četvrtak, 4. svibnja 2017.

Moja beba bljucka...



Učestalo „bljuckanje“ pa čak i povraćanje, uobičajeno je kod novorođenčadi i dojenčadi. 
Zašto novorođenčad bljuckaju i  kada biste trebali potražiti pomoć? 

Rezultat slika za reflux kod beba




Faktori koji dovode do pojave refluksa kod beba su tečna ishrana, kratak jednjak, stalno ležeći položaj, želudac smanjene rastegljivosti, česti obroci i nezreli mišić na spoju jednjaka i želuca. Kako odojčad rastu ona sve duže sjede, jednjak se izdužuje, hrana postaje gušća, želudac sve rastegljiviji a sazrijeva funkcija mišića koji zatvara spoj jednjaka i želuca. Kako beba raste, simtomi GERa se prorjedjuju i u najvećem broju slučajeva nestaju do kraja prve godine života.

Dok se god smatra da je GER normalna pojava osim nekih mjera koje olakšavaju nije potrebno liječenje, ali ako se simptomi nastave i poslije prve godine GER će se nazivati GERD (gastroezofagealna refluksana bolest) i trebaće liječnički nadzor.

Šta je refluks?
Gastroezofagealnim refluksom nazivamo pojavu kada se neprobavljena hrana iz bebina želuca vraća u jednjak ili usta. Većina beba povrati malu količinu hrane neposredno nakon hranjenja. Ali kad to postane obilnije i učestalo, može biti znak refluksa. Nekim bebama naoko ne smeta to stanje, a nekima će pak želučana kiselina nadražiti grlo i gornje dijelove probavnog trakta zbog čega će biti uznemirene i plačljive. Spomenuti simptomi najčešće pogađaju bebe u prvih nekoliko mjeseci života; što će više vremena provoditi sjedeći uspravno, stanje će se popraviti. Intenzitet i učestalost povraćanja može uvelike varirati. No, općenito, refluks ima svaka druga beba.

Šta uzrokuje refluks?
Hrana bi trebala putovati u jednom smjeru kroz tijelo, niz jednjak u želudac i naposljetku kroz crijeva. Ali u beba koje pate od refluksa mišića koji zatvaraju donji dio jednjaka na spoju sa želucem vrlo su slabi. Ti mišići trebali bi djelovati poput ventila tako da se zatvore kako se mlijeko ili druga hrana ne bi mogli vraćati u jednjak i prema ustima i uzrokovati povraćanje. Refluks može biti povezan s mišićnom razvijenosti pa se često povlači kako beba raste i razvija se. Refluks je vrlo često kod prerano rođenih beba jer njihov cjelokupni organizam nije dovoljno „zreo“. U dobi od šest mjeseci refluks se u većini slučajeva povuče. Također vrijedi znati da su mogući i drugi uzroci koji mogu dovesti do povraćanja kao kod refluksa, pa ako su poduzete sve mjere protiv gastroezofagelagnog refluksa, uz savjetovanje sa pedijatrom, obradu treba proširiti.

Šta možete učiniti?
Nije lako ako vaša beba stalno povraća. Roditelji su često na rubu živaca s uznemirenom, uplakanom bebom koja im se ne čini posve zdrava. No postoje načini da si pomognete. Male prilagodbe mogu puno učiniti: 
- nakon hranjenja neka vaša beba bude što duže u uspravnom položaju – gravitacija će ublažiti simptome, te neka se obavezno podrigne i izbaci višak zraka, koji će dodatno djelovati na potiskivanje vraćene hrane prema ustima. Bebe koje pate od refluksa, se stavljaju u krevetić pod uglom od 60 stepeni da bi sila Zemljine teže pomogla da hrana ne izlazi iz želuca. Beba koja je starija od tri mjeseca će kliziti prema dnu podignutog dušeka. Za rješenje tog problema postoje sada čaršavi sa džepovima.
- Također pomaže ako je beba općenito što češće u uspravnom položaju; možete joj podignuti uzglavlje u krevetiću tako da joj gornji dio tijela bude u povišenom položaju. Ako ne dojite, možda možete pokušati na neki način zgusnuti hranu. Postoji i lijek koji se može koristiti nakon potvrde gastroezofagealnog refluksa, a u dogovoru sa gastroenterologom.
- Preporučuju se manji i češći obroci tijekom dana. Izbjegavajte hraniti bebu netom prije spavanja, posebice ako vam dijete i inače loše spava.
- Ako dojite, pokušajte izbjegavati hranu koja pogoršava simptome refluksa. Kofein, masna hrana, citrusi. 
- Ako koristite bočicu neka rupa na dudi bude prave veličine. Ako je rupa prevelika mlijeko će teći prebrzo, a ako je premala dijete će se nagutati zraka. Da je rupa prave veličine provjerite tako što ćete bočicu okrenuti naopako. Ako iscuri par kapi mlijeka, znači da je veličina dobra.


GER se rijeđe javlja kod dojenih beba a za bebe sa GERom čije majke nemaju dovoljno mlijeka, postoje specijalne tzv. AR (anti-regurgitation) adaptirane formule mlijeka, koje uspješno ublažavaju refluks. One su energetski i nutritivno izbalansirane da zadovolje sve potrebe odojčeta. Bebama i djeci se daju češći, manji i gušći obroci.

Najvažnije je da se s tim problemom ne suočavate sami. Razgovarajte s drugim roditeljima i svakako se posavjetujte sa svojim pedijatrom.

Obratite se liječniku ako...
- Nakon predloženih mjera ne vidite nikakvo poboljšanje
- Vaša beba gubi na težini
- Beba povraća snažno i u mlazu, ili povraćanje postane obilnije i teže 
- ispljune zelenu ili žutu tekućinu
- ispljune krv ili tvar koje izgleda kao zrno kave
- konstantno odbija hranjenje
- ima krvi u stolici
- ima druge znakove bolesti, kao što je temperatura, proljev ili teško disanje