petak, 22. rujna 2017.

Prim.dr. Taib Delić: Pušenje u trudnoći

Zanimanje ljekara  podrazumijeva  da pomaže pacijentu ali i  da edukativno djeluje u cilju preveniranja razvoja bolesti.Pored posljedica na zdravlje žene, nažalost najveća žrtva pušenja u trudnoći su bespomoćne bebe i ovim tekstom pokušaću da utičem na trudnice da prije nego što zapale slijedeću cigaretu razmisle o svim posljedicama.



Mislim da većeg motiva za prestanak pušenja od trudnoće  neće  imati a navešću  samo neke naučno potvrđene činjenice...

U usporedbi  trudnoća“ majki koje puše i izložene su duhaskom dimu kao pasivni pušači i majki koje ne puše“ nerođena djeca  majki pušača su kontinirano izložena djelovanju  4000  štetnih hemikalija od kojih su neke kancerogene a druge označene kao teški otrovi ili otrovi. 
Beba je posljedično, izložena nedovoljnom  dobijaju hrane i kisika.
Zbog smanjenog dotoka hranjivih tvari posteljica se širi, postaje tanja  i povećava se površina i time se povećava rizik za placentu previju i prerano odljubljivanje posteljice.
Iz tih razloga beba će vjerovatno biti rođena sa nižom porođajnom težinom, koja može biti povezana sa mnogim zdravstvenim problemima i lošom plućnom funkcijom.
Pušenje u trudnoći dovodi i do prijevremenog poroda i prijevremenog prsnuća vodenjaka jer tijelo „osjeća“ da se beba  više ne može pravilno hraniti.

Žene koje puše tokom trudnoće povećavaju rizik za mnoge komplikacije u trudnoći. 
Nabrojaću samo neke:
-povećan rizik od vanmaterične trudnoće
-povećan rizik od  pobačaja ili poroda mrtvorođenčeta. Pušenje je vjerovatno odgovorno za 115.000 pobačaja i 5600 mrtvorođene djece godišnje u svijetu
-povećan rizik od placente previje ( stanje u kojem posteljica prekriva unutarnje ušće materice)  te nemogućnosti prirodnog poroda
-abrupcija posteljice ( odljubljivanje posteljice)kada se javlja obilno krvarenje i ukoliko se  brzo ne uradi carski rez dovodi do smrti bebe a ugrožen je i majčin život
-prijevremeni porod i sve komplikacije za zdravlje bebe koje nosi
-povećan rizik od apneje ( apnea ) poremećaj sa prestankom disanja te sindroma iznenadne smrti djeteta –SIDS ili smrt u kolijevci.
-osim ovoga izloženost otrovima cigarete ,osjetljivog i krhkog dječijeg organizma,može dovesti do dugoročnih fizičkih i intelektualnih problema .
-veću vjerovatnoću genetskih defekata-sve više studija potvrđuju hipoteze da izloženost nekim spojevima ( radioaktivni Iridij, benzenovi spojevi, nikotin,olovo, arsen i drugi otrovi) su uzročnici oštećenja gena te posljedično raznih tumora, leukemija i drugih bolesti.

Jedini argument trudnice da nastavi sa pušenjem će biti „da je ta i ta pušila toliko i toliko i rodila sina zdravog da zdraviji ne može biti itd.
Sada znamo da bi to dijete bilo mnogo zdravije i da ni jedan koristan spoj nije dobilo preko cigareta, a moguće  je da ima oštećenja gena koja mogu biti uzrok bolesti u budućnosti. Oštećenja su direktno povezana sa količinom cigareta tako da nikad nije kasno prestati, pogotovo ako trudnica  namjerava dojiti.
Nažalost iz prakse znam da neke trudnice  dobiju  podršku u nekom od ljekara ili i u porodici sa argumentima bolje pušiti nego „biti nervozan“ali ukoliko ih pitate da li oni preuzimaju odgovornost za moguće komplikacije, sumnjam da će dobiti potvrdan odgovor.

Iz ovih razloga  svim trudnicama –pušačima savjetujem  da se suoče sa svojim problemom, razmislite   o odgovornosti za zdravlje svog djeteta, mogućim posljedicama  te donesu  konačnu odluku o prestanku pušenja. Za dvije do tri nedjelje prestaju simptomi fizičke ovisnosti, osjećat ćete se bolje i zdravije  te bezbrižni očekivati porod i prinovu.










Prim. dr. Taib Delić, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije, 
obavlja funkciju Ravnatelja Poliklinike Sunce Agram od 2008. godine.