ponedjeljak, 22. svibnja 2017.

Vađenje zuba ili popravljanje zuba u trudnoći?- savjet stomatologa

Možemo li konačno riješiti dilemu oko vađenja zuba ili popravljanja zuba u trudnoći? 
Da li je dozvoljeno,i postoje li ikakve posljedice po trudnicu ili bebu?





Naša dr stomatologije Dijana Dorić-Hakalović iz ordinacije Vaš stomatolog, kaže:
" Ja trudnicama uvijek volim to pojasniti na slijedeći način. 
Usna šupljina je glavni ulaz u organizam, i kao takva sadrži jake mehanizme odbrane koji se ne smije narućiti, u protivnom narušavamo i opšte zdravlje organizma. Zub koji je za vađenje je izvor infekcije i kao takav može biti štetan za plod i za majku. Sve stomatološke intervencije su dozvoljene u trudnoći i ne bi se trebale odlagati jer može imati velike posljedice za oboje.Nažalost trudnice često izbjegavaju posjete stomatologu zbog vjerovanja da su stomatološke intervencije u trudnoći zabranjene,sto je netačno.Svakako da ćete svog stomatologa obavijestiti da ste trudni,stomatolog će dati minimalne količine anestetika koje su dovoljne da intervencija prođe bezbolno.Štetnost anestetika koji se upotrebljavaju u stomatologiji nije dokazana. Za sve komplikovanije stomatološke zahvate stomatolog će u dogovoru sa ginekologom,pronaći najbolje rješenje za majku i bebu, ali se majka nikako ne smije ostaviti pod bolom,upalom ili sa infekcijom u ustima.

Zaboravila sam staviti napomenu za rtg snimanje.Ako je za liječenje zuba neophodan rtg snimak, najbolje je napraviti ga nakon 12. sedmice trudnoće jer je plod u prvom razdoblju trudnoće najosjetljiviji na vanjske uticaje. Iako je za rtg zuba potrebno minimalno zračenje, a sam objekt snimanja udaljen je od maternice, potrebno je poduzeti mjere zaštite (olovna pregača) i uvijek je bolje primijeniti digitalne tehnike snimanja.
Digitalne rtg tehnike imaju prednost pred klasičnima jer zrače 80% manje od klasičnih uređaja."





Šta ako zub zaboli a trudnica ste- šta se smije do odlaska stomatologu?


"Od analgetika u trudnoci se smiju koristiti oni na bazi paracetamola. Međutim vrlo često su oni preslabi za jake zubobolje ili imaju vrlo kratko dejstvo. Vrlo često pomaže klinčić koji sadrži eugenol, koji djeluje antibakterijski,dezinfekciono i analgetski. Klinčić se može pomiješati sa maslinovim uljem i nanijeti lagano vaticom na bolno područje ili kratko žvakati klinčić ali oprez, žvakati zdravim zubima, jer u direktnom kontaktu sa bolnim zubom može izazvati još veće probleme. Ovo su savjeti samo da se pokušaju ublažiti bolovi do dolaska stomatologu koji ne smijete odlagati jer analgetici će djelovati sve slabije i sve kraće u slučaju većih kvarova zuba." ističe dr Dijana.

*Dr Dijanu mozete potraziti u njezinoj ordinaciji "Vaš stomatolog", adresa: Tešanjska br.4, tel:061527802