R u nazivu).

Koliko vitamina D treba dati bebi?

Doza koja je dovoljna da spriječi rahitis, iznosi 400 internacionalnih jedinica (IJ) dnevno, a broj kapi zavisi od „jačine“ preparata, kojeg propisuje pedijatar kao i procjene potreba djeteta od strane pedijatra...dakle broj kapi varira od jedne kapi do pet.

Na koji način se bebi daje vitamin D?

Odojčetu se vitamin D daje pomoću kašičice. Pošto je količina vitamina mala da bi ga beba sigurno progutala - treba da se u kašičicu najpre sipa malo mlijeka koje pije (majčinog ili industrijske formule), a zatim iz bočice kapne propisan broj kapi vitamina D, i dâ bebi da proguta.

Koliko puta dnevno se bebi daje vitamin D?

Daje se jednom dnevno, u bilo koje doba dana, bez obzira na obroke. Najbolje je da to bude uvijek u isto vrijeme, kako se ne bi zaboravilo.

Da li je bebi potrebno dodavati i vitamin A?


Bebi koja sisa ili se hrani mliječnom formulom, nije potrebno dodavati vitamin A. On se dodaje samo odojčetu koje se hrani kravljim mlijekom, jer ga ono ne sadrži u dovoljnoj količini. Međutim, to mlijeko se ne preporučuje u prvoj godini života zbog opasnosti od alergije. Ukoliko se, ipak, koristi, onda se vitamin A daje u obliku AD kapi, čiju dozu određuje pedijatar (obično tri kapi dnevno).
Da li beba koja se hrani adaptiranom mliječnom formulom treba da dobija vitamin D?
Teoretski - ne treba, jer mliječne formule sadrže dovoljnu količinu tog vitamina. Međutim, praksa je pokazala da to nije uvijek dovoljno da se spriječi rahitis, pa većina pedijatara savjetuje da se minimalna doza vitamina D daje i odojčadi na vještačkoj ishrani.


Može li dijete koje dobija propisanu dozu vitamina D da oboli od rahitisa?
Nažalost, može, ali se to rijetko dešava. Tada se radi o takozvanom vitamin D rezistentnom rahitisu, koji je uzrokovan urođenom greškom u metabolizmu vitamina D, ili je posljedica neke druge bolesti (bubrežne ili crijevne).


Da li bebi kod koje se fontanela (mekani dio između kostiju na tjemenu) rano zatvara, treba ukinuti vitamin D?

Ne! Iako kod rahitisa fontanela dugo ostaje široko otvorena, ne važi i obratno. Naime, razlozi za prerano zatvaranje fontanele nisu uzrokovani prekomjernom dozom vitamina D, niti će njegovo ukidanje da ih otkloni. U tom slučaju su uočljivi i drugi simptomi, naročito na rendgenskom snimku. Najčešće je u pitanju "lažna uzbuna". Naime, kod jednog broja potpuno normalne odojčadi, velika fontanela se zatvara već sa tri meseca, ali glava nastavlja sa rastom sve dok šavovi između kostiju ne srastu. Toj djeci se vitamin D daje kao i ostaloj, bar do prvog rođendana.