nedjelja, 17. rujna 2017.

Pitale smo naše drage mame savjet nasim trudnicama koje ove jeseni postaju mame šta da kupe? Koliko čega? Kreme, kupke?

Priprema stvari za bebu kod kuće zna biti bespotrebno stresna. 
Pitale smo naše  drage mame savjet nasim trudnicama koje ove jeseni postaju mame  šta da kupe? Koliko čega? Kreme, kupke? 







Mama S. piše:
 "Bodići, gegice, rukavice protiv grebanja, kapice, topla dekica.
Za kupanje i održavanje pupka -Plivasept, gaza, bivacin prah, hidrogen 3%.
Pelene,maramice,bademova krema,bebi ulje,puder.

Jedna flasica, Duda ko želi..
Mami obavezno krema za bradavice rad lakšeg dojenja
Ma to je to, nista previše sve se da kupit kad se potroši,nismo izvan civilizacije."



Mama Emina piše: 
" Pelene veličine 2, marka po izboru.
Krema za bebu i njih raznih marki i cijena! Pavloviceva sa kamilicom! Šampon i kupka zajedno Nivea! Ulje za bebe Nivea ! Nuk makazice za noktice ili chicco! Bivacin puder, sterilni gaza od 5 cm i od 10cm za pupak! 
Odjeća: bodi veličine 56 ako je beba sitna a ja sam odmah 62 za svoje kupovala nekih 10 komada bitno pamuk da je i nekoliko benkica! Mada se bodi vise iskoristi po meni, sa drugim sinom ni jednu benkicu nisam iskoristila! Pamučne pelene 10 komada minimalno. Nekoliko gegica pamučnih ili plišanih veličine 62! Nekoliko pari pamučnih čarapica, nekoliko pamučnih kapica i trakica koje se kombiniraju sa odjećom! Pamučne majice veličine 62 minimalno 5 komada! Trenerka pamučna 2 komada. Jaknica neka lagana sa kapuljačom ili duks!
Pamučna posteljina 2 barem i 2 plahte a ispod njih plahte sa najlonom! Nekoliko pamučnih dekica ili plišanih! "



Piše mama Anja:
"Ja bih dodala da je mnogo bolje za početak imati gegice nego beke kompletice... Mnogo su zgodniji za skidati i oblačiti... A zasigurno je i bebi ugodnije.. Biti ce vremena za modiranje...  tetra pelena nikada dosta... I veliki plus dajem vrećama za spavanje... Jer kada mrdaju rukicama i nogicama skinu dekice sa sebe... A ovako znate da im je toplo i da sigurno nece navući preko lica..."

Piše mama Amina:
Ja sam bila pripremila kozmetike i svakakvih čudesa, onda sam otisla na kurs za trudnice gdje nam je starija i iskusna babica dala savjet da bebu u prvim mjesecima ne kupamo i ne mažemo sa tom kozmetikom, vec da koristimo za kosicu i tijelo ph neutralni sapun, bademovo ulje za kozu, vazelin za guzu. Vlažne maramice kada izlazimo samo. 
Inace imamo posebne suhe maramice koje namocim u toplu vodu i tako ga brisem. I jos jedan savjet da bebu motamo u dekicu od vune, jer ona održava temperaturu tijela stabilnom, beba ne trosi kalorije na regulisanje temperature i tako brže napreduje."

Pise mama Kiya:
"Opće je poznato da bebice brzo rastu, ja kao da sam se jučer porodila. Ne treba Vam mnogo drage trudnice.  Nekoliko bodica, po mogucnosti onih koji se kopčaju sa strane jer je lakša upotreba, gegice su zakon, rukavice, par kapica.. Najbolje Vam je bebicu prvih 10. dana kupati žutim PlivaSeptom. Mi smo onda prešli na Johnson šampon. Pelene Pampers.. Također smo kupili i češalj za bebe da se cura malo sredi.  Caj za dojilje ce Vam pomoći da Vam mlijeko nadođe kao i kompot od šljiva. Sretno svim buducim mamicama i onima koje to već jesu."

Piše mama Selma:
to manje to bolje, neko će vam nesto i donijeti, nesto ćete kupiti bespotrebno, a sve sto vam zatreba dostupno je. A i beba raste tako da ne uzimajte previse i pazite na veličinu, bolje je da je malo veće."




Na linkovima nađite još korsnih savjeta.


Kako određujete broj odjeće za vašu bebu- Brojevi odjeće za bebe.

Sretno!