subota, 23. rujna 2017.

Mr.sci.dr.Dženita Kurtćehajić, specijalista ginekologije i akuserstva: Porod, Faze poroda, Kako znati da je vrijeme za bolnicu?



Kako znamo da se porod bliži?
Nije svaki trudnoća ista , pa tako ni porod. Treba osluškivati svoje tijelo.
Porod moze početi kada se jave regularne kontrakcije. Bolovi se javljaju u krstima i šire se prema trbuhu te su sve češći . Mogu biti popraćeni proljevom.
Porod moze zapoceti i spontanim pucanjem vodenjaka ili gubitkom sluzavog čepa.


Šta je sluzni cep? Je li najava skorijeg poroda?
U trudnoći se u grliću maternice napravi sluzavi čep koji sprječava prodor infekcija u maternicu. Kada se grlić materice počne skraćivati doći će do gubitka čepa u vidu sluzi koja je prošarana nitima krvi, a boja može biti vrlo različita, od bijeličaste do braon. Sluz ispada u djelovima, komadićima, ali se može desiti da čitav čep ispadne odjednom.

Često se pominje stepen zrelosti posteljice, šta on zapravo predstavlja?
Posteljica ima tri stepena zrelosti tokom trudnoce , jako je važan organ jer ona nosi u sebi mehanizam kojim započinje porođaj . Ponekad su trudnice previše opterećene činjenicom o zrelosti posteljice . Ako vaša beba raste u stomaku uredno prema nedeljama trudnoće onda nema brige ako posteljica malo i ranije sazrijeva jer mi ginekolozi mozemo pratii colordopplerske mjere .

Mora li vodenjak pući da bi porod krenuo?
Vodenjak ne mora pući da bi porod krenuo. Trudnice imaju različite prve simptome početka poroda.


U devetom mjesecu trudnoce česte su tzv. lažne kontrakciije. Kako znamo da su počele prave?
Za razliku od lažnih kontrakcija, ove kontrakcije se prepoznaju tako što se javljaju sve češće, traju duže i postaju sve bolnije. Možda će se na početku javljati na svakih 15 minuta, a onda vremenom postati učestalije.

Da li prave kontrakcije prate bolovi kičme kao i jako stezanje zdjelice?
Kod pravih kontrakcija je pored bolova koji se šire prema krstima je takodjer bitno da su u pravilnim intervalima.Napr na 20 minuta , te na 15minuta itd.

Kada je neizbjezno primiti drip?
Kada prirodan produžen porod ugrožava zdravlje bebe. Mi u Porodilištu Plava Poliklinika radimo prema želji trudnice ako je medicinski prihvatljivo bez indukcije ili sa vrlo malo u najjačoj fazi .

Termin poroda ako nije jasan prema zadnjoj menstruaciji , tada se uzima u obzir prvi UZ pregled. U zavrsnici je najbitnije da je plodova voda dobra ako se prođe termin kontrole bi trebale biti svaki 24h . Vi kao mama mozete da pratite pokrete ploda jer to je važno.
 Bitno je da ima oko 10 pokreta u toku dana a vrijeme nije bitno jer djeca imaju svoj ritam spavanja koje mame uglavnom poznaju.


Koju hrane jesti kad uđemo u posljednje dane trudnoće tj pred sam porod ?
Uvijek sam dosadna svojim trudnicama. Jedite češće a manje obroke ,što zdravije i raznovrsnije.Pred sam porod naravno laganiju hranu . Mi u našem porodilištu Plave Poliklinike motiviramo trudnice da malo jedu i u fazi prvog porođajnog doba. To mogu biti hurme ili čokoladice itd..(nesto malo sto ne opterečuje zeludac a daje energiju)
Generalno dobar izbor su ribe sa roštilja jer omega 3 itd.. spriječavaju prijevremeni porod.

Šta je zapravo "u terminu"? Koliko dana se toleriše ako beba čeka i koja je procedura ako termin "prodje"?
Termin poroda je 40 nedelja tolerise se 2 nedelje dodatno , mada se prate paramatri amnioskopija( izgled plodove vode ) i CTG.
Način završavanja poroda ovisi od puno faktora .

Važno je uraditi cervikalne i vaginalne briseve. Moje sve trudnice to rade oko 35. nedelje trudnoće jer želim osigurati da idu na porod bez bakterija . 
Jedan antibiotik ako je neophodan moze da spriječi infekciju vaše bebe a i to da ne "popucate" prilikom poroda. 
Također bih rekla da je bitan jedan UZ pregled jer tako možemo dati procjenu težine ploda +- 300 gr .
CTG je dobar parametar rada srca al to je sve sto možemo procijeniti. 

Dok UZ pregled govori i o količini plodove vode, težini bebe,zrelosti i položaju posteljice.


Koliko često se radi CTG u devetom mjesecu? Sta nam CTG pokazuje?
Svake sedmice a time pratimo rad srca bebe.

Koji su to savjeti koje date svojim trudnicama koje su pred sami porod? 
Mojim trudnicama širim pozitivnu energiju . Moraju biti psiho-fizički spremne.
Uvijek kažem kada sam sigurna da je sve u trudnoći proteklo kako treba da se taj dan raduju jer će ubrzo upoznati biće koje će naviše voljeti u životu. 
Sa medicinskog aspekta uvijek tražim cervikalne i vaginalne briseve oko 35. nedelje trudnoće.

Koja je procedura i ima li razloga za paniku ako porod krene "na putu" do bolnice?
Danas su žene puno više informirane i sižu na vrijeme. Procedura je da se i mama i beba prime u porodiliste i da se ustanovi da je sve ok . Vjerujem da budućim tatama nemogu oduzeti strah sta god da kažem . U pojedim zemljama poput Holandije žene se porađaju kući i ne bi trebalo da se paniči. 

*Moj savjet je kada uđete u 38. nedelju trudnoće da imate odnose sa suprugom jer sperma je prirodni prostaglandin i može uticati na skraćivanje i otvaranje grlića.Također od te nedelje više šetajte ako je trudnoća uredna.
U principu porod je takav da uvijek imate kratak predah do slijedećih kontrakcija ako taj ritam shvatite sve će vam biti lakše . Sretno i samo hrabro!



Pokrovitelj savjetovanja je Prijatelj TIMa - Plava Poliklinika. 

Vazno je reci da:
 "Plava Poliklinika je u zdravstvu prisutna 20 godina i pruža preko 1000 zdravstvenih usluga. 
Posebno bitno za istaći je da Plava Poliklinika nudi sveobuhvatan pristup zdravlju žene od kompletne ginekološke dijagnostike, preko IVF centra (liječenje neplodnosti izvantjelesnom oplodnjom), vođenja trudnoće i savremenog porodilišta pa do ginekoloških operacija (laparoskopskih i klasičnih), u nastojanju da svojim pacijenticama pruži sve na jednom mjestu."






Mr.sci.dr.Dženita Kurtćehajić,

specijalista ginekologije i akušerstva, član tima Plave Poliklinike. 

Jedini u Bosni i Hercegovini FMF ( fetal medicine foundation ) licencirani ginekolog za espertni UZ u trudnoći za prvi i drugi trimestar.
Kombinovani probir 11-14tt prva je uvela u BiH početkom 2013.godine.

Uža oblast dr Dženite je ekspertni UZ pregled u trudnoći.