utorak, 26. rujna 2017.

Zašto dijete ne bi trebalo sjediti u ovom položaju?

Rezultat slika za w sjedenje
Sjedenje i položaj nogu u obliku slova W često je kod male djece. Djeca ga vole jer vrlo je jednostavan za postići. Iz puzajućeg ili polusjedećeg položaja vrlo se jednostavno spuštaju na stražnjicu sa savijenim koljenima i stopalima sa strane stražnjice, dok im koljena padaju u položaj koji upravo podsjeća na izgled slova W. Sjedeći u tom položaju djeca se osjećaju sigurno i poduprto. No, većina roditelja ne prepoznaje opasnosti dužeg i kontinuiranog sjedenja u takvom položaju.

Ovakvo dugotrajno i često sjedenje može imati negativne posljedice i utjecaj na djetetov fizički rast i razvoj.

Dugotrajno i često sjedenje u “W položaju” stavlja poseban pritisak i može imati utjecaj na:
– moguće povrede kukova
– povrede tetiva
– opasnost od unutarnjih rotacija kostiju
– povrede stopala
– kasnije ortopedske probleme
– kašnjenje u razvoju stjecanja fizičke stabilnosti i koordinacije
– kašnjenje u razvoju motoričkih vještina

Osim toga, kod učestalog sjedenja u ovom položaju moguća su jednostavnija iščašenja kostiju, a može utjecati i na produženje ali i na skraćenje mišića, a sve to može utjecati na razvoj motorike, stabilnosti i koordinacije.

Ovo su najvažniji razlozi zašto nije preporučljivo sjedenje u ovakvom položaju. Svi roditelji žele da im se djeca razviju i budu što ranije stabilna na nogama, no ovakav položaj sjedenja mogao bi to usporiti. Osim toga, predstavlja dodatno i nepotrebno opterećenje za kralježnicu.


Jedini način kako se može izbjeći utjecaj ovakvog načina sjedenja je konstantno ispravljanje djece i njihovo posjedanje u ispravan položaj. Svakodnevno dijete treba podsjećati da sjedne u drugačiji položaj, da su noge ispred njih, raširene ili ne, ili da kleče. Iako će ovakvo odvikavanje trajati dugo, budite strpljivi, a pri tom možete dijete i učiti da ispravno drži i leđa.

Ako su djeca dovoljno velika da već razumiju, razgovor o nepovoljnom utjecaju ovakvog sjedenja zasigurno će pomoći. Negativni utjecaji ovakvog načina sjedenja učestali su među djecom, no kao i kod ostalih opasnosti nisu primjenjivi za svu djecu. Svakako je bolje i po preporuci pedijatara što je više moguće dijete sprječavati od sjedenja u “W položaju”.
W pozicija sjedenja se najčešće može vidjeti kada dijete ili osoba sjede na podu.

Rezultat slika za w sjedenje




Pedijatrijska američka služba je objasnila kako u drugim sjedećim pozicijama, djeca bolje razviju kontrolu nad trupom i rotacijom tijela – dvije vještine koje su potrebne za daljnji razvoj motoričkih sposobnosti i dominacije ruku. U W poziciji sjedenja, djeca imaju veću potporu trupa te ta im pozicija onemogućava igranje lijevo ili desno, već samo ispred sebe zbog čega izostaje i razvoj i kontrola nad rotacijom tijela te dijete ne nauči kontrolirati težinu.


Rehabilitacijska ustanova Pediatric Therapy Center tvrdi da djeca nakon drugog rođendana ne bi smijela sjediti u pozi koja oponaša slovo W.


Stručnjaci preporučuju roditeljima da obrate pažnju kako im dijete sjedi, te da ih spriječe u ovoj navici. Umjesto toga, bolje su sve druge poze za sjedenje kod kojih su noge ispružene, ili se nalaze ispred trupa.